ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2014: Τι ισχύει για τις μετεγγραφές φοιτητών (vid)

Πανελλήνιες 2014: Τι ισχύει για τις μετεγγραφές φοιτητών (vid)

Για τις αλλαγές στις μετεγγραφές και για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ Αθανάσιος Κυριαζής στη ΝΕΡΙΤ.

Συγκεκριμένα ο κύριος Κυριαζής αναφέρθηκε στις μετεγγραφές και δήλωσε ότι το θέμα έχει ξεκαθαρίσει από το Μάιο.

"Το θέμα των μετεγγραφών είχε ξεκαθαρίσει από τον Μάιο μήνα όπου στον Νόμο 4246/2014 δίνεται δικαίωμα ελεύθερων μετεγγραφών σε κάποιες κατηγορίες πολιτών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, πολύδημα τέκνα, παιδιά ορφανών οικογενειών κτλ) όπως προβλέπεται στο Νόμο. Αυτή η διάταξη ισχύει κανονικά και δεν την πείραξε καθόλου το Υπουργείο. Έρχεται ο Υπουργός Παιδείας και προσθέτει ακόμα μία κατηγορία και είναι η ίδια διάταξη που ίσχυε και πέρυσι δηλαδή 9.000 κατά κεφαλήν εισόδημα, άρα μιλάμε για οικονομικά κριτήρια. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι έχουμε σ αυτήν την κατηγορία ένα 10% στον αριθμό των εισακτέων.

Οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κτλ είναι στο Νόμο του Μαΐου άρα δικαιούνται κανονικά μετεγγραφής. Επιπλέον, όσοι έχουν 9.000 κατά κεφαλήν εισόδημα δικαιούνται επίσης μετεγγραφής. Αυτό είναι το πλαίσιο που ισχύει για τις Μετεγγραφές.

Κακώς γίνεται μπλέξιμο με την Υπουργική Απόφαση που βγαίνει κάθε χρόνο γιατί αυτή έχει να κάνει με το διαδικαστικό κομμάτι, δικαιολογητικά που χρειάζονται, πότε, πού θα υποβληθούν κτλ. Αυτό θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα αλλάξει κάτι στη νομοθεσία.
Ο Νόμος ισχύει και είναι ο Νόμος του Μαΐου συν την προσθήκη που προείπα", δήλωσε ο κύριος Κυριαζής.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιά ο Γενικός Γραμματές παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν κενά σε πολλά σχολεία λόγω των συνταξιοδοτήσεων των εκπαιδευτικών.

"Πραγματικά φέτος θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία. Είναι ένα ζήτημα που έχει προκύψει λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων των εκπαιδευτικών και ο αριθμός των αναπληρωτών που «κόπηκαν». Όντως ο αριθμός των αναπληρωτών που έχουμε δεν επαρκεί και προσπαθούμε με διαφόρους τρόπους να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα. Πιστεύω τις επόμενες εβδομάδες να το έχουμε τακτοποιήσει. Ήδη έχουμε επαφές και με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Μεταρρύθμισης) για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Γίνονται πάντως όλες οι προσπάθειες για να μην έχουμε κενά και με βασική ενέργεια την αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών", δήλωσε στη ΝΕΡΙΤ ο κύριος Κυριαζής.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας έκανε λόγο και την Τράπεζα Θεμάτων και για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε: "Έχει γίνει μία σύγχυση. Ήταν δύο νέα πράγματα που τέθηκαν στην Α Λυκείου για πρώτη φορά. Απ την μία η Τράπεζα θεμάτων και από την άλλη ο νέος τρόπος υπολογισμού της βαθμολογίας για την προαγωγή των μαθητών. Είναι δύο πράγματα που δεν συνδέονται. Εκεί υπήρξε ο αιφνιδιασμός. Όμως υπήρξε νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, που υποστήριξε ο κ. Δερμετζόπουλος, και για φέτος θα εξομαλυνθεί η κατάσταση".

Δείτε βίντεο από την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2014: Μέχρι τα μεσάνυχτα η υποβολή των μηχανογραφικών