ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Ο κροκόδειλος «ποζάρει» στις κάμερες! (vid)

Ρέθυμνο: Ο κροκόδειλος «ποζάρει» στις κάμερες! (vid)

Δείτε το νέο βίντεο με πρωταγωνιστή τον περίφημο κροκόδειλο του φράγματος των Ποταμών!

Θέμα ημερών είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση του περίφημου κροκόδειλου του φράγματος των Ποταμών, η εμφάνιση του οποίου έχει προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή του Αμαρίου και όχι μόνο!

Ειδικοί επιστήμονες ξεκινούν συστηματική έρευνα για να εντοπίσουν το μεγάλο ερπετό.

«Πρέπει να τονίσουμε δύο σημεία. Αφενός ο κόσμος να μην πλησιάζει από περιέργεια ένα επικίνδυνο ζώο για να μην υπάρξει ατύχημα... Ασφαλώς και υπάρχει κίνδυνος εάν πλησιάσει κανείς για να το φωτογραφήσει. Επίσης, να καταλάβουμε ότι τα ζώα συντροφιάς είναι μια ευθύνη και δεν πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα. Αν δεν έχει εντοπιστεί άλλη φορά κροκόδειλος, έχουμε δεκάδες περιπτώσεις με χελώνες, ιγκουάνα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς που εγκαταλείπονται» δήλωσε στο «Έθνος» ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος, έφορος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και με ειδικές γνώσεις ερπετολογίας.

Ο ίδιος έχει αναλάβει την έρευνα για τον εντοπισμό του κροκόδειλου μαζί με ομάδα συνεργατών, αν και ουδείς έχει άμεση εμπειρία.

«Πώς θα το πιάσουμε; Μια κουβέντα είναι... Υπάρχει όμως εμπειρία από άλλα ερπετά και θα κάνω μια απόπειρα. Εξαρτάται από το ζώο κατά πόσον είναι φοβισμένο, καθώς και από τον χώρο, σε τι έκταση θα πρέπει να το κυνηγήσουμε», λέει και εξηγεί ότι η επιβίωση είναι δύσκολη και για τον κροκόδειλο της Κρήτης...

Την ίδια ώρα, ανακοίνωση για την εμφάνιση του κροκόδειλου εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ερπετού στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών. Εμφάνιση του ερπετού σημειώθηκε στο τμήμα της λίμνης προς Βολιώνες. Όπως βεβαιώνει ειδικός ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου το ερπετό δεν αναμένεται να απομακρυνθεί από το νερό και τις όχθες της λίμνης, άλλα είναι δυνατόν να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο των νερών της λίμνης. Ως εκ τούτου, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, εφόσον δεν κολυμπούν στην λίμνη και παραμένουν μακριά από τις όχθες της. Υπενθυμίζεται δε ότι, ανεξάρτητα από το παραπάνω γεγονός, το κολύμπι στην λίμνη Ποταμών απαγορεύεται".

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του φράγματος με συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΚ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε:

- Άμεση τοποθέτηση περίφραξης στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό
- Άμεση τοποθέτηση πινακίδων κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στην λίμνη
- Επιτήρηση της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η επιχείρηση εντοπισμού και απομάκρυνσης του ερπετού από την λίμνη αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα της εβδομάδας με συνεργασία ΟΑΚ και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Στο μεταξύ ο ΣΚΑΙ παρουσίασε σήμερα νέες εικόνες με τον κροκόδειλο να... κόβει τις βόλτες του αμέριμνος, ενώ ήδη ο κροκόδειλος «απέκτησε» και σελίδα στο Facebook.

Δείτε το βίντεο: