ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη μέρα απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Δεύτερη μέρα απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν και σήμερα τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των ναυτικών και για ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο, που όπως υποστηρίζουν είναι σε βάρος των ναυτεργατών.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι στο πολυνομοσχέδιο την τελευταία στιγμή εισήχθη ρύθμιση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που παρέχει τη δυνατότητα να καθορίζονται και με την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. Εως τώρα η σύμβαση εργασίας των ναυτικών βασιζόταν στη συλλογική σύμβαση εργασίας που συμφωνούσε η ΠΝΟ με τους ακτοπλόους.

Η ομοσπονδία ζητεί επίσης την απόσυρση ρυθμίσεων από το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», καθώς θεωρεί ότι δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για τους Ελληνες ναυτικούς, η ανεργία των οποίων ξεπέρασε το 55%. Τέλος, ζητεί την απόσυρση του άρθρου 25 του νομοσχεδίου περί «Προγράμματος δρομολογίων έκτακτης ασφαλείας» στα πλοία της ακτοπλοΐας, χαρακτηρίζοντάς το απεργοσπαστικό.

Η ΠΝΟ απειλεί με κυλιόμενες 48ωρες απεργίες. Πάντως χθες διεξήχθησαν μόνο τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για Σαμοθράκη. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ΠΝΟ θα έχει συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η εκτελεστική της επιτροπή για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεών της.

Διαβάστε επίσης:

Συγκεντρώσεις παρά την απαγόρευση στο κέντρο