ΕΛΛΑΔΑ

Δεμένα και αύριο τα πλοία

Δεμένα και αύριο τα πλοία

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 2 Απριλίου, αποφάσισε, το μεσημέρι σε νέα συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη πολύωρη συνάντηση που είχε η διοίκηση της ναυτικής ομοσπονδίας με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα, οι οποίες έληξαν στο τέλος του 2013.

Οι ακτοπλόοι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ζήτησαν μια μικρή μείωση στις ειδικές κατηγορίες πληρωμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα, ενώ πηγές από την ΠΝΟ ανέφεραν ότι οι συνομιλίες με το ΣΕΕΝ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ότι για το θέμα θα έχουν νέα συνάντηση αύριο στις 3.00 μμ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ, επίσης, φέρεται να εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων στην ακτοπλοΐα, που έθεσε ως προαπαιτούμενο η τρόικα και πέρασε στο πολυνομοσχέδιο, ενώ διατύπωσαν αντιρρήσεις και για τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις, που αφορά το λεγόμενο «πλοίο ασφαλείας» στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κάλεσε εκ νέου χθες την ΠΝΟ να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις, έως την Τετάρτη το μεσημέρι, για το θέμα της δρομολόγησης του πλοίου ασφαλείας, λέγοντας παράλληλα πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν πρόκειται να αποσυρθεί, καθώς είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Εξάλλου, με αφορμή την κινητοποίηση της ΠΝΟ, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, στην οποία αναφέρει πως «μια παρατεταμένη απεργία θα δημιουργήσει τεράστια κρίση και θα ισοδυναμεί με όλεθρο για τον αγροτικό κόσμο».

«Η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ και η προαναγγελία για αντίστοιχες κυλιόμενες, μας ξυπνά τους ετήσιους εφιάλτες που βιώνουμε αυτή την περίοδο, ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, της οποίας η μεγάλη παραγωγή των πρώιμων κηπευτικών εξαρτάται απολύτως από το μεταφορικό έργο των πλοίων, τόσο για την ελληνική, όσο και για τη διεθνή αγορά. Εισερχόμαστε πάλι σε μια περίοδο αντιπαράθεσης, της οποίας το οικονομικό κόστος θα υποστεί για πολλοστή φορά ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας» σημειώνεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γεώργιο Δεικτάκη και στους βουλευτές του Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη και Κωστή Δερμιτζάκη.

Διαβάστε επίσης: Δεύτερη μέρα απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας