ΕΛΛΑΔΑ

Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος μελών των ΕΑΣ

Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος μελών των ΕΑΣ

Ποινική δίωξη κατά 19 ατόμων - μελών των διοικήσεων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) την περίοδο 2006-2010 για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νομού περί καταχραστών του δημοσίου άσκησε η Εισαγγελία.

Οι κατηγορούμενοι φέρεται να προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ καθώς έδιναν αποζημιώσεις έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις νόμιμες στους αποχωρήσαντες λόγω συνταξιοδότησης από την επιχείρηση.

Κι αυτό παρόλο που -πέραν του σχετικού νομού περί εταιριών κοινής ωφέλειας- υπήρχε και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την οποία είχε προκαλέσει και αποδεχτεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.

EAS

Οι διοικήσεις των ΕΑΣ είχαν χορηγήσει αποζημιώσεις έως και 80.000 ευρώ προκαλώντας ζημία τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα είχαν προχωρήσει και σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων το 2010.

Οι 19 κατηγορούμενοι στις εξηγήσεις που κλήθηκαν να δώσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος υποστήριξαν ότι τα ΕΑΣ δεν είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν ισχύει πλαφόν στις αποζημιώσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με δικαστικές πηγές ως προς αυτό υπήρχαν δυο γνωμοδοτήσεις του 2006 και του 2012. Συνολικά βάσει της εισαγγελικής έρευνας οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στα ΕΑΣ από το 2003 έως το 2010 φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η τρόικα έβαλε λουκέτο στην ελληνική πολεμική βιομηχανία