ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα Marc: 4.000 φαρμακεία έτοιμα για λουκέτο!

Έρευνα Marc: 4.000 φαρμακεία έτοιμα για λουκέτο!

Τεφτέρια έχει ανοίξει το 81,7% των φαρμακοποιών της χώρας, αφού οι ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή για τα φάρμακά τους.

Το θέμα έχει δύο όψεις, αφού από τη μία πλευρά το 24% των νοικοκυριών, δηλαδή μια στις τέσσερις οικογένειες έχουν μειώσει δραστικά τις δαπάνες τους για φάρμακα και περίθαλψη, ενώ από την άλλη, το 9,4% των φαρμακείων, θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα την αδυναμία των ασθενών να πληρώσουν για τα φάρμακά τους.

Επιπλέον αυτού, 4000 φαρμακεία (ποσοστό 38%), αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο, ενώ το 56,6% δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις φαρμακαποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα.

Επίσης άλλο ένα 33,7% των φαρμακείων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις Τράπεζες.

Στο μεταξύ στον κλάδο των 12.500 φαρμακείων, πάνω από 1700 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους, αφού πολλοί φαρμακοποιοί αναγκάστηκαν να απολύσουν τους υπαλλήλους τους και πολλοί ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε απολύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν χθες από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου με αφορμή πανελλαδική έρευνα της MARC που έγινε για λογαριασμό του ΠΦΣ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οικονομική κρίση έχει πλήξει το σύνολο των φαρμακείων της χώρας σε ποσοστό 95,6%.

«Ο οικονομικός στραγγαλισμός των φαρμακείων δεν έχει τελειωμό. Οι φαρμακοποιοί τρία χρόνια ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στο στόχαστρο της Πολιτείας, λες και αυτοί είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη σπατάλη στη Δημόσια Υγεία. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας περισσότερα από 9 στα 10 φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως «χρωστούμενα από το Δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας». Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες και το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα. Το 38% των φαρμακείων αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο», που πρακτικά σημαίνει 4.000 φαρμακεία!

Επιπλέον, σε ποσοστό 33,7% τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.

Χρωστούμενα Δημοσίου

Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, το Δημόσιο χρωστά στους φαρμακοποιούς 300 εκατ. ευρώ από το 2011, ενώ για τον Αύγουστο που πέρασε οι οφειλές είναι 114 εκατ. ευρώ και για το Σεπτέμβριο 123 εκατ. ευρώ.

Το 67,5% των ερωτηθέντων φαρμακοποιών θεωρεί ως πιο σημαντικό πρόβλημα τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο. Ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας με 46,2%, η μείωση του τζίρου με 27,5%, η μη άμεση εξόφληση από τους πελάτες με 9,4%, τα χρωστούμενα στις αποθήκες με 7,8%, ο κίνδυνος κλεισίματος με 5,4% και τα προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες με 4,4%.

Όσο για τα φαρμακεία που λειτουργούν λιγότερο από έξι χρόνια, το 16,8% αναφέρει ως σημαντικότερο πρόβλημα τα χρωστούμενα στις αποθήκες, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που αναφέρουν τα παλαιότερα φαρμακεία.

Επίσης σχεδόν υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα, συγκεντρώνει το πρόβλημα της μη άμεσης εξόφλησης από τους πελάτες – στα φαρμακεία που λειτουργούν σε μέρη με λιγότερους από 10.000 κατοίκους (17% κάτω από 10.000 κατοίκους, 6,5% από 10.000-50.000 και 6,3% σε μέρη άνω των 50.000 κατοίκων).

Και το 2013;

Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 28,47%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στα 4 φαρμακεία αναμένει πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 40%. Το 56,2% των φαρμακοποιών, εκτιμά ότι θα αισθανθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης το 2013, ενώ το 22,9% τις αισθάνεται ήδη αυτή την περίοδο. Όσο για τη διάρκεια της κρίσης, το 63,5 % θεωρεί ότι θα τελειώσει αργότερα από το 2015.

Το 14% των φαρμακείων μείωσε το προσωπικό του τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το 5,6% το αύξησε. Ένα στα τέσσερα φαρμακεία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 72,55 των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει αλλαγές στους όρους πιστώσεων, από τους προμηθευτές – αποθήκες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρούνται στα παλαιά φαρμακεία και σε εκείνα που είναι εκτός Αττικής.

«Μετά από τρία χρόνια αλλεπάλληλων κτυπημάτων, το φαρμακείο της γειτονιάς παραμένει και θα παραμείνει, βασικός πυλώνας της φαρμακευτικής περίθαλψης, απέναντι σε πολύ μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα, που απλώς εποφθαλμιούν το μερίδιο του στην αγορά χωρίς κοινωνικά ερείσματα», κατέληξε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.