ΕΛΛΑΔΑ

Λούνα Παρκ: Η Ελλάδα εξακολουθεί να «σκοτώνει» τα παιδιά της

Λούνα Παρκ: Η Ελλάδα εξακολουθεί να «σκοτώνει» τα παιδιά της

Αποκλειστικό Newsbomb:Δύο μήνες μετά τον τραγικό θάνατο του 13χρονου στο Λούνα Παρκ δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα – Τοπική αυτοδιοίκηση, Αποκεντρωμένη διοίκηση, υπ. Εσωτερικών και Δικαιοσύνη πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι - Έληξε στις 30 Ιουνίου η ημερομηνία που είχε δώσει ο πρώην υπ. Εσωτερικών στους δήμους για να τακτοποιήσουν τα θέματα ασφάλειας των παιδικών χαρών και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Δυο μήνες μετά, με το αίμα ενός αθώου παιδιού να είναι νωπό στις μνήμες της ελληνικής κοινωνίας και της οικογένειάς του, οι γραφειοκράτες των υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης ψάχνουν ακόμα να βρουν τροπολογίες για τις παιδικές χαρές και κανείς από την Κεντρική πολιτική εξουσία δεν συγκινείται.

Κύριε πρωθυπουργέ να τους... χαίρεστε!

Όλους αυτούς τους μανδαρίνους της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης που κινούνται με ρυθμούς χελώνας για μια υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και βύθισε στο πένθος μια οικογένεια. Κρατήστε τους όλους στις θέσεις τους και προς θεού μην πάρετε κανένα κεφάλι για το γεγονός ότι δύο μήνες μετά το τραγικό περιστατικό είναι όλοι «έξω», ενώ στα γραφεία της «Ψωροκώσταινας» ψάχνουν λέει να βρουν ειδική τροπολογία προκειμένου να ρυθμιστούν τα ζητήματα ασφάλειας σε όλες τις παιδικές χαρές.

Δυο μήνες μετά, οι γραφειοκράτες των υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης ακόμα ψάχνουν να βρουν τι φταίει και τι πρέπει να αλλάξει και κανείς από την Κεντρική πολιτική εξουσία δεν συγκινείται.
Κράτος οπερέτα! Μόνο με αυτή την έκφραση θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την απίστευτη ολιγωρία που επιδεικνύει η ελληνική πολιτεία ακόμα και σε πολύ σοβαρές υποθέσεις όπως ο άδικος χαμός του 13χρονου στο παράνομο Λούνα Πάρκ του Ελληνικού.

Το ρεπορτάζ του Newsbomb που επικοινώνησε με όλους τους αρμόδιους φορείς είναι άκρως αποκαλυπτικό:

-Υπόθεση παράνομο Λούνα Παρκ Ελληνικού

Δύο μήνες μετά το τραγικό περιστατικό που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κυκλοφορούν ελεύθεροι και επί της ουσίας κανείς δεν έχει «πληρώσει» για το γεγονός ότι ένα μικρό παιδί χάθηκε τόσο άδικα και τόσο άδοξα εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας ορισμένων.

Παρά τις έγγραφες προειδοποιήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για αυτόφωρη σύλληψη των υπευθύνων αλλά και σφράγιση της επιχείρησής τους όταν λειτουργεί χωρίς σχετική άδεια ή δεν τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας εντούτοις οι χώροι «διασκέδασης» παραμένουν παγίδες-θανάτου.

Με αφορμή τον άδικο χαμό του 13χρονου αγοριού αλλά και τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι εκτός από το λούνα πάρκ του Ελληνικού υπάρχουν και άλλα που δεν λειτουργούν νόμιμα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε εκδώσει κατεπείγουσα εγκύκλιο με την οποία ζητούσε τη διενέργεια άμεσων και εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια όργανα στους χώρους αυτούς με σκοπό την προστασία της ζωής και σωματικής ακεραιότητας των παιδιών που ψυχαγωγούνται σ' αυτούς ή ακόμα και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν.

Μάλιστα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητούσε σε σοβαρές περιπτώσεις, «εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρων πλημμελημάτων, να ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου. Συντρεχούσης δε νόμιμης περίπτωσης να ζητούν τάχιστα και την κατά τη διοικητική διαδικασία σφράγιση της επιχείρησης από τις προς τούτο αρμόδιες αρχές».

ΟΛΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι για τον άδικο χαμό του 13χρονου όλοι οι υπεύθυνοι του Λούνα Παρκ κυκλοφορούν ελεύθεροι Ειδικότερα ο Έλληνας επιχειρηματίας και ο Ιταλός ενοικιαστής των μηχανημάτων μετά την απολογία τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή εγγύησης 20.000 ευρώ ο καθένας και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισής του 2 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Ελεύθεροι χωρίς εγγύηση αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους είχαν αφεθεί και οι δυο αλλοδαποί υπάλληλοι που χειρίζονταν τα μηχανήματα στο Λούνα Πάρκ.

