ΥΓΕΙΑ

Σε οριακό σημείο η επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη στο Λεκανοπέδιο

Σε οριακό σημείο η επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη στο Λεκανοπέδιο

Χωρίς οδοντιατρική περίθαλψη για επείγοντα περιστατικά κινδυνεύει να μείνει το Λεκανοπέδιο, αν δεν καλυφθούν άμεσα κενές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία.


Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως το βάρος σηκώνει ο Ευαγγελισμός, το οδοντιατρικό τμήμα του οποίου εφημερεύει ανά 4 ημέρες. Όλα τα επείγοντα περιστατικά μεταφέρονται εκεί, καθώς ούτε στο νοσοκομείο Αττικόν ούτε στο Σισμανόγλειο –που συνεφημερεύουν με τον Ευαγγελισμό- εφημερεύουν τα οδοντιατρικά τμήματα. Ειδικά στην περίπτωση του Αττικού, το οδοντιατρικό τμήμα δεν έχει μόνιμους γιατρούς, ενώ έληξε και η θητεία των επικουρικών.

Και η κατάσταση όμως στον Ευαγγελισμό είναι οριακή. Από τους τρεις οδοντίατρους που στελέχωναν το τμήμα, ένας συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Μάρτη, ο δεύτερος έχει καταθέσει χαρτιά συνταξιοδότησης, ενώ και ο τρίτος στοιχειοθετεί δικαίωμα σύνταξης.

Στην ουσία το τμήμα έχει μείνει με έναν γιατρό, ο οποίος καλείται να αντεπεξέλθει σε 8-10 περιστατικά καθημερινά, που κατά βάση χρειάζονται χειρουργεία, 25-35 περιστατικά σε κάθε μικρή εφημερία και 80-90 επείγοντα περιστατικά, όπως αποστήματα ή αιμορραγίες, κάθε Σαββατοκύριακο στην 24ωρη εφημερία. Πρόκειται για συνθήκες που φτάνουν στα όρια της εξάντλησης τον ένα γιατρό που έχει απομείνει. Στην περίπτωση μάλιστα που αποφασίσει να ασκήσει το δικαίωμα συνταξιοδότησής του, το οδοντιατρικό τμήμα θα μείνει χωρίς γιατρό.

Το Σωματείο των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού έχει επισημάνει επανειλημμένα το ζήτημα στη διοίκηση, καθώς εκτός από τη σωματική εξάντληση του γιατρού, υπάρχουν παράπονα και από ασθενείς που καταφθάνουν στα επείγοντα και αντιλαμβάνονται την κατάσταση που επικρατεί.

Τη στιγμή μάλιστα που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ούτως ή άλλως πληρώνουν σχεδόν το 100% της συμμετοχής για οδοντιατρικές υπηρεσίες, υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην έχουν κάλυψη ούτε για τα επείγοντα περιστατικά, αν το υπουργείο Υγείας δεν προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμων οδοντιάτρων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τόσο τον Ευαγγελισμό όσο και τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Διαβάστε επίσης:

Έδεσαν το πόδι ασθενούς με κορδόνι και 3 ορούς για αντίβαρο