ΕΛΛΑΔΑ

Το έθιμο του Σαγιά με τις φωτιές αναβιώνει στους Ασκητές

Το έθιμο του Σαγιά με τις φωτιές αναβιώνει στους Ασκητές

Ο Σύλλογος Καππαδοκών & Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» και ο σύλλογος γυναικών Ασκητών πραγματοποιούν την αναβίωση του εθίμου του Σαγιά που θα γίνει στις 5 Ιανουαρίου 2013 στο χωριό Ασκητές Κομοτηνής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 17:30 εσπερινός με αρτοκλασία στο ναό Αγ. Γεωργίου, 18:30 σαγιάς (άναμμα φωτιάς), 19:40 προσφορά κερασμάτων στο εντευκτήριο του συλλόγου Γυναικών και 1η ανεπίσημη παρουσίαση του CD με τα τραγούδια της Καππαδοκίας που συγκέντρωσε και κατέγραψε ο Σύλλογος Καππαδοκών & Μικρασιατών «Ο Μέγας Βασίλειος».

Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.

Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία, (ήδη έχει νυχτώσει) και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού.

Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, συνταγές Καππαδοκίας.