ΕΛΛΑΔΑ

Το μπαρ της ΕΥΠ στα Εξάρχεια και η μεγάλη «αστοχία»

Το μπαρ της ΕΥΠ στα Εξάρχεια και η μεγάλη «αστοχία»

Όλο και πιο έντονα κυκλοφορεί η φήμη ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προκειμένου να παρεισφρήσει σε χώρους αντιεξουσιαστών, είχε ανοίξει μπαρ κοντά στην πλατεία Εξαρχείων.


Σύμφωνα με ειδησεογραφική ιστοσελίδα το μπαρ ήταν εξοπλισμένο με μικροκάμερες και άλλα μέσα καταγραφής εικόνας και ήχου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κατάστημα λειτουργούσε την περίοδο 2003-2008, όταν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τις αρχές για συλλογή πληροφοριών σχετικά με ενέργειες και διεργασίες ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το μεγάλο πρόβλημα των αρχών τότε ήταν ότι αστυνομικοί και πράκτορες της ΕΥΠ οι οποίοι κινούνταν στην περιοχή των Εξαρχείων αναγνωρίζονταν αμέσως από τους αντιεξουσιαστές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συλλέξουν στοιχεία.

Έτσι, αποφασίστηκε η λειτουργία μιας καφετέριας-μπαρ στα Εξάρχεια με δημιουργό και χρηματοδότη την... ΕΥΠ προκειμένου από ακροάσεις και αναλύσεις κατά τις συζητήσεις των θαμώνων να αντλούνται σημαντικές πληροφορίες για διεργασίες σε ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η «αστοχία» της ΕΥΠ ήταν ότι το μπαρ σταμάτησε να λειτουργεί λίγο πριν το τέλος του 2008 και λίγες εβδομάδες πριν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μια εποχή δηλαδή στην οποία ακολούθησε η ενίσχυση της δραστηριότητας ομάδων που δραστηριοποιούνται στον ανιεξουσιαστικό-αναρχικό χώρο.