ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Eurobank: Μας επιβεβαιώνει, όχι μία, ούτε δύο… αλλά 11 φορές!

Eurobank: Μας επιβεβαιώνει, όχι μία, ούτε δύο… αλλά 11 φορές!
Τι λένε τα εξώδικα της Eurobank και του αν. διευθύνοντα συμβούλου της Ν. Καραμούζη προς το newsbomb.gr...

To newsbomb.gr άνοιξε το φάκελο «τράπεζες». Το newsbomb.gr υποσχέθηκε στους αναγνώστες του, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, ότι θα καταδείξει όλα τα κακώς κείμενα. Ότι δε θα διστάσει να συγκρουστεί με κανέναν, όσο ισχυρός κι αν – νομίζει ότι - είναι.

Οι τράπεζες είναι, κατά γενική ομολογία, ο ακρογωνιαίος λίθος της κρίσης. Είναι ο παράγοντας του συστήματος που, όπως παραδέχονται οι πάντες από άκρη σε άκρη της υφηλίου, ευθύνεται περισσότερο από όλους για τα σημερινά μας χάλια. Για το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης και οι λαοί του υποφέρουν. Για το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα στο χείλος του γκρεμού, κάθε μέρα και πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι κάποιους θα ενοχλήσουμε. Έτσι κι έγινε. Τρανή απόδειξη, τα εξώδικα που λάβαμε από τη Eurobank και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Ν. Καραμούζη. Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι, ενώ οι απαντήσεις αυτές ξεκινούν καταλογίζοντας στο ρεπορτάζ μας ανακρίβειες, πρόσθεση δυσφήμισης και παραπλάνησης, όταν περνούν στο δια ταύτα, όχι μόνο δεν αποδεικνύουν τίποτε τέτοιο, αλλά επιβεβαιώνουν περίτρανα τα όσα γράψαμε! Με άλλα λόγια, ομολογούν! Παραδέχονται τα πάντα: τα πρόστιμα, τις κρατικές ενισχύσεις, την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων, την «προτίμηση» της κυβέρνησης στα στελέχη τους κ.ο.κ. Βεβαίως, όπου τα νούμερα δεν τους βολεύουν, απλά τα αγνοούν, ενώ δεν παραλείπουν να επιδοθούν σε δικολαβίστικους ακροβατισμούς, καταλογίζοντάς μας –μεταξύ άλλων- ότι προκαλούμε «συνειρμούς» στους αναγνώστες μας (!) και ότι ο χαρακτηρισμός «πάντα φιλόδοξος» συνιστά κάποιου είδους προσβολή (!). «Κερασάκι στην τούρτα», η απάντηση με νομικά και οικονομικά επιχειρήματα προκειμένου να μας αποδείξουν ότι δε διοικούν την τράπεζα με… χειρομαντεία!

Αλλά ας δούμε τι ακριβώς υποστηρίζουν Eurobank και Ν. Καραμούζης. Δημοσιεύουμε το πλήρες περιεχόμενο των εξωδίκων, όπως άλλωστε επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και προς τέρψιν των αναγνωστών μας:

