ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζουν οι πρώτες στιγμές μετά την καραμπόλα (pics-vid)

Συγκλονίζουν οι πρώτες στιγμές μετά την καραμπόλα (pics-vid)

Στο «σκοτάδι» οι έρευνες για το τι τελικά οδήγησε στην τραγωδία - Υπήρχε και συνοδηγός στη νταλίκα-Σήμερα η απολογία του υπεύθυνου της αναδόχου εταιρείας για τα έργα, την Πέμπτη του οδηγού - Η διαφωνία των πραγματογνώμων και η ανακοίνωση της Εγνατίας Οδού 

Δύο σχεδόν ημέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στην Εγνατία Οδό, που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ συνεχώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία.

Νέα στοιχεία είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας καθώς ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός της μοιραίας νταλίκας είχε και συνοδηγό.

Πρόκειται για έναν 46χρονο -επίσης Ρουμάνο- ο οποίος εμφανίστηκε χθες το απόγευμα στο Τμήμα Τροχαίας Βέροιας, όπου έδωσε κατάθεση, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο 39χρονος συμπατριώτης του περί "σπασμένων φρένων" στο βαρύ όχημα που οδηγούσε.
Την παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο 46χρονος συνοδηγός φέρεται να δήλωσε ότι εγκατέλειψε -τραυματισμένος και υπό το βάρος του σοκ που υπέστη- την νταλίκα μετά τη φονική καραμπόλα, τρέχοντας προς τα παρακείμενα χωράφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά το τραγικό συμβάν, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ένα πρόσωπο να βγαίνει από τη μοιραία νταλίκα, θεωρώντας όμως αρχικά ότι επρόκειτο για τον οδηγό, ο οποίος τελικά συνελήφθη.

Όπως προκύπτει τώρα, το άτομο αυτό που βγήκε από το φορτηγό φέρεται να ήταν ο 46χρονος συνοδηγός, ο οποίος -κατά δήλωσή του- περιπλανήθηκε πεζός για αρκετές ώρες, φτάνοντας μέχρι την Πιερία, όπου σε κάποιο ορεινό χωριό του νομού ζήτησε βοήθεια.

Τελικά οδηγήθηκε στη Βέροια, όπου κατέθεσε στις τοπικές αστυνομικές αρχές. Όπως έγινε γνωστό, ο 46χρονος δεν κρατείται και οι ισχυρισμοί του εξετάζονται.

Εικόνες φρίκης λίγα δευτερόλεπτα μετά...

Την ίδια ώρα οι εικόνες αποκάλυψης από το σημείο αμέσως μετά την καραμπόλα-θανάτου που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου συγκλονίζουν το πανελλήνιο, ενώ σε «μπαλάκι» έχουν μετατραπεί οι ευθύνες που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα τραγωδία.

karampola2


Βίντεο με τα πρώτα λεπτά από το σημείο της τραγωδίας καταγράφει την φρίκη που βίωσαν όσοι είχαν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο της νταλίκας που ανεξέλεγκτη περνούσε πάνω από τα ακινητοποιημένα οχήματα, σκορπίζοντας τον απόλυτο τρόμο. Οι σκηνές είναι συγκλονιστικές: η νταλίκα φλέγεται, δεκάδες αυτοκίνητα έχουν γίνει ένα μάτσο από παλιοσίδερα και όλοι σε κατάσταση σοκ τρέχουν να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και όσους άλλους έχουν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το κακό που έχει συμβεί.

«Κατάσταση πολέμου στο νοσοκομείο της Βέροιας»

Κατάσταση πολέμου θύμιζε το νοσοκομείο της Βέροιας, λίγη ώρα μετά την τραγωδία, σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε στον ΑΝΤ1, ο διευθυντής Χειρουργικής του νοσοκομείου, Χαρ. Δερμετζίδης.

Για την κατάσταση υγείας των τραυματιών, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ο κ. Δερμετζίδης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζουν βελτίωση.

