ΕΛΛΑΔΑ

Βρεταννικός: Ένα από τα διασημότερα ναυάγια του κόσμου

Βρεταννικός: Ένα από τα διασημότερα ναυάγια του κόσμου

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε υποβρύχιες κινηματογραφήσεις του ναυάγιου του Βρεταννικού, που θεωρείται «αδερφός» του Τιτανικού.

Ο μεγάλος εξερευνητής των βυθών Ζακ Υβ Κουστώ ανακάλυψε το κουφάρι του Βρεταννικού το 1975 σε βάθος 120 μέτρων.

Το ναυάγιο του υπερωκεάνιου πλοίου «Βρεταννικός» εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του νησιού της Κέας.

Οι υποβρύχιες κινηματογραφήσεις διεξήχθησαν από την «U Group Malta LMD» υπό την εποπτεία της αρχιτέκτονα-μηχανικού Αικατερίνη Ταγωνίδου.

Οι καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του Βρεταννικού σύμφωνα με την ανακοίνωση διήρκεσαν 10 μέρες (από 5/9 έως 15/9/2014) και έγιναν με τη χρήση υπερσύγχρονου βαθυσκάφους και ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), που μετέφερε το πλοίο «U-Boat Navigator» από τη Μάλτα.

Η ιστορία του Βρεταννικού

Ο Βρεταννικός, καθελκύστηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1914.

Το υπερωκεάνιο Βρεταννικός, που θεωρείται αδελφό πλοίο του Τιτανικού, επιτάχθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο.

Το 1916 βυθίστηκε από γερμανική νάρκη, ενώ έπλεε ανοικτά της Κέας ενώ έπλεε με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου. Τα θύματα ήταν συνολικά 30. Από αυτούς 21 ήταν μέλη του πληρώματος και 9 άνδρες του Βασιλικού Υγειονομικού Σώματος.

Οι υπόλοιποι 1.300 επιβαίνοντες του υπερωκεάνιου σώθηκαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι απώλειες προήλθαν από την πρόωρη καθέλκυση των σωστικών λέμβων.

Ο στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων

Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι μέσω των υποβρύχιων αυτών κινηματογραφήσεων με τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται είναι να καταγράψει και να ελέγξει την κατάσταση του φημισμένου αυτού ναυαγίου.

Η αποστολή αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες για την ανάδειξη και νεωτέρων ενάλιων μνημείων της Χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Έτοιμος ο πλωτός σταθμός φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (pics+vid)