ΕΛΛΑΔΑ

Αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων ενστόλων και δικαστών

Αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων ενστόλων και δικαστών

Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύσιος Λασκαράτος υποστήριξε, ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των συντάξεων των ένστολων όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) των δικαστικών, των καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των διευθυντών του ΕΣΥ, κ.λπ.

Ειδικότερα, ο κ. Λασκαράτος επισήμανε ότι οι μειώσεις των συντάξεων των ενστόλων, κ.λπ. είναι αντίθετες στις εξής τρεις συνταγματικές αρχές:

1) Στην αρχή της ισότητας, ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών, ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι ένστολοι έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν,

2) Στην αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων στρατιωτικών και

3) Στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία, η αναγκαιότητα των μειώσεων των συντάξεων, που θα συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ακόμη, ανέφερε ο κ. Λασκαράτος, ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, μετά από τήρηση των αρχών: α) της ισότητας, β) της ισότητας στην κατανομή των βαρών και γ) της αναλογικότητας.

Ως προς τους δικαστικούς λειτουργούς, ο κ. Λασκαράτος ανέφερε κατ' αρχάς ότι από τον συνταγματικό χάρτη υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των τριών λειτουργιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική). Κατά συνέπεια, οι αποδοχές των δικαστικών πρέπει να είναι ίσες με τις αποδοχές των δύο άλλων λειτουργιών, λόγω της ισοτιμίας των τριών αυτών εξουσιών, αλλά και λόγω της ειδικής μεταχείρισης που επιφυλάσσει για αυτούς το Σύνταγμα.

Όμως, η ειδική αυτή μεταχείριση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, προσέθεσε ο κ. Λασκαράτος, συμπεριλαμβάνει και τους συνταξιούχους, σύμφωνα με την αρχή της σταθερής αναλογίας των αποδοχών των μάχιμων δικαστών και των συντάξεων τους.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις μειώσεις των συντάξεων των στρατιωτικών, δικαστών κ.λπ., ενώ παράλληλα έπρεπε να καλυφθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Η Ολομέλεια του ΕΣ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Διαβάστε επίσης:

Παράνομες και οι μειώσεις συντάξεων

500 εκατ. ευρώ θα στοιχίσουν οι αυξήσεις για τους ένστολους