Εξώδικο Eurobank

- Της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «Τράπεζα EFG EUROBAN ERGASIAS AE», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Οθωνος αρ. 8 και εκπροσωπείται νόμιμα.
Η εταιρεία σας τυγχάνει ιδιοκτήτης και διαχειριστής των ιστοσελίδων NEWSCODE.GR και NEWSBOMB.GR στις οποίες αναρτώνται ρεπορτάζ και άρθρα που αφορούν τα εγχώρια και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κατά το τελευταίο διάστημα έχετε αναρτήσει στις ιστοσελίδες σειρά δημοσιευμάτων που αφορούν την Τράπεζά μας. Τα δημοσιεύματα περιέχουν πολλές ανακρίβειες σε σχέση με την οικονομική κατάσταση καθώς και χαρακτηρισμούς και κρίσεις που είναι μειωτικοί και απαξιωτικοί για το κύρος και τη φήμη της. Η Τράπεζά μας σεβόμενη το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας αλλά και το δικαίωμα της έκφρασης αποφεύγει να σχολιάζει δημοσιεύματα που την απασχολούν ακόμα και στην περίπτωση που αυτά περιλαμβάνουν ανακρίβειες ή υπερβολές.
Στην περίπτωσή σας ωστόσο φρονούμε ότι έχει επέλθει υπέρβαση κάθε ανεκτού ορίου. Με την ανάγνωση των δημοσιευμάτων αποκομίζεται η εντύπωση ότι η Τράπεζά μας έχει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, ότι εντός του ευρύτερου τραπεζικού χώρου έχει περιέλθει σε μια ιδιαίτερα δυσχερή θέση, ότι ενεργεί εξωθεσμικά, ότι τυγχάνει εξωθεσμικής ευεργεσίας από την πολιτεία και ότι πορεύεται με αδιαφάνεια. Το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων αυτών είναι ικανό όχι μόνο να παραπλανήσει τους αναγνώστες αλλά και να κλονίσει την εμπιστοσύνη τους προς την Τράπεζά μας.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και χάριν ενημερώσεως των αναγνωστών σας σημειώνω, αν και όχι εξαντλητικώς, τα παρακάτω:
1. Είναι αναληθής ο ισχυρισμός που δημοσιεύθηκε στις 22.08.2011 στο Newscode ότι η Τράπεζά μας αναζητεί εναγωνίως χρήματα από κρατικά πακέτα στήριξης ή έστω μια βολική συγχώνευση και ότι χάριν της θεσμικής ισχύος και της πολιτικής διεισδύσεως έχει λάβει 900 εκ. από το πακέτο των κρατικών εγγυήσεων. Αντίθετα αληθές είναι ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία η Τράπεζά μας έλαβε κεφαλαιακή ενίσχυση με την μορφή προνομιούχων μετοχών όπως συνέβη με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς.
2. Είναι αναληθής στο ίδιο δημοσίευμα ο ισχυρισμός ότι η Τράπεζά μας πολλές φορές χρειάζεται να λάβει μέχρι και 300 εκ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας στην καθημερινότητα. Αληθές είναι αντίθετα, ότι η Τράπεζά μας λαμβάνει ρευστότητα από το ευρωσύστημα έναντι αποδεκτών ενεχύρων, πρακτική που ακολουθεί το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.
3. Είναι αναληθής ο ισχυρισμός που δημοσιεύθηκε στις 22.08.2011 στο Newscode ότι στην εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός» από την «Cosmote» εμπλέκεται η Τράπεζά μας και ότι η Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλει υψηλά πρόστιμα στην EUROBANK EFG Χρηματιστηριακή. Αληθές είναι αντίθετα, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με απόφασή της επέβαλε στην EUROBANK EFG Χρηματιστηριακή πρόστιμο ύψους 60.000 Ευρώ με την αιτίαση της παραβάσεως του άρθρου 17 ν. 3340/2005 που αναφέρεται στην υποχρέωση των προσώπων που διαμεσολαβούν κατ’ επάγγελμα στην κατάρτιση συναλλαγών να ειδοποιούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι οι συναλλαγές που έχουν καταρτισθεί θα μπορούσαν να συνιστούν κατάχρηση της αγοράς. Με την ίδια απόφασή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στην EFG Eurobank Χρηματιστηριακή πρόστιμο ύψους 20.000 Ευρώ με την αιτίαση της παράβασης του άρθρου 18 παρ. 3 του ν. 3340/2005 που αναφέρεται στην υποχρέωση των προσώπων που διαμεσολαβούν κατ’ επάγγελμα στην κατάρτιση συναλλαγών να τηρούν για ένα έτος, τουλάχιστον σε ηχητική μορφή, τις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφουν προσδιορίζοντας επακριβώς την ταυτότητα του εντολέα. Η απόφαση αφορούσε συναλλαγές επί της μετοχής της εταιρείας «Γερμανός» που διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 15.12.2005 έως 23.3.2006. Κατά της αποφάσεως προσφύγαμε στην Δικαιοσύνη. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δέχτηκε ότι δεν ετίθετο θέμα χειραγώγησης της αγοράς και ακύρωσε καθ’ ολοκληρίαν το πρόστιμο των 60.000 Ευρώ, ενώ μείωσε το έτερο πρόστιμο των 20.000 Ευρώ στο ποσό των 12.000 Ευρώ.
