ΕΛΛΑΔΑ

«Ραντεβού» ομολογιούχων με Σαμαρά και Βενιζέλο στη ΔΕΘ

«Ραντεβού» ομολογιούχων με Σαμαρά και Βενιζέλο στη ΔΕΘ

«Θερμή» υποδοχή θα επιφυλάξουν στη Θεσσαλονίκη, στον Αντώνη Σαμαρά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που θα διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, και οι ομολογιούχοι που είδαν τις οικονομίες μιας ζωής να εξανεμίζονται με το PSI.


«Τριάντα μήνες μετά την πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά δήμευση των αποταμιεύσεων 15.000 Ελληνικών οικογενειών που εμπιστεύτηκαν την πατρίδα τους και 27 μήνες μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των ομολογιούχων, οι ομολογιούχοι της Β. Ελλάδος υποδέχονται τον πρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης στην Δ.Ε.Θ. Όλοι μαζί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 10:30 το πρωί έξω από την ΧΑΝΘ γιατί, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ» αναφέρει το κάλεσμα του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων.

Και πώς να μην αισθάνονται εξαπατημένοι από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν το προηγούμενο διάστημα, για να περάσουν όλα τα σκληρά μέτρα των μνημονίων, όταν μοίρασαν υποσχέσεις «αποκατάστασης» προς τους ομολογιούχους, τις οποίες, όμως, δεν κράτησαν.

«Ψεύτη» έχει αποκαλέσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναρτώντας πανό σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής –διαμαρτυρία που κατέληξε με προσαγωγές- ο σύλλογος ομολογιούχων, επειδή από το βήμα του Ζαππείου υποσχόταν λύση στους «πατριώτες που εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους στο ελληνικό κράτος», ζητώντας τότε την ψήφο τους.

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατηγορούν ως τον άνθρωπο που μέχρι τελευταία στιγμή διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να «κουρευτούν» τα ομόλογά τους. Ο ίδιος, από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, πρότεινε ως αποκατάσταση στους ομολογιούχους να αγοράσουν νέα ομόλογα, «χρησιμοποιώντας τα ομόλογα του EFSF που αποτελούσαν το 15% των χρημάτων που τοποθετήσαμε» -τονίζουν σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους- τα οποία «διαπραγματεύονταν σε πολύ χαμηλές τιμές, και με την πιθανή άνοδο αυτών να καλύπταμε τις απώλειες του κουρέματος».

Όμως, τα νέα ομόλογα που πρότεινε ο κ. Βενιζέλος είχαν ημερομηνία λήξης το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι οι ομολογιούχοι θα έπαιρναν μόνο ένα μέρος των χρημάτων τους μετά από 10 χρόνια (σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του συλλόγου ομολογιούχων είναι τα 62 έτη). Στην πρόταση Βενιζέλου –την οποία απέρριψαν- οι ομολογιούχοι είδαν μία ακόμα προσπάθεια αλίευσης ψήφων ενόψει ευρωεκλογών.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξανέμισε τις όποιες ελπίδες τους, κρίνοντας συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έγινε για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» το Μάρτιο του 2012.

Δεκαεπτά άνθρωποι, που έχασαν τις οικονομίες τους λόγω του PSI, έβαλαν τέλος στη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια, το διάστημα δηλαδή που δίνονταν οι «ψεύτικες υποσχέσεις» από τις ηγεσίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Χιλιάδες ομολογιούχοι, όμως, συνεχίζουν να διεκδικούν αποκατάσταση, διότι όπως σημειώνουν «έκαναν το σφάλμα να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της πατρίδας τους». Στη ΔΕΘ θα δώσουν το «παρών» για να υπενθυμίσουν τα αιτήματά τους και να ευχηθούν στους ηγέτες της συγκυβέρνησης «σύντομα να απαλλαχθούν από τα καθήκοντά τους, για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Διαβάστε επίσης:

ΣτΕ: Νόμιμο το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου

Συνταγματική αναθεώρηση, εκλογή Προέδρου και στο βάθος... Καραμανλής