Υπενθυμίζεται ότι άλλοι έξι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

karampola

Αποποιείται κάθε ευθύνης η Εγνατία

Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση ήρθε η ανακοίνωση της Εγνατίας οδού, η διοίκηση της οποίας δεν λέει τελικά τίποτα ουσιαστικό για τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας. Για τα αίτια που οδήγησαν στη φονική καραμπόλα και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Την ώρα που παραμένει αδιευκρίνιστο ποιος είχε την ευθύνη για την ελλειπή - όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες - σήμανση στα τελευταία χιλιόμετρα πριν το σημείο της φονικής καραμπόλας, η Εγνατία οδός το μοναδικό που συνεισφέρει με την ανακοίνωσή της είναι το να πετάξει από πάνω της την ευθύνη και να την μετατρέψει σε "μπαλάκι", μεταξύ της ΔΕΔΔΗΕ και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας.

Νουθετεί επίσης τους οδηγούς «να διατηρούν αυξημένη προσοχή, να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να διενεργούν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια ατυχήματα» υιοθετώντας εν μέρει τα όσα ακούγονται περί ενδεχόμενης βλάβης των φρένων της νταλίκας.

Δεν παραλείπει, ωστόσο, να ενημερώσει ότι κατάφερε να δώσει ξανά τον δρόμο στην κυκλοφορία έπειτα από 10 ώρες δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση καθώς σε ένα συμβάν που έχει προκαλέσει σοκ σε όλη την επικράτεια η εταιρεία σπεύδει να ενημερώσει για το πότε άνοιξε ο δρόμος και όχι για το τι συνέβη, ποιος ευθύνεται ή τι μέτρα είχαν ληφθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

''Από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10:30 πμ, στο τμήμα Α/Κ Βέροιας – Α/Κ Κουλούρας της Εγνατίας Οδού, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, συνέβη πολύνεκρο δυστύχημα, όταν φορτηγό αυτοκίνητο προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα στον δρόμο, λόγω εκτέλεσης εργασιών από τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε (σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας), με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό πέντε (5) ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Η Διοίκηση και το προσωπικό της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» εκφράζουν τη θλίψη τους για το τραγικό συμβάν και θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές της ΕΛ.ΑΣ., με τις οποίες υπάρχει συνεχής συνεργασία για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων.

Με τον άριστο συντονισμό όλων των Υπηρεσιών (Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ανάδοχος Λειτουργίας και Συντήρησης της Εγνατίας Οδού) η Οδός δόθηκε με ασφάλεια στην κυκλοφορία στις 22:30 το ίδιο βράδυ.

Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο όλοι οι οδηγοί να διατηρούν αυξημένη προσοχή, να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να διενεργούν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια ατυχήματα''.

karampola4

Στον ανακριτή οδηγείται ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας

Ενώπιον του ανακριτή Βέροιας θα απολογηθεί σήμερα ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τις εργασίες στο οδόστρωμα, όπου σημειώθηκε η "φονική" καραμπόλα στην Εγνατία Οδό, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από τριάντα.

Ο 42χρονος θα κληθεί να λογοδοτήσει για την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών από αμέλεια, πράξη που τού απέδωσε η εισαγγελέας Βέροιας, προτού παραπέμψει στον ανακριτή.

Ο κατηγορούμενος πήρε προθεσμία για σήμερα προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του και μέχρι την τελική κρίση εισαγγελέως και ανακριτή παραμένει κρατούμενος.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη θα απολογηθεί στον ίδιο ανακριτή ο 39χρονος οδηγός της μοιραίας νταλίκας, που σκόρπισε τον θάνατο το πρωί της περασμένης Κυριακής, κοντά στον κόμβο της Βέροιας.

Ο Ρουμάνος οδηγός κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή, ενώ όπως ο συγκατηγορούμενός του παραμένει κρατούμενος μέχρι να απολογηθεί.