4. Είναι αναληθές (δημοσίευμα του Newscode της 22.08.2011) ότι η Τράπεζά μας έχοντας προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής της στην Πολωνία και σε αναδιάταξη του συστήματος ΔΙΑΣ θα μπορούσε να επιτύχει στα stress tests αξιολόγηση της τάξης του 5,6 και να περάσει τη βάση. Αληθές είναι αντίθετα ότι με βάση την από 15-7-2011 ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Αποτελέσματα πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress testing)» η Τράπεζά μας με την απορρόφηση του χαρτοφυλακίου του ΔΙΑΣ ΑΕ, την πώληση μεριδίου της θυγατρικής Eurobank Polbank στην Πολωνία, την διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου της Eurobank Tefken στην Τουρκία σε συνδυασμό με την έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου, υπερβαίνει σημαντικά το όριο αναφοράς. Ο σχετικός δείκτης core tear στο τέλος του 2012 διαμορφώνεται στο επίπεδο του 7,6 και όχι 5,6 όπως αναφέρετε εσείς.
5. Είναι ανακριβής και κυρίως παραπλανητικός ο ισχυρισμός (δημοσίευμα του Newscode της 2208.2011) ότι η Eurobank αγωνιά για τα stress tests της Black Rock, ότι η ηγεσία της Τράπεζάς μας ανησυχεί γιατί η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας συνεχώς πιέζεται, ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο της ύφεσης και των κόκκινων δανείων συνεχώς επιδεινώνονται. Η αναφορά αυτή είναι ανακριβής και παραπλανητική και εμφαίνει σκοπό προσβολής μας αφού είναι άνευ ετέρου ελέγξιμο ότι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσεως και της υφέσεως θέματα μειώσεως της κεφαλαιοποιήσεως και μη εξυπηρετήσεως δανείων τους. Ο καλόπιστος αναγνώστης αποκομίζει εύκολα την εντύπωση ότι μόνο η Eurobank αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το γεγονός ότι συγκριτικώς σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανείων η Τράπεζά μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
6. Είναι άκρως υποτιμητική η συσχέτιση της Τράπεζάς μας και του τραπεζικού επιχειρείν με τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων της Ελλάδας και της Ευρώπης όπως προκύπτει από τις αναφορές σας για την «αγαπημένη τράπεζα του πρωθυπουργού» και για την θεσμική ισχύ και πολιτική διείσδυση που διατηρεί ο τραπεζικός μας όμιλος. Τα γεγονότα που επικαλείσθε για την προβολή των δυσφημιστικών αυτών αναφορών, όπως είναι μια ιδιωτική συγκέντρωση επιχειρηματιών στην οικία του κ. Καραμούζη και η επιλογή από την πολιτεία – μετά από αποκλειστικώς προσωπική απόφαση των ενδιαφερομένων – των κ.κ. Ταμβακάκη και Μητρόπουλου ως διευθυνόντων συμβούλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Α:ξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ αντιστοίχως, είναι αυτά καθ’ εαυτά αδιάφορα και απλώς αποδεικνύουν την πρόθεσή σας για προσβολή του κύρους της Τράπεζάς μας. Περαιτέρω, είναι ανακριβές ότι η πρώτη συνεδρίαση του ως άνω Ταμείου έλαβε χώρα στα κεντρικά μας γραφεία στο Κεφαλάρι. Σχετικό για τα παραπάνω είναι το δημοσίευμα του Newscode της 22.08.2011.
7. Είναι άκρως δυσφημιστικός για την Τράπεζά μας ο ισχυρισμός σας ότι κάποιος χρειάζεται μαθήματα χειρομαντείας για να μελετήσει την πορεία της. Η Τράπεζά μας απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό άνω των 7.000 ατόμων, έχει σημαντικά μερίδια αγοράς στην επιχειρηματική και λιανική τραπεζική και σε όλες τις τραπεζικές εργασίες, έχει διεθνή παρουσία σε 10 χώρες, στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές, υπάρχει ευρεία διασπορά μετοχών, συνεργαζόμαστε με πλήθος αλλοδαπών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια κερδοφόρος, συμμορφώνεται πλήρως προς το γενικό νομικό πλαίσιο και προς το ειδικό θεσμικό πλαίσιο για τις Τράπεζες ενώ τμήματά της έχουν κατ’ επανάληψη αποσπάσει διεθνώς διακρίσεις για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο ισχυρισμός σας για χειρομαντεία (Newscode, 22.08.2011) εμφανίζει την Τράπεζά μας ως να ενεργεί αυθαιρέτως, τυχαία και με μη προβλέψιμο τρόπο.
8. Είναι ανακριβής και άκρως δυσφημιστικός για την Τράπεζά μας ο ισχυρισμός σας (Newsbomb, 23.08.2011) για πανάκριβα δώρα Παπανδρέου στην στριμωγμένη Eurobank. Η Τράπεζά μας δεν έλαβε κανένα δώρο ούτε είναι στριμωγμένη, η δε συσχέτιση με τον διορισμό του κ. Ταμβακάκη ως διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας είναι κακοήθης.
Υπογραμμίζουμε ότι η Τράπεζά μας έχει συστήσει ειδική υπηρεσία ενημερώσεως και παροχής στοιχείων για τους λειτουργούς του τύπου στην οποία παραλείψατε να αποταθείτε πριν από τη διατύπωση τόσο σοβαρών ισχυρισμών. Ακόμη επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι η Τράπεζά μας συμμορφώνεται πλήρως προς το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για την δημοσίευση των οικονομικών της στοιχείων και αποτελεσμάτων και υπόκειται στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και των λοιπών εποπτικών αρχών.

