ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 30 εκατ. ευρώ τα κέρδη της μαφίας στη Μαγνησία

Πάνω από 30 εκατ. ευρώ τα κέρδη της μαφίας στη Μαγνησία

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αλλά για τη δράση της τεράστιας εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εμπλέκεται σε απάτες μέσω παράνομου στοιχήματος και τυχερών παιγνίων, καθώς και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Μέσα σε πέντε χρόνια, η σπείρα είχε συνολικά έσοδα που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες προς το Δημόσιο φόροι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν αγγίζει τα όρια της φαντασίας. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές ελάμβαναν αυστηρά μέτρα «προστασίας» και χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερο «κώδικα» συνεννόησης στις μεταξύ τους επικοινωνίες και επαφές.

Δεκάδες συλλήψεις και δικογραφίες

Συνολικά, συνελήφθησαν σε Βόλο και Θεσσαλονίκη συνολικά 44 άτομα, από τα οποία 26 είναι μέλη της οργάνωσης, ενώ τρία από αυτά αποτελούν την «αρχηγική ομάδα».

Συγκεκριμένα χειροπέδες φόρεσαν ο 37χρονος «αρχηγός» της οργάνωσης, καθώς και οι δύο «υπαρχηγοί», μία γυναίκα 34 ετών και ένας 39χρονος. Οι υπόλοιποι 18 συλληφθέντες είναι «παίκτες» που κατελήφθησαν επ' αυτοφώρω να συμμετέχουν σε διάφορα παράνομα τυχερά παίγνια.

Από τις αστυνομικές Αρχές αναζητούνται άλλα οχτώ μέλη της οργάνωσης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη ταυτοποίηση και των υπολοίπων κατηγορουμένων.

Την ίδια ώρα σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 87 ατόμων, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν κατηγορίες για κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης, της απάτης μέσω υπολογιστή, της διενέργειας και συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια και της νομιμοποίησης εσόδων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.

Ζούσαν στη χλιδή με «μαύρο» χρήμα

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, ομόλογα, συμβόλαια αγοράς ακινήτων, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης, ναρκωτικά κ.λπ.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα της οργάνωσης κατά την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες προς το Δημόσιο φόροι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Έβαζαν «μαριονέτες» για να αποφύγουν τους αστυνομικούς

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχονται σε 34. Λειτουργούσαν πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία των αρχηγικών στελεχών, με αντικείμενο την εξαπάτηση μεγάλου αριθμού πολιτών. Αυτό γινόταν αρχικά, μέσω της διενέργειας διαφόρων τυχερών παιγνίων, τύπου «φρουτάκια», σε καταστήματα. Από το Δεκέμβριο του 2011 η δράση τους επεκτάθηκε και στο «παράνομο στοίχημα», καθώς εξαπατούσαν πολίτες και στοιχημάτιζαν παράνομα για λογαριασμό τους, μέσω ιστοσελίδας, σε αγώνες ποδοσφαίρου του ελληνικού και ξένου πρωταθλήματος.

Για την παράνομη δραστηριότητά της, η εγκληματική οργάνωση διατηρούσε και εκμεταλλευόταν δίκτυο έξι καταστημάτων (« internet cafe » και καφετέριες) στο Βόλο, τη Νέα Ιώνια και τον Αλμυρό Μαγνησίας. Μάλιστα, προκειμένου να δυσχεραίνουν ή να αποπροσανατολίζουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών χρησιμοποιούσαν άτομα «μαριονέτες» που εμφανίζονταν ως υπεύθυνοι των καταστημάτων ή κάτοχοι των αδειών λειτουργίας τους.

