ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το 2014

Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το 2014

Σχέδιο για τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014 επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά και κριτήρια όπως το ύψος του δανείου, η έκταση του ακινήτου, η χρονική διάρκεια του «παγώματος» και η εισοδηματική κατάσταση των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι, μέχρι τα τέλη του 2013 έχουν απαγορευτεί οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, αλλά και των ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού.

Αυτό το καθεστώς προστασίας υπάρχει από το 2008, ωστόσο η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από την τρόικα ώστε να μη δοθεί νέα παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή μείωση του πλαφόν της αντικειμενικής αξίας κάτω από το οποίο θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, θέτοντας παράλληλα και κάποια κριτήρια.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί τα εξής κριτήρια που θα καθορίζουν ποια ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί από την 1η Ιανουαρίου του 2014:

Κοινωνικά κριτήρια (άνεργοι, πολύτεκνοι).
Εισοδηματικά κριτήρια.
Χρονική διάρκεια «παγώματος» πλειστηριασμού.
Έκταση ακινήτου.
Ύψος δανείου.

Προς πλειστηριασμό 106.000 ακίνητα
Στο «κόκκινο» βρίσκονται πάνω από 320.000 δάνεια, ενώ ο αριθμός των στεγαστικών που θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού εκτιμάται σε περισσότερα από 106.000.

Το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στο τέλος του περασμένου χρόνου ήταν 21,4%, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 74,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.498.000 στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει τους δανειολήπτες σε ρύθμιση των υποχρεώσεών τους (είτε με επιμήκυνση είτε με αναχρηματοδότηση), και έτσι θα περιοριστεί τελικά ο αριθμός των ακινήτων που θα βγει στο σφυρί.

Μάλιστα, σημειώνουν πως εύλογα θα υπάρξουν αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών, με πιο σύντομες διαδικασίες και περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο εκτέλεσής τους.