ΕΛΛΑΔΑ

«Πόλεμος» Καναδά - Ελλάδας για την ονομασία της φέτας

«Πόλεμος» Καναδά - Ελλάδας για την ονομασία της φέτας

Σε μία ακόμα μάχη για τη φέτα εξελίχθηκε το χθεσινό Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, προέκυψε ζήτημα με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της δικής μας φέτας αλλά και του ιταλικού ιταλικού τυριού γκοργκοτζόλα.

Η ζώνη ελεύθερων συναλλαγών που προωθείται με την αμερικανική χώρα, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης (Ε.Ε. - Καναδά) το επόμενο διάστημα και αυτό που ζητούσαν Ελλάδα και Ιταλία, είναι να απαγορευθεί η χρήση της ονομασίας των δύο τυριών από τους Καναδούς. Ο αρμόδιος Επίτροπος που χειρίζεται την υπόθεση Κάρελ ντε Χούκε από το Βέλγιο, ήταν κάθετα αρνητικός στο να μπουν νέοι όροι, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Μαρίας Δαμανάκη και του Ιταλού Επιτρόπου Μάριο Ταγιάνι.

Το παρασκήνιο λέει, πως οι βορειοευρωπαίοι προσφέρουν τη δυνατότητα στους Καναδούς να παράγουν τα δύο αυτά προϊόντα, ως αντάλλαγμα για άλλες υπηρεσίες που θα μπορούν να παράσχουν αυτοί, κάτι που όμως πλήττει ξεκάθαρα τα συμφέροντα μας. Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι εντάσεις, η συζήτηση κατέληξε σε συμβιβασμό.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ζητηθεί να μπει όρος, σύμφωνα με τον οποίο όσες βιομηχανίες παράγουν φέτα και γκοργκοτζόλα σήμερα, να διατηρήσουν το δικαίωμα αυτό, ωστόσο πλέον δε θα μπορεί να δίνεται άδεια σε νέες επιχειρήσεις που επιθυμούν να μπουν στην παραγωγή αυτών των προϊόντων.

Σε ότι αφορά την ονομασία του προϊόντος, θα απαγορευθεί η αναγραφή του όρου "ελληνική φέτα" και θα αντικατασταθεί με το "φέτα", προκειμένου να προστατευθούν οι ελληνικές βιομηχανίες.