ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Απάτη 1 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών «βιτρίνα»

Θεσσαλονίκη: Απάτη 1 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών «βιτρίνα»

Χρυσοφόρα «κομπίνα» μέσω δύο εταιρειών «βιτρίνα» που είχε στήσει, έκανε κύκλωμα, τη δράση του οποίου έφερε στο «φως» το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ως μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται συνολικά πέντε άτομα, τρία από τα οποία συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν ήδη στις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, όπου θα απολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ως «εγκέφαλος» της απάτης φέρεται ένας 49χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος αναζητείται και σύμφωνα με πληροφορίες διαμένει στη Γερμανία. Το ίδιο ισχύει για την 38χρονη σύζυγό του, που κατηγορείται για την ίδια υπόθεση.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση -που κατά τη δικογραφία αποκόμισε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ εξαπατώντας μεταφορικές, τεχνικές κι άλλες επιχειρήσεις - ίδρυσε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία είχε ως αντικείμενο την πώληση και ενοικίαση κοντέινερ και η άλλη το γενικό εμπόριο (εμπόριο ζάχαρης, μπανανών, κ.ά.).

Σύμφωνα με τη δικογραφία, με στόχο να «ψαρεύουν» πελάτες, τα μέλη του κυκλώματος, παρουσίαζαν τις ιδρυθείσες εταιρείες ως δήθεν φερέγγυες, αξιόπιστες, με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα και σημαντικό πελατολόγιο.

Η αστυνομική έρευνα -πάντως- αποκάλυψε ότι η πρώτη εταιρεία, από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2014, εξαπάτησε εννέα επιχειρήσεις, από τις οποίες απέσπασε χρηματικό ποσό που ξεπερνάει τις 235.000 ευρώ, καθώς είτε εσκεμμένα δεν παρέδιδε τα παραγγελθέντα κοντέινερ είτε παρέδιδε μέρος μόνο της παραγγελίας είτε παρέδιδε παραγγελία που δεν πληρούσε τις συμφωνηθείσες προδιαγραφές.

Την ίδια ώρα, η δεύτερη εταιρεία, η οποία είχε ως αντικείμενο κυρίως την εμπορία ζάχαρης, από τον Νοέμβριο του 2011 ως τον Ιούλιο του 2012, ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο δράσης, εξαπάτησε οκτώ επιχειρήσεις, προκαλώντας σ' αυτές οικονομική ζημία που προσεγγίζει τις 700.000 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι, ο φερόμενος ως «ιθύνων νους» της οργάνωσης, λόγω φυσικής του απουσίας στο εξωτερικό και προκειμένου να διατηρεί τον έλεγχο των εταιρειών και επομένως και του κυκλώματος, είχε εγκαταστήσει στους χώρους που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία των επιχειρήσεων του, κάμερες παρακολούθησης και μικρόφωνα, μέσω των οποίων παρακολουθούσε ακόμη και συνομιλίες των υπαλλήλων του.

Επίσης, προέκυψε ότι καθένα από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχε επιφορτιστεί με συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία αφορούσαν στην πλαστογράφηση τιμολογίων, τη λήψη συνεντεύξεων για πρόσληψη υπαλλήλων, την παροχή πληροφοριών σε ενδιαφερόμενους πελάτες, την διεκπεραίωση των τραπεζικών συναλλαγών, την λογιστική κάλυψη παράνομων μεταφορών χρημάτων, τη θεώρηση πλαστών τιμολογίων κ.ά.

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης έρευνες σε επίσημους και «μυστικούς» χώρους γραφείων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα παρελκόμενά τους, ένας σκληρός δίσκος και μονάδες αποθήκευσης USB, επτά τηλεφωνικές συσκευές τηλεφωνικού κέντρου, τέσσερις σφραγίδες, έγγραφα-εξώδικες διαμαρτυρίες και αγωγές παθουσών εταιρειών, πλήθος εγγράφων, τιμολόγια, δελτία αποστολής και χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν την υπόθεση για τον εντοπισμό τυχόν κι άλλων θυμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου - Τρεις συλλήψεις