ΥΓΕΙΑ

Ερρ. Ντυνάν: «Ανάγκη αποπληρωμής των δεδουλευμένων»

Ερρ. Ντυνάν: «Ανάγκη αποπληρωμής των δεδουλευμένων»

Ημερίδα με θέμα «Καλοκαίρι και Υγεία» πραγματοποίησε στο Ερρίκος Ντυνάν, η Επιστημονική Επιτροπή του νοσοκομείου και η Εταιρεία Γεωγραφικής – Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών νόσων, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


Η εκδήλωση είχε τρεις βασικές ενότητες: Καλοκαίρι και Ταξίδι, Καλοκαίρι και Ατυχήματα και Καλοκαίρι και Δέρμα, οι οποίες παρουσιάστηκαν από εξειδικευμένους γιατρούς (χειρουργούς, πνευμονολόγους, λοιμωξιολόγους, δερματολόγους, αλλεργιολόγους, παθολόγους κτλ). Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν το δείκτη επικινδυνότητας σε ένα ταξίδι εξαρτώνται από το προφίλ του ταξιδιώτη (φύλλο, ηλικία, χρήση φαρμάκων κ.α.) τον προορισμό και την διάρκεια του ταξιδιού (εποχή, μέρος και συνθήκες διαμονής, συνθήκες ασφάλειας και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες στη χώρα προορισμού κ.α. ).

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, στο χαιρετισμό του στάθηκε στη διαχρονική συμβολή του Συλλόγου σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και ευχαρίστησε την Επιστημονική Επιτροπή του «Ερρίκος Ντυνάν» για την πρωτοβουλία οργάνωσης της φετινής ημερίδας. Τόνισε εκ νέου δε, την κεντρική θέση του ΙΣΑ για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής πρόληψης υγείας.

Επίσης, τόνισε τη σημασία επαναλειτουργίας του συγκεκριμένου νοσοκομείου, αλλά και την ανάγκη αποπληρωμής των δεδουλευμένων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σημείωσε δε, ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν στο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο επλήγη από την οικονομική κρίση, θα σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση του, η οποία είναι σημαντική, καθότι αποτελεί ένα πρότυπο και σύγχρονο Νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται μεγάλος αριθμός έγκριτων επιστημόνων. Ο κ. Πατούλης, τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, ώστε να ισορροπήσει το σύστημα.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν » κ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος, προανήγγειλε μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο τη συνάντηση και ανταλλαγή εμπειριών από κορυφαίους εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας, αλλά και την ενημέρωση του κοινού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Γεωγραφικής – Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών νόσων κ. Κωνσταντίνος Γερολυμάτος τόνισε ότι η προληπτική στρατηγική ενόψει διακοπών, ιδίως σε τρίτες χώρες, περιλαμβάνει επικαιροποίηση της εμβολιαστικής επάρκειας για τις αναδυόμενες νόσους (τέτανος/διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, ιλαρά/ερυθρά/παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά), τους εμβολιασμούς ετοιμότητας (ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, μηνιγγιτιδόκοκκος), εμβολιασμό, χημειοπροφύλαξη ή άλλα μέτρα για τις νόσους ειδικών προορισμών (ελονοσία, τυφοειδής, χολέρα, κίτρινος πυρετός, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, λύσσα).

Επισήμανε δε ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάται η σημασία των λοιπών παραγόντων, όπως διατροφικές συστάσεις (νερό, τρόφιμα), σεξουαλική συμπεριφορά, ατυχήματα με ζώα, αποφυγή νυκτερινής οδήγησης, κατάχρηση αιθανόλης, χρήση ουσιών, αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και ακραίες θερμοκρασίες».

Διαβάστε επίσης:

Ο κύβος ερρίφθη: το προσωρινό management του Ντυνάν στο Υγεία