ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα μοιάζει η Αθήνα του αύριο

Πώς θα μοιάζει η Αθήνα του αύριο

Στην τελική του φάση μπαίνει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός “Rethink Athens” που θα μεταμορφώσει το κέντρο της πρωτεύουσας από την Πατησίων ως την Αμαλίας!

Ναι, η Πλατεία Ομονοίας θα ανασχεδιαστεί για μία ακόμη φορά. Όχι, δεν θα είναι πάλι ένα έργο μεμονωμένο, αποκομμένο από την υπόλοιπη προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της Αθήνας. Ο διεθνής διαγωνισμός “Rethink Athens” έχει θέσει ως στόχο να αλλάξει ριζικά την εικόνα όλου του κέντρου της πόλης, από τη λεωφόρο Αμαλίας μέχρι την οδό Πατησίων (στο ύψος της πλατείας Αιγύπτου), με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Ο διαγωνσιμός έχει μπει στην τελική του φάση, αφού από τις 71 προτάσεις που έχουν υποβληθεί για αξιολόγηση, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει από 3 έως 8, μεταξύ των οποίων θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός στο επόμενό του και τελευταίο στάδιο. Οι προτάσεις που θα πάρουν το πράσινο φως, θα λάβουν και μια ενίσχυση 25.000 ευρώ έκαστη, ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη την πρότασή τους μέσα σε τρεις μήνες. Μία ακόμη πρόταση, η πιο όμορφη «ουτοπική» ιδέα, θα πάρει κι αυτή ένα έπαθλο 10.000 ευρώ, αλλά δεν θα προκριθεί στην επόμενη φάση.

Τι θα περιέχει όμως αυτή η δεύτερη φάση; Οι προτάσεις που θα «προκριθούν», θα πρέπει να έλθουν ολοκληρωμένες, με πινακίδες προσχεδίων και προπλάσματα, να επιδεικνύουν δηλαδή τις προτεινόμενες αλλαγές τους στο κέντρο της Αθήνας με όσο πιο ρεαλιστικό τρόπο –σε μια κλίμακα από αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα.

Το “Rethink Athens” τελεί υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση και σκοπό έχει να σταματήσει την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και να ξεκινήσει μια διαδικασία ευρύτερης αναμόρφωσης της αισθητικής της πόλης. Οι περισσότερες από τις προτάσεις επιχειρούν να δημιουργήσουν κάτι σαν «δακτύλιο» που θα ενώσει τους πεζοδρόμους της Αποστόλου Παύλου, Διονυσίου Αεροπαγίτου με νέους πεζοδρόμους και χώρους πρασίνου, που θα φτάνουν ως την Ομόνοια και την Πλατεία Μοναστηρακίου. Μακάρι να τα καταφέρουν!

Διαβάστε επίσης:

Παρουσίασαν στον Παπούλια το νέο σχέδιο για την Αθήνα