Υπήρχαν παντού κάμερες παρακολούθησης

Επιπλέον, στα καταστήματα αυτά είχαν εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης για την έγκαιρη ενημέρωση και αναγνώριση, σε περίπτωση προσέγγισης αστυνομικών, καθώς και πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Κατά την είσοδο αστυνομικών για διενέργεια ελέγχου, απενεργοποιούσαν, με τη χρήση τηλεκοντρόλ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους διεξάγονταν τα παράνομα παίγνια. Παράλληλα διέθεταν τέτοια υποδομή (υαλοπίνακες σκούρου χρώματος για τον περιορισμό της ορατότητας, διπλές πόρτες ασφαλείας με αντίθετη φορά ανοίγματος), ώστε η είσοδος οποιουδήποτε ατόμου να γίνεται «ελεγχόμενα».

Τα καταστήματα λειτουργούσαν συγκαλυμμένα, ως «μίνι καζίνο» όλο το 24ωρο. Παρείχαν στους πελάτες-παίκτες διευκολύνσεις, όπως μεταφορικό μέσο για τη μετάβαση και αποχώρησή τους, αλλά και άλλες παροχές, όπως δωρεάν καφέ, αλκοολούχα ποτά και φαγητό. Επιπλέον, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την προσέλκυση πελατών, διενεργούσαν κληρώσεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

Απίστευτο: Έκλεισαν σε ψυχιατρείο μέλος για να μην μαρτυρήσει

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργανωμένης δομής και δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι το γεγονός ότι τα μέλη της, ιδίως τα αρχηγικά, ελάμβαναν αυστηρά μέτρα «προστασίας». Ενδεικτικά, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς, ενώ πάντοτε ήταν «δηλωμένες» σε αλλά πρόσωπα. Ήταν ιδιαιτέρα προσεκτικοί στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και στις προσωπικές τους επαφές και χρησιμοποιούσαν συνθηματικές φράσεις και ιδιαίτερο «κώδικα» συνεννόησης.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, σε μία περίπτωση ο «αρχηγός» της οργάνωσης μαζί με ένα ακόμη μέλος εκβίασαν χτυπώντας ένα άτομο, προκειμένου να μην καταγγείλει στις Αρχές την παράνομη δραστηριότητά του. Μάλιστα, τον οδήγησαν σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ώστε να αποδυναμώσει την αξιοπιστία του σε περίπτωση καταγγελίας.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και νομότυπες έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, στα καταστήματα και σε αποθήκη, που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης και ειδοποίησης των καταστημάτων, εξοπλισμός για τη διενέργεια των τυχερών παιγνίων, μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς και άλλα είδη που απέκτησαν από τα κέρδη της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (5) πολυτελή αυτοκίνητα μάρκας BMW , MERCEDES , NISSAN , VW και (1) αυτοκίνητο μικρότερης αξίας,
  • (2) σκάφη από τα οποία (1) ταχύπλοο μοτοποδήλατο και (1) φουσκωτό ταχύπλοο μήκους 8,5 μ., με δύο (2) κινητήρες των 300 HP και 9,9 HP,
  • βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, από τα οποία προκύπτει διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου,
  • έγγραφα κατοχής άυλων τίτλων διαφόρων τραπεζών μεγάλων χρηματικών ποσών, συνολικής αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ,
  • (194) πλήρη συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τα οποία διενεργούνταν τυχερά παίγνια,
  • (3) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • κάμερες καταγραφής, βίντεο, τηλεκοντρόλ και άλλα συναφή ηλεκτρονικά είδη,
  • το χρηματικό ποσό των (280.000) ευρώ περίπου,
  • το χρηματικό ποσό των (248) δολαρίων Αμερικής και των (140) δολαρίων Καναδά ,
  • (47) χρυσές λίρες Αγγλίας ,
  • (1) μοτοσικλέτα,
  • (2) ποδήλατα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας,
  • συμβόλαια αγοράς ακινήτων,
  • (17) κινητά τηλέφωνα και
  • (4) συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους (265,4) γραμμαρίων.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης, από τα κέρδη που αποκόμιζαν από την παράνομη δραστηριότητα τους, ζούσαν πολυτελώς και αγόραζαν ακριβά ακίνητα καθώς και πολυτελή αυτοκίνητα και σκάφη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.