ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κακουργηματική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Νέα κακουργηματική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Αντιμέτωπος με νέα κακουργηματική δίωξη βρίσκεται ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος πρόσφατα αποφυλακίστηκε για δύο ακόμα σοβαρότατες υποθέσεις, της Proton Bank και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροζαλία Λάλλη, μετά από έρευνα, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία και πέντε ακόμα στενών συνεργατών του για "απάτη σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50" και "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος". Η υπόθεση αφορά στη διπλή αγοραπωλησία της εταιρείας «Νεοχημική» από τον κ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle και την μετέπειτα επαναγορά της.

Το οικονομικό αντικείμενο της υπόθεσης φέρεται να ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη δίωξη συναίνεσε και η Εισαγγελία Εφετών δια του εισαγγελέα Παν. Καψιμάλη και ήδη μάλιστα η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, ανατέθηκε στην 10η ειδική ανακρίτρια κα Ευαγγέλου η οποία αναμένεται σύντομα να καλέσει σε απολογίες τους εμπλεκόμενους.

Η υπόθεση χρονολογείται τον Ιούλιο του 2012 όταν επτά τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα) κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Λαυρεντιάδη για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της «Νεοχημικής» από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle.

Ο κ. Λαυρεντιάδης αποφάσισε να πουλήσει την πατρική του εταιρεία και επιχειρηματική του ναυαρχίδα τον Μάιο του 2008. Η Νεοχημική, εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, αγοράστηκε από την Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια η αμερικανική εταιρεία κατέβαλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις μηνύτριες τράπεζες.

Στις τράπεζες φέρεται να κατατέθηκε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο με βάση την εμφανιζόμενη κερδοφορία της εταιρείας, όμως λίγους μήνες αργότερα οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν «τα λεφτά τους πίσω».

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη δικογραφία υπάρχουν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά στοιχεία από τα έγγραφα που υποβλήθηκαν σε Αγγλικό Διαιτητικό Δικαστήριο όπου κατέφυγαν οι αμερικανοί και πέτυχαν το συμβιβασμό με τον Λαυρεντιάδη, ώστε να πάρουν πίσω τα δικά τους κεφάλαια. Αντίθετα τα υπόλοιπα περίπου 500 εκατομμύρια παρέμειναν ως υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τράπεζες, τα οποία, σύμφωνα με τη μήνυση τους, δεν πήραν πίσω.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά έγιναν στην Proton Bank κάτω απ’ τη… μύτη του Προβόπουλου