ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η γυναίκα που νίκησε τις τράπεζες

Η γυναίκα που νίκησε τις τράπεζες
Αποκλειστικά στο newsbomb.gr η γυναίκα που πέτυχε την ολική διαγραφή χρέους της από δύο τράπεζες...

Δικαστική απόφαση κόλαφος για τις τράπεζες, διαγράφει το 100% των χρεών άνεργης δανειολήπτριας, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του newsbomb.gr.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο λαμβάνει τέτοια απόφαση, ανοίγοντας το δρόμο για ανάλογες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο Λάρισας διέγραψε ποσό ύψους 26.179,65 ευρώ που χρωστούσε η γυναίκα συνολικά σε δύο τράπεζες.

Το απάνθρωπο πρόσωπό τους έδειξαν για μία ακόμη φορά δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες. Η Eurobank και η Εθνική με αδίστακτο τρόπο απαιτούσαν την εξόφληση χρέους από την άνεργη δανειολήπτρια, η οποία συντηρούσε και προστατευόμενα μέλη !

Μιλώντας αποκλειστικά στο newsbomb.gr η δανειολήπτρια εξηγεί το δράμα που έζησε από τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις των τραπεζών, που απαιτούσαν την εξόφληση του χρέους, αν και γνώριζαν πως είναι άνεργη και της χρωστούν ακόμη τα δεδουλευμένα της.

«Δεν φαντάζεστε πώς είναι να κοιμάσαι και να ξυπνάς με συνεχή τηλεφωνήματα από τράπεζες. Κάθε μία ώρα, πρωί και βράδυ δεχόμουν από ένα ενοχλητικό τηλεφώνημα από τράπεζα. Δεν άντεχα άλλο την ψυχολογική πίεση που μου ασκούσαν ! Τους έλεγα πως είμαι άνεργη για πάνω από ένα χρόνο, πως ο προηγούμενος εργοδότης μου, μου χρωστά ακόμη τα δεδουλευμένα, όμως αυτό δεν τους πτοούσε. Η «κατανόησή» τους με έστειλε στα δικαστήρια.

Αισθανόμουν πολύ άσχημα που βρέθηκα να χρωστάω αυτό το ποσό. Πάντα ήμουν πολύ τυπική στις υποχρεώσεις μου. Μετά από 18 χρόνια έμεινα ξαφνικά χωρίς δουλειά και αδυνατούσα να αποπληρώσω τις οφειλές μου. Αυτό μου δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα. Μακάρι να είχα τη δουλειά μου και να πλήρωνα κανονικά τις τράπεζες».

Δεδικασμένο για άλλες υποθέσεις

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελέσει δεδικασμένο και για χιλιάδες άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια, με δανειολήπτες που βρίσκονται σε απόγνωση από τα ληστρικά επιτόκια και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Γιώργος Μπαρτζώκης, Δικηγόρος- Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών – Δανειοληπτών , μιλώντας στο newsbomb.gr τονίζει:

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθώς είναι η πρώτη απόφαση δικαστηρίου που διαγράφει το 100% του χρέους δανειολήπτη.
Χειριστήκαμε άψογα το άρθρο 8 παράγραφο 5 του Ν.3869, σύμφωνα με το οποίο το δικαστήριο διαγράφει το χρέος , διότι η δανειολήπτρια είναι μακροχρόνια άνεργη και δεν έχει να καλύψει ούτε τα στοιχειώδη, τόσο για την ίδια όσο και για τα προστατευόμενα μέλη. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις».

Το Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει από «πού» βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης αυτής και της οικογένειάς της, αν και εμπεριέχονται στο δικόγραφο της αίτησης τα στοιχεία της μόνιμης αδυναμίας πληρωμής και τα απαραίτητα έγγραφα.

"Νίκη των δανειοληπτών"

«Η απόφαση αυτή του Ειρηνοδικείου Λάρισας είναι μια νίκη των δανειοληπτών έναντι των τραπεζών, οι οποίες, ας μην ξεχνάμε, έδιναν καταναλωτικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Ο νόμος 3869 τελικά θα δικαιώσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν πραγματικά οικονομική αδυναμία εξόφλησης των χρεών τους, όπως οι άνεργοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι» δηλώνει στο newsbomb.gr o Πρόεδρος του ΙΚΝΑ κ. Γιώργος Λεχουρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις που εκδίδονται από Ειρηνοδικεία για πολίτες που ζητούν την δικαστική συνδρομή μετά την αποτυχία εξωδικαστικού συμβιβασμού αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο. Είναι δε, στην συντριπτική τους πλειονότητα θετικές και πετυχαίνουν τη διαγραφή του χρέους από 50-60%. Για πρώτη φορά όμως δικαστική απόφαση προβλέπει τη συνολική διαγραφή του χρέους.

Την υπεράσπιση της δανειολήπτριας είχε αναλάβει η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών Λάρισας μαζί με το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος.