ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλοίο για τη Γάζα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλοίο για τη Γάζα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα προσπάθεια κάνει το φινλανδικό πλοίο Estelle να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Στο πλοίο επιβαίνουν τέσσερις Έλληνες πολίτες εκ των οποίων δύο είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος βουλευτής Καστοριάς και ο Δημήτρης Κοδέλας βουλευτής Αργολίδας, μαζί με ακτιβιστές από τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το Μάλμε της Σουηδίας και στις 6 Οκτωβρίου απέπλευσε από τη Νάπολη της Ιταλίας με προορισμό τη Γάζα.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν την προσέγγιση του πλοίου στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός είχε πραγματοποιήσει στις 31 Μαΐου του 2010 αιματηρή εισβολή στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, που προσπάθησε να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Tο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται:

«Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας από το σκάφος Estelle και ότι Έλληνες πολίτες προτίθενται να συμμετάσχουν, το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του ΟΗΕ περί ανάγκης διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω επισήμων διαύλων, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας και τους άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των γεγονότων του 2010, προτρέπει τους Έλληνες πολίτες να μη συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του σκάφους Estelle.

Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας. Τις θέσεις αυτές τις έχουμε καταστήσει σαφείς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Πέραν της προτροπής προς τους Έλληνες πολίτες για μη συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, Πρέσβης Β. Κασκαρέλης, στο πλαίσιο της μέριμνας του Υπουργείου για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, κατ΄ εντολήν του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, κάλεσε σήμερα τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Άριε Μέκελ, προς τον οποίο επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις και τόνισε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Αρχές του Ισραήλ θα διασφαλίσουν την προστασία της ζωής και της ασφάλειας Ελλήνων πολιτών, που κατά πληροφορίες θα συμμετάσχουν στην απόπειρα διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας.

»Σημειώνεται ότι το σκάφος Estelle δεν έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα».

Το πλοίο εκτιμάται ότι θα φθάσει στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας το Σαββατοκύριακο. Μπορείται να παρακολουθήσετε την πορεία του σκάφους σε πραγματικό χρόνο στο δικτυακό τόπο http://freedomflotilla.org/

Διαβάστε επίσης:

Εν πλω το «Estelle» για τη Γάζα

Το Ισραήλ θα απολογηθεί για την επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά»