ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Φύσσας: Ένας χρόνος χωρίς τον Killah P

Παύλος Φύσσας: Ένας χρόνος χωρίς τον Killah P

Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο αντιφασίστας ράπερ δέχεται μαχαιριά από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. Ηταν ακριβώς έναν χρόνο πριν.

17 Σεπτεμβρίου 2013. Ο 34χρονος μαζί με την κοπέλα του και μερικούς φίλους βρίσκεται σε μία καφετέρια στο Κερατσίνι. Παρακολουθούν αγώνα ποδοσφαίρου. Το ίδιο και η διπλανή παρέα. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται... Κανείς δεν φαντάζεται την συνέχεια...Μέσα σε λίγα λεπτά ξεσπά μεταξύ τους καυγάς. Ενα μαχαίρι στοχεύει απευθείας την καρδιά του νεαρού. Ο Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός στην άσφαλτο. Ξεψυχά στην αγκαλιά της αγαπημένης του.

Παρακολουθούν όλοι "παγωμένοι".

Ενας χρόνος μετά.. Η βία, η τρομοκρατία είναι ακόμα ανάμεσά μας. Γι αυτό και ο φόβος για τυχόν επεισόδια είναι μεγάλος και η αστυνομία σε επιφυλακή.

keratsini simio1 598 355

Το χρονικό της επίθεσης

Η Ελληνική Αστυνομία δέχεται κλήση στις 23:57:42 (17/9/3013). Μάρτυρες αποκαλύπτουν πως μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα βρίσκονται στην συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Λ. Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Κατευθύνονται προς την καφετέρια με την επωνυμία «ΚΟΡΑΛΙ».

Στις 23:59:19, μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ φθάνει στο σημείο.

Οι αστυνόμοι βλέπουν απέξω περίπου 30 άτομα. Κάποιοι αρχίζουν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είναι συγκεντρωμένα 60 άτομα.

Εκεί βρίσκουν τον Παύλο Φύσσα. Αιμόρφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Δεν έχει χάσει ακόμα τις αισθήσεις του. Καταφέρνει να αποκαλύψει το όνομα του δράστη. Είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής.

Η αστυνομία του βάζει χειροπέδες. Βρίσκει το μαχαίρι πεταμένο κοντά στο αυτοκίνητό του. Ο άτυχος νέος, με αντιφασιστική δράση, μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Ο δράστης

Από την προανάκριση, διαπιστώνεται πως ο δράστης δεν βρισκόταν αρχικά στην καφετέρια. Ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία του Φύσσα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Πατέλλη, αρχηγό της Τ.Ο Νικαίας ο οποίος στην συνέχεια επικοινώνησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό.

Η δολοφονία αποδίδεται σε πολιτικά κίνητρα.

Οι ανακρίσεις μπλέκουν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα.

Η αστυνομία κάνει λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονται μέλη, ηγετικά στελέχη αλλά και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ποιος ήταν ο Φύσσας

Το θύμα της δολοφονίας, ο Παύλος Φύσσας (καλλιτεχνικό όνομα Killah P), γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 και ήταν καλλιτέχνης της ραπ. Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο Παύλος Φύσσας μετά το σχολείο είχε δουλέψει και αυτός σε παρόμοιες εργασίες από το 1998 μέχρι το 2003 και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου, ενώ στη συνέχεια είχε αφιερωθεί στη μουσική.

Από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα.

paulos

Το καλλιτεχνικό του όνομα Killah P σήμαινε σύμφωνα με τον ίδιο «Killah Past - Δολοφόνος του παρελθόντος» και το πήρε όταν έφυγε από την Freestyle Productions.

Είχε συμμετάσχει σε δισκογραφικές συλλογές και είχε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια. Συνεργάστηκε με γνωστούς hip-hop καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος (από τα Ημισκούμπρια), μαζί με τον οποίο δημιούργησε βίντεο με τίτλο «Κρίση», και τον Λόγο Απειλή.

Το Φεβρουάριο του 2012 είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με παρουσίαση μουσικής εκδήλωσης..

Μέσω της μουσικής του μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001.

Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση. Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε θυμωμένος πως ο γιος του δεν ανήκε ποτέ πουθενά πολιτικά, καταγγέλλοντας την πολιτική του εκμετάλλευση.

Ο Παύλος Φύσσας κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού. Όταν βγήκε το φέρετρο από την εκκλησία ακούστηκαν τα συνθήματα «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», «Θάνατος στον φασισμό», ενώ την ώρα της ταφής οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν στίχους των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα. Το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου, υιοθετώντας αίτημα πολιτών και συλλογικοτήτων, αποφάσισε να μετονομαστεί η Παναγή Τσαλδάρη σε οδό Παύλου Φύσσα.

Η ταυτότητα του δολοφόνου

Ο 45χρονος Γιώργος Ρουπακιάς, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε με τη γιαγιά του και την ετεροθαλή αδερφή του, μακριά από του γονείς του που ήταν μετανάστες στη Γερμανία. Ο ίδιος δεν σπούδασε και δεν απέκτησε ιδιαίτερη κατάρτιση. Από τη σύζυγό του Μαργαρίτα απέκτησε μία κόρη και έναν γιο, που το 2013 ήταν πάνω από 15 ετών. Εργασιακά απασχολούνταν σε μαγαζί φίλου του στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, σε βαριές δουλειές, κυρίως μεταφορικές. Τον τελευταίο καιρό εργαζόταν σε εταιρία υγρών καυσίμων από όπου είχε απολυθεί.

