ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα λαθραίων φαρμάκων: Θησαύριζαν σε βάρος καρκινοπαθών

Κύκλωμα λαθραίων φαρμάκων: Θησαύριζαν σε βάρος καρκινοπαθών

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων υψηλού κόστους εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο θησαύριζε εκμεταλλευόμενο μία πολύ ευαίσθητη κατηγορία ασθενών, τους καρκινοπαθείς, σε Ελλάδα, Ιταλία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.


Όπως προκύπτει από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, εμπλοκή στην υπόθεση φέρεται να έχει μία φαρμακευτική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, με έδρα στα Σκόπια, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εισαγωγή στην Ελλάδα φαρμακευτικών σκευασμάτων για κάποιες μορφές καρκίνου. Η αξία των εν λόγω φαρμάκων, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι ιδιαίτερα υψηλή και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος παραστατικών, από τα οποία προέκυψε ότι, τα υπό έλεγχο φαρμακευτικά προϊόντα εισάγονταν παράνομα στην Ελλάδα και στη συνέχεια μεμονωμένα και σε μικρές ποσότητες αποστέλλονταν προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία.

Τις παράνομες εξαγωγές πραγματοποιούσαν δύο εταιρείες μεταφοράς και αποθήκευσης εμπορευμάτων, στις εγκαταστάσεις των οποίων διενεργήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι.

Ειδικότερα, στις 04.07.2014, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, μαζί με υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ), διενήργησαν έρευνες για παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, και συγκεκριμένα:

• σε εταιρεία στη Βάρη Αττικής με κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης στη μεταφορά αγαθών και

• σε εταιρεία στον Ασπρόπυργο με κύρια δραστηριότητα τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και δευτερεύουσα άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης.

Από την έρευνα στην έδρα της δεύτερης εταιρείας, προέκυψε επίσης ότι εκτός από υπηρεσίες προσωρινής εναπόθεσης των διακινούμενων φαρμάκων, παρέχονταν και υπηρεσίες αποθήκευσης φαρμάκων, χωρίς να υφίσταται η απαιτούμενη άδεια από τον ΕΟΦ, γεγονός που αποτελεί διοικητική παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.

Επιπλέον, από την παράνομη διακίνηση φαρμάκων, εκτός από τις ποινικές, προέκυψαν και φορολογικές παραβάσεις σχετικά με τη χονδρική πώληση φαρμάκων, που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

Ο υπολογισμός της αξίας των διακινούμενων φαρμάκων και των διαφυγόντων φόρων, για τουλάχιστον δύο χρόνια, κατά τα οποία διενεργούνταν η παράνομη διακίνηση, ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, το προανακριτικό υλικό μαζί με την έκθεση του ΕΟΦ, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παράλληλα ο ΕΟΦ θα επιβάλει ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το νέο πλαφόν συνταγογράφησης