Ελεύθερος βεβαίως είναι και ο πρώην δήμαρχος του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης σε βάρος του οποίου η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος βάσει του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που καταλόγιζε ευθύνες στο Δήμο Ελληνικό αλλά και στον ίδιο για τη λειτουργία του λούνα παρκ.

-Ασφάλεια υπολοίπων παιδικών χαρών
Την ίδια ώρα παρά τις μεγαλοστομίες των αρμοδίων παραγόντων, απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει ούτε στα θέματα που αφορούν τα ζητήματα ασφάλειας των παιδικών χαρών παρά τις διαβεβαιώσεις του προηγούμενου υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχουν ελεγχθεί όλες οι παιδικές χαρές και θα έχουν πιστοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες – off the record – πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον – για να καταλήξουν τελικά πως το όλο ζήτημα το χειρίζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δήμος, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθούν να παρουσιάζουν «εγκληματική» αδιαφορία τόσο για την υπόθεση του Ελληνικού, όσο βεβαίως και για την λειτουργία των παιδικών σταθμών στην Αττική και σε ολόκληρη την χώρα.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάϊο ο τότε υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης είχε ζητήσει με κατεπείγον έγγραφό του από γενικούς γραμματείς και Δήμους όλης της χώρας να ελέγξουν τους όρους και τις άδειες υπό τις οποίες λειτουργούν παιδότοποι, παιδικές χαρές και λούνα παρκ στην περιοχή τους. Είχαν ζητηθεί και αυτοψίες τις οποίες ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η καταληκτική ημερομηνία που είχε δώσει ο κ. Μιχελάκης για να ρυθμιστούν όλα αυτά τα θέματα ήταν η 30η Ιουνίου. Σήμερα 8ιουλίου δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα διότι όπως μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ οι Δήμοι δεν προλαβαίνουν λόγω γραφειοκρατίας όπως ισχυρίζονται να τακτοποιήσουν τις παιδικές χαρές.

Στις πρώτες δηλώσεις τους ελεγκτές ανέφεραν μεταξύ άλλων πως: «Θα δούμε όλες τις πτυχές του ζητήματος αδειοδότησης και τυχόν παραλείψεις από τα αρμόδια όργανα. Εφ' όσων υπάρχουν ευθύνες θα αναζητηθούν».
Ό νέος υπουργός, ο κ. Ντινόπουλος άρχισε τις πιέσεις προς τους δήμους ζητώντας να επιταγχύνουν τις διαδικασίες.

Αποκορύφωμα της πίεσης εκδηλώθηκε προσφάτως σε ημερίδα όπου προκλήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Α.Ντινόπουλου και του προέδρου της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑ, Κώστα Ασκούνη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κ. Ασκούνη έπρεπε να δοθεί παράταση στην ημερομηνία ώστε να προλάβουν οι Δήμοι να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εργασίες. Από την πλευρά του ο Α. Ντινόπουλος ήταν ανένδοτος.

Παρόλα αυτά έχει δοθεί άτυπη παράταση προκειμένου να εκδοθεί ειδική τροπολογία η οποία θα άρει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις!!!

Μιλάμε δηλαδή για την απόλυτη ιλαροτραγωδία.

Το συμπέρασμα, όμως, είναι ότι οι υπηρεσίες του κράτους αναμασάνε την ίδια «μπουκιά» εδώ και μήνες αποφεύγοντας το αυτονόητο: Την υποχρέωση τους να ελέγχουν τους χώρους της αρμοδιότητάς τους και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες για την ασφάλεια των παιδιών πριν καν τους ζητηθεί, πριν καν κάποιο παιδί χτυπήσει από ανευθυνότητα των φορέων, πριν κάποιο αθώο πλάσμα σκοτωθεί την... ώρα της χαράς του.

Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Η απίστευτη προχειρότητα με την οποία ο κρατικός μηχανισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά ζητήματα φαίνεται ξεκάθαρα και από το γεγονός ότι αρκετοί από τους Δήμους που δεν πρόλαβαν την προθεσμία της εγκυκλίου Μιχελάκη προχώρησαν σε ψευτο -σφράγισμα παιδικών χαρών ή ακόμη και σε ξήλωμα τους δίχως, όμως, να έχουν μεριμνήσει τι θα γίνει με τη διασκέδαση των παιδιών στην περιοχή τους. Άλλοι απλά σφράγισαν τους χώρους κι άλλοι ξήλωσαν όλα τα όργανα από μέσα δίχως όμως να έχουν προνοήσει την επόμενη μέρα!

Αυτά κι άλλα πολλά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2014 όπου η ατιμωρησία είναι καθεστώς και ο κρατικός μηχανισμός κινείται πιο αργά κι απ 'την καθυστέρηση...

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Σφραγίζονται οι παιδικοί χώροι που δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας

Κόλαφος το πόρισμα για τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης