ΕΛΛΑΔΑ

Αρπακτικά πάνω από τα σπίτια των Ελλήνων

Αρπακτικά πάνω από τα σπίτια των Ελλήνων

Με ένα στα τέσσερα δάνεια να βρίσκεται σήμερα στο κόκκινο και τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 30%, έχει εδώ και καιρό να παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι πάνω από τις περιουσίες των Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένα distress funds πιέζουν ελληνικές τράπεζες να τους πουλήσουν "κόκκινα" δάνεια έναντι πινακίου φακής προκειμένου με την απειλή των κατασχέσεων να εισπράξουν πολλαπλάσια κέρδη.

Τι είναι και πως λειτουργούν τα distress funds

Ο όρος προέρχεται από τη βρετανική λέξη distress, η οποία σημαίνει θλίψη και ουσιαστικά εκφράζει τα κεφάλαια εκείνα που σε περιόδους έκτακτων αναγκών επενδύονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν υποχρεώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και κρατών. Είναι χαρακτηριστικό, πως τα γεράκια που εκπροσωπούν διάφορα distress funds προτείνουν σε τράπεζες να εξαγοράσουν τα κόκκινα δάνεια τους, έναντι 10 λεπτών για κάθε ευρώ δανεισμού με προφανή στόχο να πιέσουν πολίτες και επιχειρήσεις να τα εξοφλήσουν. Σε περίπτωση που αυτό δεν καθίσταται δυνατόν, τότε δε μπορούν να βγουν χαμένοι, καθώς τα προσημειωμένα ακίνητα μπορούν τα τους αποδώσουν πολλαπλάσια οφέλη.

Ουσιαστικός στόχος αυτών είναι να γίνουν κύριοι μεγάλων περιουσιών στη χώρα μας κάτω από την πίεση για άρση των πλειστηριασμών. Αν λοιπόν, το πάγωμα αρθεί, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ένα μεγάλο πάρτι εις βάρος των πολιτών που έχουν οφειλές. Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές τράπεζες αντιστέκονται, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση τους σε περίπτωση που η ρευστότητα τους αρχίσει να μειώνεται επικίνδυνα, κάτι το οποίο πολλοί επισημαίνουν πως μπορεί να συμβεί τον Οκτώβριο.

Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς

Σε ότι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τους πλειστηριασμούς, όπως τονίζουν αναλυτές της αγοράς, δεν αποκλείεται να ξεπαγώσουν σταδιακά ανάλογα το ποσό οφειλής. Για παράδειγμα, με δεδομένο πως σήμερα βρίσκονται υπό αναστολή οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σε ακίνητα κάτω των 200.000 ευρώ, συζητείται η πιθανότητα σε δύο ή τρία κύματα να μειωθεί το ποσό αυτό προκειμένου μέσα στον επόμενο χρόνο να αρθεί οριστικά το μέτρο προστασίας των δανειοληπτών. Κάτι τέτοιο προφανώς θα εξυπηρετούσε σημαντικά τα σχέδια των κερδοσκόπων που εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των Ελλήνων θα προσπαθήσουν έναντι πινακίου φακής να αγοράσουν ακίνητα. Η κυβέρνηση πάντως κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο οι πρώτοι "λαγοί" έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Διαβάστε επίσης:

Η τρόικα «τιμωρεί» όσους έχουν σπίτι

Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το 2014

Τα χειρότερα έρχονται: Πλειστηριασμοί για 15.000 σπίτια

ΙΝΚΑ: Αντιδράσεις για έναρξη πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας