ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ για γρίπη: Επικίνδυνες για την υγεία οι δηλώσεις Γεωργιάδη

ΙΣΑ για γρίπη: Επικίνδυνες για την υγεία οι δηλώσεις Γεωργιάδη

Άστοχη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, σχετικά με την επιδημία της γρίπης και την παραδοχή του ότι φέτος παραγγέλθηκαν λιγότερα εμβόλια, με βάση τα περσινιά κρούσματα του ιού, που ήταν μειωμένα.


«Την ώρα που η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων κα Ελένη Γιαμαρέλλου αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν ακόμη και σήμερα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, υποστηρίζει με δημόσια δήλωσή του ότι δεν έχει νόημα να κάνει κανείς τώρα εμβόλιο κατά της γρίπης.

Κατά την άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών η τοποθέτηση αυτή του κου Υπουργού είναι και άστοχη και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία», τονίζει ο ΙΣΑ.

«Και το ατόπημα από πλευράς του γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αφού της δήλωσης αυτής περί μη αναγκαιότητας πλέον του εμβολιασμού, προηγήθηκε η δημόσια παραδοχή από πλευράς του ότι φέτος παραγγέλθηκαν λιγότερα εμβόλια κατά της γρίπης σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να παρουσιασθούν ελλείψεις. Ενώ παράλληλα δεν αναλήφθηκε από πλευράς Υπουργείου καμία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την επερχόμενη επιδημία γρίπης.

Με τις σημερινές όμως επιδημικές συνθήκες, κρίνεται αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου, διότι:

• Οι ομάδες Υψηλού Κινδύνου (δηλαδή όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, χρόνιοι πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έγκυοι, μεταμοσχευθέντες και άλλες κατηγορίες ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμενων, των μικρών παιδιών και του υγειονομικού προσωπικού, καθώς και όλων των μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε υποβαθμισμένες υγειονομικές συνθήκες και σε περιβάλλον υψηλής λοιμικότητας) εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας της γρίπης.

• Οι εμβολιασμένοι πολίτες υψηλού κινδύνου (που έκαναν ήδη ένα εμβόλιο τον Οκτώβριο/Νοέμβριο 2013) μπορούν να εμβολιαστούν ξανά διότι μόνο σε 10 μέρες υπάρχει στον οργανισμό τους εμβολιαστική απάντηση (β ανοσιακή απάντηση).

• Πλήρως ανεμβολίαστοι πολίτες για την εποχική γρίπη 2013-2014, χρειάζονται 15-20 μέρες για να έχουν εμβολιαστική κάλυψη και σε καμία περίπτωση 1 μήνα όπως ισχυρίστηκε ο κος Υπουργός.

• Το τραγικότερο όμως όλων είναι ότι τα εμβόλια εξαντλήθηκαν από το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να μείνει ακάλυπτο εμβολιαστικά περίπου το 70% των πολιτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η δράση του εμβολίου διαρκεί 3 μήνες και μετά εξασθενεί, όμως εμβολιασμένοι πολίτες, ακόμη και μετά την παρέλευση του 3μήνου, έχουν ένα επίπεδο προστασίας πολύ υψηλότερο, από τους πλήρως ανεμβολίαστους και δεν κινδυνεύουν άμεσα από τις θανατηφόρες επιπλοκές της γρίπης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά την ανάγκη για εμβολιασμό.

Τέλος, επισημαίνουμε στον κ. Υπουργό πως πανικό δεν δημιουργούν στον πληθυσμό οι έγκυρες επιστημονικές απόψεις που εκφράζονται από τον ιατρικό κόσμο της χώρας, που στόχο έχουν την προστασία της υγείας των πολιτών. Αλλά οι άστοχες και ανεύθυνες δηλώσεις που στόχο έχουν την επικοινωνιακή κι όχι την ουσιαστική διαχείριση των ζητημάτων».

Διαβάστε επίσης:

Α. Γεωργιάδης: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη