ΕΛΛΑΔΑ

500 εκατ. ευρώ θα στοιχίσουν οι αυξήσεις για τους ένστολους

500 εκατ. ευρώ θα στοιχίσουν οι αυξήσεις για τους ένστολους

Έως και 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στα δημόσια οικονομικά της χώρας η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των περικοπών στους ένστολους ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών στο Reuters.

STE
ENSTO

Συγκεκριμένα αυξήσεις πάνω από 200 ευρώ το μήνα φέρνει στους ένστολους η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να κρίνει ως αντισυνταγματική τη ρύθμιση που μείωνε τους μσθούς των ενστόλων.

Από νομικούς κύκλους εκφράζεται η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα που παρακράτησε τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο (από τον Αύγουστο του 2012) τουλάχιστον σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Αυτοί θα έχουν λαμβάνειν τουλάχιστον 200 (ή έως και 2.500 ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις) για κάθε μήνα που τους γινόταν η μείωση, δηλαδή τουλάχιστον 3.500 ευρώ ο καθένας συν τους τόκους.

Όπως όμως γίνεται αντιληπτό σειρά θα πάρουν και όλοι οι υπόλοιποι με προσφυγές και άλλα ένδικα μέσα.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση έχει, θεωρητικά, τρεις επιλογές:

- Να επιστρέψει σε χρήμα τα λεφτά αυτά, είτε εφάπαξ για τους πλέον χαμηλόμισθους είτε και σε δόσεις μαζί με τον μισθό.
- Να επιστρέψει με κρατικά ομόλογα τα αναδρομικά στους δικαιούχους, αλλά η λύση αυτή φοβίζει πολλούς γιατί στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου «κουρεύονται» κιόλας.
- Να πάρει πίσω τις μειώσεις αλλά να μην δώσει αυξήσεις και αναδρομικά στους δικαιούχους, επιβάλλοντας με άλλη ονομασία ένα άλλο μέτρο μείωσης μισθών (πχ έκτακτη εισφορά) στους ίδιους ή άλλους μισθοδοτούμενους από το δημόσιο. Η λύση αυτή όμως «σκοντάφτει» στο ότι έρχονται εκλογές και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα το σκεφτούν πολύ αν πρέπει να αναλάβουν τέτοιο πολιτικό κόστος.

Αν και στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με το θέμα και ότι πρέπει πρώτα να διαβάσουν την απόφαση του ΣτΕ, αφού πρώτα καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως, ήδη οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται «επί ποδός» γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι το δημόσιο θα πρέπει να δώσει αυξήσεις και να πληρώσει και αναδρομικά σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Είναι προφανές πάντως, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά πρωτίστως εκείνους που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια. Είναι σίγουρο πάντως (όπως έχει αποδείξει το προηγούμενο των μαζικών αγωγών κατά του ΛΑΦΚΑ κλπ) ότι ήδη βρίσκεται στα «σκαριά» μια νέα «φάμπρικα» δικαστικών προσφυγών κατά των μειώσεων μισθών και συντάξεων που επιβλήθηκαν στους ενστόλους –και όχι μόνο- τον Αύγουστο του 2012 με το 3ο Μνημόνιο.

Διαβάστε επίσης: SZ: Η Ελληνική κυβέρνηση φοβάται την απόφαση του ΣτΕ για ένστολους

Μόνιμα ισοδύναμα αν ισχύσουν οι επιστροφές στα ειδικά μισθολόγια

Αντισυνταγματικές από 1/8/2012 οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων