ΕΛΛΑΔΑ

Τραγική η κατάσταση στη Χίο – Πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια

Τραγική η κατάσταση στη Χίο – Πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια

Τραγικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά της Χίου.

Η φωτιά τη νύχτα πέρασε από τα Αρμόλια και έφτασε μέχρι το Πυργί καίγοντας αρκετά μαστιχόδεντρα, αλλά ευτυχώς σώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών. Η καταστροφή στα μαστιχόδεντρα αγγίζει ή και ξεπερνά το 30% της παραγωγής. Πλέον ο άνεμος έχει αλλάξει κατεύθυνση και κινείται βόρεια με κατεύθυνση την περιοχή που από όπου ξέσπασε αρχικά, δηλαδή τις Καρυές. Ωστόσο, η κατεύθυνση των ανέμων είναι τέτοια που ανοίγει νέα μέτωπα σε νέες κατευθύνσεις. Οι άνεμοι και σήμερα είναι εντάσεως 8 μποφόρ καθιστώντας και σήμερα εντελώς αδύνατη την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι πως πλέον από αέρος επιχειρούν μόνο ελικόπτερα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα και δύο Chinook του Στρατού.

Η έκταση της καταστροφής ξεπερνά πλέον και τα 70.000 στρέμματα, ενώ στα μέτωπα επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες. Ο μεγαλύτερος φόβος πλέον είναι να καεί το νησί κεντρικά και βόρεια με την αλλαγή των ανέμων. Παράλληλα, ανεξέλεγκτες παραμένουν οι πυρκαγιές στα δύο μέτωπα της Ζακύνθου, στα δύο μέτωπα της Λακωνία, στο Πήλιο κοντά στη Ζαγορά, στην Άνδρο, ενώ έχουν ξεσπάσει και τρεις νέες πυρκαγιές στο Αγρίνιο, στην Αρεόπολη και στην Τροιζηνία Αργολίδα.

Στην Αττική αποφασίστηκε η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση και οι συνεχείς περιπολίες. Για την φωτιά στην Άνδρο στην περιοχή Κοχύλου, συνελήφθησαν ένα ζευγάρι Γάλλων κατηγορούμενοι για εμπρησμό, κάτι που και οι ίδιοι παραδέχτηκαν πως άθελά τους έπραξαν. Ο άνδρας θέλησε να κάνει την ανάγκη του στο δάσος και θεώρησε σωστό να κάψει τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποίησε μέσα στο δάσος, με αποτέλεσμα ο αέρας να πάρει τις χαρτοπετσέτες και να ξεσπάσει αστραπιαία η πυρκαγιά.

Διαβάστε επίσης:

Πύρινη λαίλαπα απειλεί τα μαστιχοχώρια