Για τους λόγους αυτούς

Διαμαρτυρόμαστε για τα προαναφερόμενα δημοσιεύματά σας και επιφυλασσόμενοι κάθε δικαιώματός μας
Σας καλούμε:
1. όπως παραλείψετε στο μέλλον την προβολή κάθε παρόμοιου, με τους παραπάνω, ανακριβούς και δυσφημιστικού ισχυρισμού αναφορικά με την Τράπεζά μας,
2. όπως αποσύρετε τα παραπάνω δημοσιεύματα από τις δύο ιστοσελίδες.
Αθήνα, 14-09-2011

Εξώδικο Καραμούζη

- Του Νικόλαου Καραμούζη του Βασιλείου, κατοίκου Αθηνών, οδός…
Η εταιρεία σας τυγχάνει ιδιοκτήτης και διαχειριστής των ιστοσελίδων NEWSCODE.GR και NEWSBOMB.GR στις οποίες αναρτώνται ρεπορτάζ και άρθρα που αφορούν τα εγχώρια και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κατά το τελευταίο διάστημα έχετε αναρτήσει στις ιστοσελίδες σειρά δημοσιευμάτων που αφορούν το πρόσωπό μου. Κατά τρόπο ασυνήθη, τίτλοι κεντρικών δημοσιευμάτων αναφέρονται ευθέως στο πρόσωπό μου με τρόπο μειωτικό, μη δικαιολογούμενο από το καθήκον ενημέρωσης του κοινού. Σαφές είναι ήδη από την ανάγνωση των τίτλων, που φέρουν σαφείς αρνητικούς υπαινιγμούς, ότι τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται στο πρόσωπό μου, χωρίς να συντρέχει γι’ αυτό κάποιος λόγος ή αφορμή. Τα κείμενα των δημοσιευμάτων περιέχουν πολλές ανακρίβειες καθώς και χαρακτηρισμούς και κρίσεις που είναι μειωτικοί και απαξιωτικοί για το κύρος, τη φήμη και εν γένει την προσωπικότητά μου.
Κατά πάγια αρχή μου αποφεύγω να σχολιάζω δημοσιεύματα που με αφορούν ακόμα και στην περίπτωση που αυτά περιλαμβάνουν ανακρίβειες ή υπερβολές, σεβόμενος την ελευθερία της έκφρασης και ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του τύπου. Στην περίπτωσή σας όμως θεωρώ ότι έχετε υπερβεί και τα ακραία όρια. Προς αποκατάσταση της αλήθειας και χάριν ενημερώσεως των αναγνωστών σας σημειώνω, αν και όχι εξαντλητικώς, τα παρακάτω:
1. Είναι ανακριβής και άκρως δυσφημιστικός για το πρόσωπό μου ο ισχυρισμός σας, που δημοσιεύθηκε στις 22/08/2011 στο «NEWSCODE.GR» υπό τον τίτλο «Ο …. τρόπος του Νίκου Καραμούζη» ότι η σταδιοδρομία μου «αποτελεί ένα κρεσέντο προσωπικής ανέλιξης στο σημερινό περιβάλλον, που ως γνωστόν χαρακτηρίζεται από την οικονομική και πολιτική διαπλοκή». Συνειρμικώς ο ισχυρισμός σας συσχετίζει την επαγγελματική μου δραστηριότητα με συνθήκες διαπλοκής και παρέχει άνευ ετέρου στον αναγνώστη την εντύπωση ότι η όλη μου δραστηριότητα είναι ενταγμένη σε ένα σύστημα διαπλοκής. Ο ισχυρισμός αυτός είναι αναληθής.
Η επαγγελματική μου πορεία, στο βαθμό που αφορά την κοινή γνώμη είναι απολύτως διαφανής, αξιοπρεπής και άνευ ετέρου ελέγξιμη.
Είμαι αυτοδημιούργητος. Είμαι πτυχιούχος ελληνικού πανεπιστημίου, διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, υπήρξα υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας και της ETBA, υπηρέτησα στην Τράπεζα της Ελλάδας, είμαι Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος της Eurobank EFG, συμμετέχω σε διοικητικά συμβούλια διαφόρων εταιρειών. Είμαι καθηγητής Πανεπιστημίου, έχω πλούσιο συγγραφικό υλικό και είμαι πατέρας 4 τέκνων. Στην έως τώρα επαγγελματική μου σταδιοδρομία δεν έχω καταδικασθεί για κάποια αξιόποινη πράξη, δεν μου έχει επιβληθεί διοικητική ποινή και γενικά δεν έχω δώσει την παραμικρή αφορμή για τη διατύπωση αρνητικών σχολίων.
2. Ομοίως δυσφημιστικό είναι το δημοσίευμά σας που αναρτήθηκε την 24/08/2011 στο editorial του «Newsbomb.gr» υπό τον τίτλο «Ο Καραμούζης σέρνει Βενιζέλο και τραπεζίτες στο Λονδίνο». Αυτό αποδεικνύεται ήδη από το γεγονός ότι οι αναφορές σας στις ενότητες «νέα δεδομένα στην Eurobank» και για την «σχέση Καραμούζη – ΠΑΣΟΚ» δεν είχαν την παραμικρή συνάφεια με το θέμα του δημοσιεύματος. Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η Eurobank διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ευκαιρίες και προοπτικές» με ομιλητή τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως και υπουργό οικονομικών κ. Βενιζέλο. Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του 6ου Annual Greek Roadshow που διοργανώθηκε από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο και στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχε ως χορηγός η Eurobank EFG Equities. Πρόκειται για μία παρουσίαση ελληνικών εταιρειών σε ξένους επενδυτές η οποία λαμβάνει χώρα τακτικώς και έχει τύχει επανειλημμένων χορηγιών της Eurobank EFG.
Μετά τις αναφορές στο θέμα αυτό το δημοσίευμά σας με εμφανίζει ως πρόσωπο χωρίς αρχές, διαπλεκόμενο και αντλούντα την όλη υπόστασή του από πολιτικές διασυνδέσεις, όπως προκύπτει από τις αναφορές σας για «τον πάντα φιλόδοξο Ν. Καραμούζη», για την θέση της ιδιότητος μου ως καθηγητή πανεπιστημίου εντός εισαγωγικών και από την πρόταση «η ισχύς και το κύρος του κ. Καραμούζη συσχετίζεται πλέον με το πολιτικό σκηνικό και με τη διάρκεια που θα έχει η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το οποίο συσχετίζεται άμεσα ο κ. Καραμούζης».

