ΥΓΕΙΑ

Ευαγγελισμός: «Σε απόγνωση οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση»

Ευαγγελισμός: «Σε απόγνωση οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση»

Τις «βάρβαρες» περικοπές στη συνταγογράφηση φαρμάκων με το πλαφόν που καθιέρωσε το υπουργείο Υγείας και έχει φέρει σε απόγνωση τους ασθενείς και σε αδυναμία παροχής υπηρεσιών μέρους των γιατρών, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».


Ένα απελπισμένο, όπως χαρακτηρίζεται, πλήθος ασθενών καταφεύγει καθημερινά για συνταγογράφηση στο νοσοκομείο αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργεί και οι ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, συμπληρώνουν γρήγορα τον αριθμό των ασθενών που εξετάζουν ή συνταγογραφούν δωρεάν. Στο νοσοκομείο είτε αργεί το ραντεβού είτε πέφτουμε πάνω στο πλαφόν που όρισε η κυβέρνηση, τονίζει το σωματείο των εργαζομένων του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας.

«Κάθε ασθενής που χρειάζεται φάρμακα, είτε απευθύνεται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είτε σε ιδιώτες γιατρούς, προσκρούει στην αδυναμία συνταγογράφησης αφού ο κάθε γιατρός δεν μπορεί να υπερβεί τον κάθε μήνα το 80% της περσινής μηνιαίας αξίας των φαρμάκων. Η κυβέρνηση 'υπόσχεται' ότι θα είναι προσωρινό το κλείσιμο, αλλά ακόμη κι έτσι, καμιά αρρώστια δεν περιμένει προσωρινά, πότε θα ξαναλειτουργήσουν τα πολυιατρεία και οι άλλες δομές. Ακόμη κι έτσι, είναι βέβαιο ότι όταν επαναλειτουργήσουν η κυβέρνηση, δεν θα αφήσει ανοιχτά ούτε τα μισά».

Το σωματείο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού θίγει επίσης το ζήτημα επιθέσεων σε υγειονομικούς: «η μειωμένη δυνατότητα συνταγογράφησης, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο όγκο και την εντατικοποίηση της εργασίας καθώς και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων ανοίγει το δρόμο ακόμα και για επιθέσεις σε υγειονομικούς. Μέσα στο αδιέξοδό τους κάποιοι – έστω και λίγοι – επιτίθενται στο προσωπικό, στα τακτικά ιατρεία, στα επείγοντα, στις κλινικές θεωρώντας τους υγειονομικούς υπεύθυνους, αντί να στραφούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και επιχειρηματιών που στερούν το δικαίωμα στην υγεία».

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού ζητούν δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους την έχουν ανάγκη είτε ασφαλισμένους, είτε ανασφάλιστους, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, να σταματήσει η διαθεσιμότητα των γιατρών και των άλλων εργαζομένων, να καταργηθεί ο περιορισμός στη συνταγογράφηση, να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη: Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες-47 νεκροί