ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομες και οι μειώσεις συντάξεων

Παράνομες και οι μειώσεις συντάξεων

Σοβαρά προβλήματα στην αναδιανομή ου πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που όπως όλα δείχνουν θα κρίνει αντισυνταγματικές και τις περικοπές στις συντάξεις των ένστολων όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, των δικαστικών, καθηγητών ΑΕΙ, διευθυντών ΕΣΥ.

Από τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί, η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης μάλλον πάει περίπατο.

240114131913 3875

Πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε σχεδόν ομόφωνα αντισυνταγματικές τις αναδρομικές από 1ης Αυγούστου 2012 μειώσεις των αποδοχών των ένστολων όλων των Σωμάτων που προβλέφθηκαν από το τρίτο Μνημόνιο.

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συζητηθούν οι αιτήσεις των συνταξιούχων ένστολων, δικαστικών, καθηγητών κ.λπ.

Πρόταση αντισυνταγματικότητας

Ο γενικός επίτροπος Επικράτειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Διονύσιος Λασκαράτος θα προτείνει να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις των συντάξεων και θα υποστηρίξει ότι είναι αντίθετες σε τρεις συνταγματικές αρχές. Διαπιστώνεται ότι έχουν παραβιαστεί οι συνταγματικές αρχές της ισότητας στη συμμετοχή στα δημόσια βάρη, της αναλογικότητας, αλλά και του σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες, αφού πλέον θίγεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

elegktiko-synedrio aftodioikisi.gr

Έλλειμμα στον προϋπολογισμό

Σύμφωνα με τον κυριακάτικο τύπο, η επικείμενη «ακύρωση» των περικοπών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, αλλά και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων δημιουργεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό. Το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που έκοψε από τον Αύγουστο του 2012, αλλά και να επαναφέρει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Προϋπολογισμός:

Ένστολοι(εν ενεργεία): 310 εκατ. ευρώ
Ένστολοι (συνταξιούχοι): 100 εκατ. ευρώ
Ένστολοι (πρέπει να δοθούν για το πάγωμα των προαγωγών): 70 εκατ. ευρώ
Δικαστικοί: 200 εκατ. ευρώ
Λοιπά ειδικά μισθολόγια (εν ενεργεία και συνταξιούχοι): 420 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης:

500 εκατ. ευρώ θα στοιχίσουν οι αυξήσεις για τους ένστολους

Reuters: Στο μισό δισ. το κόστος για τους ένστολους

«Άκυρες» οι περικοπές αποδοχών στους ένστολους