Για τους λόγους αυτούς
Σας καλώ:
1. όπως παραλείψετε στο μέλλον την προβολή κάθε παρόμοιου, με τους παραπάνω, ανακριβούς και δυσφημιστικού ισχυρισμού αναφορικά με το πρόσωπό μου,
2. όπως αποσύρετε τα παραπάνω δημοσιεύματα από τις δύο ιστοσελίδες.
Αθήνα, 29-08-2011

Δεν αποσύρουμε τίποτα!
- Πριν απ’ όλα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το newsbomb.gr έχει αποδείξει ότι και το θάρρος της γνώμης του διαθέτει και φροντίζει να διασταυρώσει το ρεπορτάζ του πριν το δημοσιεύσει. Για το λόγο αυτό, βέβαια, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποσύρουμε τα δημοσιεύματά μας, ούτε για τη Eurobank ούτε για καμία άλλη τράπεζα. Μάλιστα, μετά τις απαντήσεις της Eurobank, αισθανόμαστε πιο ασφαλείς από ποτέ για τα όσα έχουμε γράψει. Εξάλλου, δημοσιεύοντας την αναλυτική επιχειρηματολογία και τις «ενστάσεις» της τράπεζας όπως αναπτύσσονται στα δύο εξώδικα (χωρίς καμία απολύτως περικοπή) δίνουμε –ως οφείλουμε- στον αναγνώστη την ευκαιρία να ενημερωθεί πλήρως και να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με το τι καταγράφει την πραγματικότητα και τι επιχειρεί να τον παραπλανήσει.
- Και, φυσικά, θα φέρουμε στο φως οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αποκαλύψει στο μέλλον το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, είτε αρέσει στη Eurobank, είτε όχι (όπως και σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα). Μοναδικός μας γνώμονας είναι, όχι βέβαια η συμπάθεια της μίας ή της άλλης τράπεζας, αλλά το δημόσιο συμφέρον της ενημέρωσης του πολίτη και το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ.
- Δημοσιεύουμε πλήρες το περιεχόμενο των εξωδίκων, παρότι κάτι τέτοιο δε ζητούν ούτε η τράπεζα, ούτε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της. Αν και, κατά πάγια τακτική, τέτοιου είδους εξώδικα απαιτούν στο τέλος τους τη δημοσίευση του περιεχομένου του, Eurobank και Ν. Καραμούζης δεν αξιώνουν παρά να εξαφανίσουμε τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν τον εκνευρισμό τους και να μην δημοσιεύσουμε άλλα στο μέλλον…
- Και τα δύο εξώδικα μας επιδόθηκαν την ίδια μέρα, παρότι ο Ν. Καραμούζης συνέταξε το δικό του 15 ολόκληρες μέρες πριν από τη Eurobank (όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες στο τέλος των κειμένων). Μήπως αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια μικρή απροθυμία της τράπεζας να στηρίξει τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλό της στους ισχυρισμούς του;
- Ασήμαντη λεπτομέρεια: Στο εξώδικο του Ν. Καραμούζη δεν αναφέρεται η διεύθυνσή του. Πού θα του απαντούσαμε, αν επιθυμούσαμε να το κάνουμε;

