ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργιακό «κλοιό» και σήμερα η χώρα

Σε απεργιακό «κλοιό»  και σήμερα η χώρα
Μικροένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 12.30 έξω από το υπουργείο Οικονομικών...

Μικροένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 12.30 έξω από το υπουργείο Οικονομικών όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να προσαγάγουν διαδηλωτή. Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κατά δεκάδες συρρέουν στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές όσο περνάει η ώρα. Χιλιάδες Αγανακτισμένοι βρίσκονται πλέον στην περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο. Στις 11.15 έφτασε στο Σύνταγμα το μπλοκ των Αγανακτισμένων που βρίσκονταν στον Ευαγγελισμό, μαζί με σωματεία Αγανακτισμένων από διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Για σήμερα, ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, οι «Αγανακτισμένοι» έχουν προγραμματίσει περικύκλωση της Βουλής σε τρία σημεία: Ευαγγελισμός, Καλλιμάρμαρο και Αμαλίας.

Επεισόδια λίγο πριν τις 09.30 στην συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Ερατοσθένους. Δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν αποκλείσει δρόμους για να περάσουν οι πολιτικοί και να φτάσουν στη Βουλή, «έσπρωξαν» ομάδα διαδηλωτών προς την οδό Β. Όλγας, κάνοντας χρήση χημικών. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιώργος Χαρίσης.

Επίθεση από Αγανακτισμένους δέχτηκε (κατά λάθος) η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη περνώντας από τη Λεωφόρο Β. Σοφίας με το αυτοκίνητό της. Οι διαδηλωτές πέταξαν καφέδες στο αυτοκίνητο της Λ. Κανέλλη, χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι εκείνη. Όταν όμως αντιλήφθηκαν ότι είναι η βουλευτής του ΚΚΕ σταμάτησαν και την άφησαν να περάσει. Φεύγοντας η κ. Κανέλλη έκανε με το χέρι της το σήμα της νίκης.

Μικροένταση σημειώθηκε λίγο πριν τις 09.00 στον Ευαγγελισμό, μεταξύ Αγανακτισμένων και ανδρών της αστυνομίας οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών. Τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ο ένας από αυτούς στο κεφάλι και οι τρεις με αναπνευστικά προβλήματα. Μεταφέρθηκαν και οι τέσσερις με ασθενοφώρο στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Κλειστό το Μετρό στον Ευαγγελισμό.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί 12 άτομα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμο. Οι εννιά έχουν ήδη αποχωρήσει.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί:

Λ. Αμαλίας από Διάκου, Β. Κωνσταντίνου (κάθοδος), Β. Σοφίας από Χίλτον, Σταδίου από Αιώλου και Πανεπιστημίου.

Στην πλατεία Συντάγματος η κατάσταση είναι προς το παρόν ήρεμη, με μερικές δεκάδες κόσμου να βρίσκονται στην πλατεία, συζητώντας για τη σημερινή συγκέντρωση.

Iσχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στον περιβάλλοντα χώρο του κοινοβουλίου. Ήδη, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος των ανθοπωλείων, έχει τοποθετηθεί ο σιδερένιος φράχτης, ώστε να καταστεί αδύνατη η είσοδος στο κοινοβούλιο.

Παράλληλα, συνεργεία του δήμου προσπαθούν να καθαρίσουν την περιοχή από τα αποκαΐδια, αλλά και τα κομμάτια μαρμάρων που έσπασαν κατά τα χθεσινά επεισόδια.

Στις 07.30 έφτασαν στην Αθήνα εκατοντάδες «Αγανακτισμένοι» από την Θεσσαλονίκη.

«Λουκέτο» και σήμερα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

«Νεκρώνει» και σήμερα ιδιωτικός και δημόσιος τομέας. Το τραμ θα τραβήξει χειρόφρενο, ενώ μόνο το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά, εκτός από το τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των ηλεκτροδηγών. Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα ο σταθμός του Μετρό στον Ευαγγελισμό είναι κλειστός.

Με στάσεις εργασίες θα συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, σήμερα Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ . Συγκεκριμένα, τα τρένα θα κινηθούν από τις 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν επίσης τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, αλλά θα κινηθούν περίπου 200, μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες των Special Olympics.

Τέλος, και την Τετάρτη θα παραμείνουν στα αμαξοστάσια τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία και για σήμερα Τετάρτη έχουν ανακοινώσει η Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας (ΟΜΥΛΕ), τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Εξάλλου, με δύο τετράωρες στάσεις εργασίας – από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ - θα μετέχουν και σήμερα Τετάρτη στον απεργιακό «πυρετό» οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα και αλλαγές στα δρομολόγια των πτήσεων.

"Δεμένα" θα παραμείνουν τα πλοία στον Πειραιά.

Ωστόσο, οι επιβάτες ήταν ενήμεροι από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την αδυναμία εκτέλεσης των δρομολογίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Προβλήματα υπάρχουν και στην αποκομιδή των απορριμάτων, ενώ κλειστά θα είναι και τα φαρμακεία.

Επίσης, από τα καθήκοντά τους απέχουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, καθώς συμμετέχουν στην απεργία που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

Διαβάστε επίσης: Σκηνές … σκληρού ροκ στο Σύνταγμα