ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο αρνήθηκε χορήγηση φαρμάκου, λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων

Νοσοκομείο αρνήθηκε χορήγηση φαρμάκου, λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων

Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη χρειάστηκε για να λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα χορήγησης φαρμάκου σε ανήλικη από δημόσιο νοσοκομείο, περιστατικό που μαρτυρά τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία στην Ελλάδα.


Το κορίτσι, που έπασχε από σοβαρή πάθηση, είχε ανάγκη συγκεκριμένου φαρμάκου, το οποίο συγκαταλέγεται στα φαρμακευτικά προϊόντα που η χορήγησή τους γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Το νοσοκομείο, όμως, της νησιωτικής περιοχής όπου διέμενε το παιδί, εξέδωσε βεβαίωση με την οποία δήλωνε την αδυναμία χορήγησης του φαρμάκου, λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων, κι ενώ οι θεράποντες ιατροί είχαν διαγνώσει ως αναγκαία τη συνεχή και αδιάλειπτη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Έτσι, το νοσοκομείο πρότεινε, λόγω της οικονομικής του αδυναμίας, στους γονείς να απευθυνθούν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη φαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως, όμως, αναφέρει Ο Συνήγορος του Πολίτη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τη διοικητική πρακτική, το συγκεκριμένο νοσοκομείο όφειλε να χορηγήσει στους κατοίκους της περιοχής το φάρμακο αυτό.

Ο Συνήγορος, σε έγγραφο που απηύθυνε προς το αρμόδιο νοσοκομείο και την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, τόνισε πως το γεγονός ότι το νοσοκομείο χορήγησε αρχικά το φάρμακο και γνώριζε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της φαρμακευτικής θεραπείας συνεπάγεται την ανάληψη της δέσμευσης της διοίκησης του νοσοκομείου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει τα κρίσιμα αποθέματα και την αναγκαία επάρκεια.

Επισήμανε, επίσης, ότι η επιλογή του νομοθέτη για υποχρεωτική χορήγηση του φαρμάκου από το δημόσιο νοσοκομείο σημαίνει ότι η Πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη να εξασφαλίζει τη χορήγηση φαρμάκων.

Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε η Αρχή, η χορήγηση βεβαίωσης προς αναζήτηση του φαρμάκου από τον ίδιο τον ασθενή από άλλο νοσοκομείο, μακριά από τον τόπο κατοικίας του (δεδομένου ότι κατοικεί σε νησιωτική περιοχή), δεν συμφωνεί με την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία.

Επίσης, η τυχόν άρνηση άλλου νοσοκομείου από αυτό του τόπου κατοικίας του ασθενούς είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια εξασφάλισε άμεσα τη χορήγηση του φαρμάκου στην ανήλικη ασθενή από νοσοκομείο της αρμοδιότητάς της και επισήμανε στα νοσοκομεία την υποχρέωση άμεσης εξυπηρέτησης αυτών των περιστατικών.

Ωστόσο, το μείζον ζήτημα των «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών των νοσοκομείων, που εκτιμάται πως δεν επαρκούν για τη λειτουργία τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παραμένει.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που δείχνει το μέγεθος του κοινωνικού δράματος που εξελίσσεται με φόντο τη διάλυση της δημόσιας υγείας στη χώρα. Η πολιτική του κ. Γεωργιάδη με τις σκληρές περικοπές των δημοσίων δαπανών για την υγεία, φέρεται ότι οδήγησε σε τέτοιο σημείο ένα δημόσιο νοσοκομείο, να αρνηθεί τη χορήγηση αναγκαίων φαρμάκων και μάλιστα σε παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Στοιχεία-σοκ: Στο «κόκκινο» η γρίπη στην Ελλάδα

Βίντεο: Τα αμείλικτα ερωτήματα μιας ασφαλισμένης στον Α. Γεωργιάδη

«Τσουνάμι» αντιδράσεων για το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ

Ισορροπία τρόμου φαρμακοποιών-ασθενών στα νοσοκομεία