Εννέα φορές μας επιβεβαιώνει η Eurobank!
Ας δούμε τώρα τι μας καταλογίζει η τράπεζα και πώς, κατά τη γνώμη της, «έχει επέλθει υπέρβαση κάθε ανεκτού ορίου».
1. Επιβεβαιώσεις νο 1, 2: H Eurobank εξανίσταται επειδή δημοσιεύσαμε ότι α) αναζητεί εναγωνίως χρήματα από κρατικά πακέτα στήριξης ή β) έστω μια βολική συγχώνευση και γ) πως χάριν της θεσμικής ισχύος και της πολιτικής διεισδύσεως έχει λάβει 900 εκατ. ευρώ από το πακέτο κρατικών ενισχύσεων (ποσό που αναφέρεται στο κείμενο ως ενδεικτικό, με τη διευκρίνιση «υπολογίζουν κύκλοι της αγοράς»). Και είναι η ίδια που, αμέσως μετά (!) παραδέχεται ότι έλαβε κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, αποφεύγοντας βέβαια να αναφέρει σε ποιο ύψος. Και είναι η ίδια που –μόλις προ ολίγων εβδομάδων- μας επιβεβαίωσε ανακοινώνοντας ότι προχωρά σε συγχώνευση με την Alpha Bank!
2. Επιβεβαίωση νο 3: Ενώ διαψεύδει το δημοσίευμά μας ότι πολλές φορές χρειάζεται να λάβει μέχρι και 300 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας στην καθημερινότητα, έρχεται η ίδια να επιβεβαιώσει ότι λαμβάνει ρευστότητα από το ευρωσύστημα (το οποίο στην Ελλάδα «περνά» μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος)! Και, βέβαια, πάλι ούτε λέξη για το ποσό!
3. Επιβεβαίωση νο 4: Διαψεύδουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλλει υψηλά πρόστιμα στην Eurobank EFG Χρηματιστηριακή και επιβεβαιώνουν (αμέσως μετά!) ότι έχουν φάει όχι ένα, αλλά δύο πρόστιμα ύψους 60.000 και 20.000 ευρώ! Και, μάλιστα, για την υπόθεση της «Γερμανός» στην οποία αναφέρεται το ρεπορτάζ! Και, μάλιστα, το δεύτερο πρόστιμο επικυρώθηκε και από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (με μείωση του ύψους του από 20.000 σε 12.000 ευρώ, όπως συνηθίζουν τα δικαστήρια). Οσο για το πρώτο, η τράπεζα θα πρέπει να μας ενημερώσει και για τους λόγους της ακύρωσης του προστίμου ώστε να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα. Μήπως, για παράδειγμα, η ακύρωση προέκυψε –όπως συμβαίνει στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων- για λόγους τυπικών πλημμελειών του Δημοσίου, οι οποίες αναδείχθηκαν από τους έμπειρους νομικούς της τράπεζας;
4. Επιβεβαίωση νο 5: Η τράπεζα δέχεται, ουσιαστικά, ότι δεν τα πήγε καθόλου καλά στα stress tests (κάτι που βέβαια, δε μπορεί να αμφισβητηθεί, αφού –σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος- Eurobank και ATEbank δεν έπιασαν τη βάση) και, απλά, προσθέτει ότι εκτός από την πώληση της πολωνικής θυγατρικής της και την απορρόφηση του χαρτοφυλακίου της ΔΙΑΣ ΑΕ –στις οποίες αναφερόταν το δημοσίευμα- προβαίνει και στη διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου της Eurobank Tefken στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Διαφωνούμε ως προς το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί