ΕΛΛΑΔΑ

Μη διώχνετε τους «παππούδες» από τη δουλειά!

Μη διώχνετε τους «παππούδες» από τη δουλειά!
Ο νέος είναι ωραίος, αλλά οι παλιός είναι αλλιώς, λέμε στην Ελλάδα...

Ο νέος είναι ωραίος, αλλά οι παλιός είναι αλλιώς, λέμε στην Ελλάδα για το …χάσμα των γενεών. Σε κάτι αντίστοιχο κατέληξαν οι ειδικοί του γερμανικού πανεπιστημίου του Μάνχαϊμ.

Μπορεί οι νέοι να διαθέτουν μεγαλύτερη ενεργητικότητα, όμως τελικά περισσότερο παραγωγικοί αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι. «Ενώ οι γηραιότεροι εργαζόμενοι κάνουν περισσότερα λάθη, ενδεχομένως λόγω των φθινουσών σωματικών τους ικανοτήτων, σχεδόν ποτέ δεν κάνουν σοβαρά λάθη, πιθανότατα λόγω εμπειρίας», δήλωσαν οι επιστήμονες που μελέτησαν τις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο κατασκευής φορτηγών της Mercedes Benz στη νότιο Γερμανία.

Ανακαλύφθηκε επίσης ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι, με υψηλότερη μόρφωση ήταν λιγότερο παραγωγικοί από όσους διέθεταν λιγότερα προσόντα, ενώ η πιθανή εξήγηση γι’ αυτό το παράδοξο είναι ότι οι πιο μορφωμένοι εργαζόμενοι βαριούνται ευκολότερα.

Ένα από τα πορίσματα της έρευνας ήταν ότι κατά βάση καταρρίπτεται η θεωρία που θέλει τους μεγαλύτερους σε ηλικία να παίρνουν …πόδι προς όφελος της παραγωγικότητας.

«Σε πολλές χώρες, η χαμηλότερη παραγωγικότητα μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων χρησιμοποιείται ως κίνητρο για πολιτικές πρόωρης συνταξιοδότησης. Αν αυτό ίσχυε, οι ολοένα και πιο γερασμένοι πληθυσμοί των ανεπτυγμένων χωρών θα είχαν αρνητικά αποτελέσματα στη συλλογική παραγωγικότητα. Όμως τα αποτελέσματα μας αμφισβητούν αυτές τις πεποιθήσεις», λένε οι ερευνητές.

Μάλιστα, οι Γερμανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι στους τομείς εργασίας όπου δεν παίζει ρόλο η σωματική δύναμη και ευρωστία, όπως στον τομέα των υπηρεσιών, οι γηραιότεροι εργαζόμενοι είναι πιθανό να είναι παραγωγικότεροι από το «νέο αίμα» μιας επιχείρησης.