ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι ελπίδας για έναν 4χρονο καρκινοπαθή

Ταξίδι ελπίδας για έναν 4χρονο καρκινοπαθή

Έπρεπε να περάσουν δύο μήνες «υποσχέσεων και κοροϊδίας», να κινητοποιηθεί ένα ολόκληρο νησί, να προηγηθεί μία απορριπτική επιστολή και να έρθουν στα όριά τους οι γονείς του 4χρονου Παναγιώτη Γεωργοτά που πάσχει από επιθετική μορφή καρκίνου (νευροβλάστωμα), για να δοθεί τελικά σήμερα η έγκριση για τη θεραπεία του παιδιού στις ΗΠΑ.


Η αντίδραση του πατέρα του 4χρονου, Κωνσταντίνου Γεωργοτά, στην αρχική απόρριψη του αιτήματος ζωής για τον μικρό Παναγιώτη, συγκλονίζει:

«Με λύπη θέλουμε να σας ανακοινώσουμε ότι το υπουργείο Υγείας (υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και Σταμούλης Στέφανος) μετά από δυο μήνες υποσχέσεων και κοροϊδίας, ότι το υπουργείο θα καλύψει μέρος των χρημάτων της νοσηλείας του Παναγιώτη στη Νέα Υόρκη, λάβαμε αρνητική απάντηση διότι η θεραπεία αυτή είναι πειραματική.

Δίνοντας εμείς στοιχεία ότι η θεραπεία αυτή είναι η μοναδική που μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα έστω και αν είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο για τη ζωή του Παναγιώτη (0% πιθανότητες σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά 70% στην Αμερική) η απάντηση ήταν πάλι αρνητική.

Δυστυχώς τα πράγματα για τον Παναγιώτη δεν είναι όπως τα θέλαμε (στην Αθήνα δεν μπόρεσαν ούτε να καταστείλουν τη νόσο αλλά το αντίθετο) όταν ήρθαμε στη Νέα Υόρκη διαπιστώσαμε ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγαλύτερο και ότι ο Παναγιώτης πρέπει να κάνει θεραπείες ξεχωριστά από αυτές για τις οποίες ήρθαμε ανεβάζοντας κατά πολύ το κόστος (125.000 δολάρια μέχρι τώρα επιπλέον από τα 265.000 δολάρια που ήταν στην αρχή).

georgotas

Θέλω με αυτό να πω ότι το υπουργείο Υγείας δίνει στον Παναγιώτη τη χαριστική βολή για την ζωή του.

Ο Παναγιώτης όμως δίνει τη μεγαλύτερη μάχη με συμπαραστάτες όλους εσάς και το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ δεν βγαίνει από τα χείλη αλλά μέσα από την ΚΑΡΔΙΑ μας.

Όσο για τους παραπάνω του υπουργείου, τους αφήνω στην κρίση σας.

Τελικά ποια πατρίδα και ποια Ελλάδα θέλουμε για τα παιδιά μας..........

Ευχαριστώ».

Στο πλευρό του μικρού Παναγιώτη και της οικογένειάς του ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα η τοπική κοινωνία της Κέρκυρας. Με μεγάλη κινητοποίηση, οι κάτοικοι προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να καλυφθούν κάποια από τα έξοδα του ταξιδιού στις ΗΠΑ. Σχολεία, αθλητικά σωματεία, πρόσκοποι και τοπικά μέσα ενημέρωσης έστησαν κουμπαράδες για να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό.

Οι ελπίδες όλων όμως πάγωσαν με την αρνητική απάντηση του υπουργείου Υγείας.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε σήμερα να επανεξετάσει το ζήτημα, αφού όμως η οικογένεια του Παναγιώτη είχε ξεπεράσει τα όρια της απελπισίας. Τελικά, εγκρίθηκε η κάλυψη των εξόδων για τη μετάβαση και νοσηλεία του 4χρονου παιδιού για δύο μήνες στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης. Μετά τους δύο μήνες θα δοθεί εκ νέου παράταση, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο για τη συνέχιση της θεραπείας του παιδιού.

Αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει βούληση, λύσεις βρίσκονται. Το ζήτημα είναι γιατί μέχρι να ανταποκριθούν οι αρμόδιες κρατικές αρχές, πρέπει κάποιοι συνάνθρωποί μας να βρεθούν σε καταστάσεις που προκαλούν τη στοιχειώδη ανθρωπιά.

Διαβάστε επίσης:

Ευαγγελισμός: Σωρεία παραπόνων από γιατρούς σε Άδωνι

Απογοητευτικά τα πρώτα στοιχεία της πρεμιέρας του ΠΕΔΥ

Der Spiegel: Το ελληνικό σύστημα υγείας προ της κατάρρευσης

Γι' αυτούς τους ήρωες τι λένε τα μνημόνια, κύριε Άδωνι;