ο δείκτης core tier, μετά τη λήψη των προαναφερθέντων μέτρων: το δημοσίευμα αναφερόταν σε 5,6 χωρίς χρονικό προσδιορισμό και η Eurobank μιλά για 7,6 στο τέλος του 2012. Εξάλλου, στο newscode.gr υπάρχει άλλο δημοσίευμα (τίτλος: «Eurobank: Δε θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου, έχουμε ήδη λάβει μέτρα» - 15/7/2011), το οποίο προφανώς διέφυγε της προσοχής της τράπεζας, που αναφέρεται εκτενώς στην εκτίμηση της Eurobank για τη διαμόρφωση του δείκτη core tier 1 στο 7,6 στα τέλη του 2012, καθώς και σε ολόκληρη την επιχειρηματολογία της. Όπως, όμως, εξηγούμε και στο δημοσίευμα της 18/8/2011 (με τίτλο: «Το μετέωρο βήμα της μετεξεταστέας Eurobank») όταν επικαλούμαστε το 5,6 αναφερόμαστε ξεκάθαρα σε εκτιμήσεις «ανταγωνιστικών τραπεζικών κύκλων» ότι, «ακόμη και αν συνυπολογίσουμε τα επιχειρήματα της ίδιας της Eurobank, η κατάσταση δεν αλλάζει δραστικά. Οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν ότι, ακόμη και με βάση τον πιο θετικό αυτό υπολογισμό, η βαθμολογία για την τράπεζα ανέρχεται από το 4,9 στο 5,5-6». Και, στο κάτω-κάτω, το 2012 είναι μπροστά μας. Μένει να δούμε ποιος θα επιβεβαιωθεί!
5. Επιβεβαίωση νο 6: Μας καταλογίζει πως γράψαμε ότι μόνον η Eurobank αγωνιά για τα stress tests της Black Rock, ότι η ηγεσία της ανησυχεί γιατί πιέζεται η κεφαλαιοποίηση και ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ύφεσης και των κόκκινων δανείων διαρκώς επιδεινώνονται! Και αντιπαραθέτει ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι τράπεζες. Μάλλον δε διάβασε τα δεκάδες δημοσιεύματα του φακέλου του newsbomb.gr για τις τράπεζες, που τις περνάμε όλες από κόσκινο (και γενεές δεκατέσσερις)…
6. Επιβεβαίωση νο 7: Τώρα γιατί θεωρούν προσβλητική την αγάπη του πρωθυπουργού είναι μια απορία που μόνο η διοίκηση της Eurobank μπορεί να μας λύσει… Το ότι θεωρούν τυχαία την επιμονή της κυβέρνησης στην επιλογή στελεχών της τράπεζας για τα τις θέσεις των επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, επίσης δεν αντέχει σε κριτική… Οσο για την «ανακρίβεια» ότι η πρώτη συνεδρίαση του Ταμείου πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά της Eurobank… μήπως έγινε η δεύτερη; Λέμε, μήπως…
7. Επιβεβαίωση νο 8: Το ότι οι διοικούντες τη Eurobank μπήκαν στη διαδικασία να μας απαντήσουν με επιχειρήματα και νούμερα -σχετικά με τους 7.000 εργαζομένους τους και την παρουσία της τράπεζας σε 10 χώρες- για να μας πείσουν ότι δε διοικούν με βάση τη χειρομαντεία (!), δείχνει ότι στο Κεφαλάρι μάλλον έχουν χάσει το χιούμορ τους…
8. Επιβεβαίωση νο 9: Το γεγονός ότι απαντούν στον τίτλο για τα «δώρα Παπανδρέου», εξηγώντας ότι δεν έλαβαν κανένα δώρο, μας υποχρεώνει να διευκρινίσουμε το προφανές: ότι επρόκειτο περί μεταφορικού λόγου και πως δεν αναφερόμασταν σε σοκολατάκια…