Ο ίδιος στην απολογία του για τη δολοφονία ισχυρίστηκε ότι είχε χαλαρή σχέση με τη Χρυσή Αυγή, η πρώτη του επαφή με την οργάνωση έγινε από τις αρχές Οκτωβρίου του 2012, δεν είχε εγγραφεί ποτέ επίσημα ως μέλος της, και δεν αντιλήφθηκε κάτι σχετικό με την ναζιστική ιδεολογία.

Επίσης ισχυρίστηκε ότι ήταν οργανωμένος στην ΚΝΕ από τα 13 ως τα 17 του χρόνια.

Η Χρυσή Αυγή αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον 45χρονο. Από έρευνες όμως φέρεται να είχε στενή σχέση με ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, και συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητές της.

roupakias aftodioikisi1

Καταθέσεις στους ανακριτές εντάσσουν τον Ρουπακιά στην ηγετική ομάδα της τοπικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Νίκαιας. Σήμερα βρίσκεται στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Νέα ντοκουμέντα

Σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από κάμερες ασφαλείας, και περιλαμβάνονται στον φάκελο της υπόθεσης, καταγράφηκε καρέ-καρέ η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στις εικόνες που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες, η Real News, διακρίνεται το αυτοκίνητο του Ρουπακιά στην οδό Παναγή Τσαλδάρη με τον ίδιο πεζό να κοιτάζει προς το σημείο που λίγα λεπτά αργότερα θα χτυπήσει με μαχαίρι στο στήθος τον Παύλο Φύσσα.

ntokoumenta-fyssas1

Σε άλλο καρέ, φαίνεται το αυτοκίνητο να κινείται ανάποδα στον μονόδρομο, με κατεύθυνση την οδό Κεφαλληνίας. Λίγα λεπτά αργότερα πέφτει νεκρός έπειτα από επίθεση με μαχαίρι και στην επόμενη φωτογραφία διακρίνονται δυο άτομα να τρέχουν ο ένας κοντά στον άλλο.

Η σχέση Ρουπακιά με Χρυσή Αυγή

Ο άνθρωπος που αφαίρεσε με μαχαίρι τη ζωή του Παύλου Φύσσα όχι μόνο «χαλαρή» σχέση δεν είχε με την οργάνωση, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά φέρεται να ανήκε και στον στενό ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

ntokoumenta-fyssas3
ntokoumenta-fyssas4

Συγκεκριμένα, σε έγγραφο που δημοσιεύει η κυριακάτικη εφημερίδα Real News, το όνομά του φιγουράρει δίπλα σε εκείνο του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη, κάτι που μαρτυρά ότι ήταν «δεύτερος τη τάξει» μέσα στην τοπική της Νίκαιας.

ff

Μητέρα του Φύσσα: Πίστευα ότι ο φασισμός είχε τελειώσει με τον πατέρα μου.

Για την οικογένεια Φύσσα ο χρόνος έχει σταματήσει ένα χρόνο πριν.

"Για μας είναι σαν εκείνη την ημέρα. Μόνο που ο πόνος είναι πιο βαθύς, πιο έντονος" λέει η μητέρα του Φύσσα στο Έθνος της Κυριακής. .

"Ποτέ στη ζωή μου δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα έχανα έτσι τον Παύλο. Πίστευα ότι αυτό έχει τελειώσει. Πίστευα ότι ο φασισμός είχε τελειώσει με τον πατέρα μου. Ποιος θα του έλεγε ότι το 2013 θα έχανε το εγγόνι του από τους φασίστες που πολέμησε εκείνος σαν φαντάρος" .

"Αν δεν ήταν εκείνο το βράδυ μαζί του η Χρύσα, δεν θα ξέραμε τι είχε γίνει. Η Χρύσα ήταν εκείνη που πίεσε τους αστυνομικούς να πάνε στο σημείο. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα" διηγείται η μητέρα του Παύλου και λέει με παράπονο: "Έφυγε για πάει να δει μπάλα και δεν γύρισε! Είναι τρελό, είναι τρελό! Κι ο κόσμος να κοιτάει από τα μπαλκόνια του και να φοβάται να κατέβει", λέει η Μάγδα Φύσσα.

Αυτό που περιμένει τώρα είναι η τιμωρία του δολοφόνου αλλά και των ηθικών αυτουργών: "Θέλω να πιστεύω ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά" είπε χαρακτηριστικά στην συνέντευξή της.

Συναυλία στο Σύνταγμα

Με αφορμή τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι φίλοι του οργανώνουν μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα (19 Σεπτεμβρίου), με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 καλλιτεχνών απ' όλους τους χώρους της μουσικής. Μεταξύ άλλων, θα τραγουδήσουν οι Γιάννης Χαρούλης, Υπόγεια Ρεύματα, Μπάμπης Στόκας, Δημήτρης Πουλικάκος, Last Drive και Γιάννης Γιοκαρίνης.

Μία ημέρα νωρίτερα θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου δολοφονίας στο σημείο που ο Φύσσας έπεσε αιμόφυρτος (Π. Τσαλδάρη 60).

Παράλληλα προγραμματίζεται σειρά αντιφασιστικών εκδηλώσεων στο Κερατσίνι αλλά και αλλού. Μεταξύ άλλων, στις 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παναττικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από το Κερατσίνι με κατεύθυνση προς τον Κορυδαλλό. Την ίδια μέρα, ανάλογες εκδηλώσεις οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στην Πάτρα, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καλαμάτα και στον Βόλο.

Διαβάστε επίσης

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Παύλο Φύσσα-Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Π. Φύσσας: Παράταση της κράτησης Ρουπακιά διατάσσει το Συμβούλιο Εφετών

Κλείνει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο»

Πήρε πίσω την αρχική του απολογία ο Γ. Ρουπακιάς