Άλλες δύο φορές μας επιβεβαιώνει ο Καραμούζης!

1. Επιβεβαίωση νο 10: Ο κ. Καραμούζης μας εγκαλεί γιατί προκαλούμε… συνειρμούς στους αναγνώστες μας. Και κρίνει απαραίτητο να μας αποστείλει το βιογραφικό του, για να απαντήσει στο σχόλιό μας σχετικά με την εντυπωσιακή προσωπική του ανέλιξη (δεν την αμφισβητεί), σε καιρούς διαπλοκής (ούτε και ότι ζούμε σε τέτοιους καιρούς αμφισβητεί)! No comment…

2. Επιβεβαίωση νο 11: Οι κρίσεις ότι το δημοσίευμα τον εμφανίζει ως πρόσωπο χωρίς αρχές, διαπλεκόμενο, που αντλεί την υπόστασή του από πολιτικές διασυνδέσεις ανήκουν αποκλειστικά στον κ. Καραμούζη και σε καμία περίπτωση δεν είναι χαρακτηρισμοί –ούτε καν έμμεσοι- του κειμένου, που παραθέτει πραγματικά περιστατικά για την πορεία και τις σχέσεις του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank. Το γιατί ο κ. Καραμούζης θεωρεί δυσφημιστική την αναφορά ότι «σέρνει Βενιζέλο και τραπεζίτες στο Λονδίνο», ή το χαρακτηρισμό του ως «πάντα φιλόδοξου» μάλλον μόνον ο ίδιος γνωρίζει… Η δε αναφορά της ιδιότητας του ως «καθηγητή» εντός εισαγωγικών γίνεται καθώς με αυτό το προσωνύμιο αναφέρεται συχνά στους κύκλους της αγοράς και των τραπεζών και δε συσχετίζεται με κάποια διάθεση αμφισβήτησης των τίτλων σπουδών του ή της επιστημονικής του κατάρτισης.

Όσο για τις πολιτικές σχέσεις του κ. Καραμούζη με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ειδικά την περίοδο υπουργίας του κ. Χριστοδουλάκη, δεν αμφισβητούνται. Είναι προϊόν ρεπορτάζ και είναι απολύτως γνωστές σε πολλούς. Μάλιστα, ευρύτατες διαστάσεις είχε λάβει και η προ μηνών σεναριολογία ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας στη θέση του κ. Παπακωσταντίνου, με την ευκαιρία και του τελευταίου ανασχηματισμού.