ΕΛΛΑΔΑ

Εναντίον του Λοβέρδου προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί στο ΣτΕ

Εναντίον του Λοβέρδου προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί στο ΣτΕ
Τον κώδωνα του κινδύνου ότι με τις ενέργειες του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου θα «προκληθεί στην ελληνική αγορά έλλειψη...

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι με τις ενέργειες του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου θα «προκληθεί στην ελληνική αγορά έλλειψη ζωτικών φαρμάκων με παράλληλη βλάβη της δημόσιας υγείας» κρούει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος αριθμεί 3.300 μέλη, ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων και την παροχή εκπτώσεων στα νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κ.λπ. κατά την προμήθεια των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Ειδικότερα, με την από 16.5.2011 απόφαση του υπουργού Υγείας (αγορανομική διάταξη) καθορίζεται η τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, φαρμακέμπορων, αλλά παράλληλα καθορίζονται και οι παρεχόμενες εκπτώσεις κατά την αγορά των φαρμάκων.

Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν, κατ’ αρχάς, ότι πριν την έκδοση της επίμαχης αγορανομικής διάταξης δεν προηγήθηκε, όπως θα έπρεπε, η γνώμη της αρμόδιας 11μελούς Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων που προβλέπεται από το νόμο 3918/2011.

Επιπλέον, όπως τονίζουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι παρασκευαστές, εισαγωγείς κ.λπ. μπορούν να παρέχουν έκπτωση κατά την αγορά φαρμάκων στα κρατικά νοσοκομεία, τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, τα φαρμακεία του ΙΚΑ και στα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών.

Επισημαίνουν δε ότι οι ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών οι οποίες προμηθεύονται τα φάρμακα υψηλού κόστους σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων θα μπορούν να κάνουν παράλληλα και εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εκεί τα φάρμακα αυτά είναι ακριβά.

Ταυτόχρονα καθιστούν σαφές ότι η εξαίρεση των ιδιωτικών φαρμακείων από τις εκπτώσεις που παρέχουν οι παρασκευαστές, κ.λπ. φαρμάκων, «παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας, τη συνταγματική κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία και την αρχή της αναλογικότητας» και δημιουργεί επαχθείς συνέπειες για τους φαρμακοποιούς.

Οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν μάλιστα «χαριστική, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη την απόφαση του υπουργού Υγείας, καθώς λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο σε βάρος των ιδιωτικών φαρμακείων, η οποία μάλιστα ευνοεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καθιστώντας μη βιώσιμα τα μικρομεσαία ιδιωτικά φαρμακεία και χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος δημοσίου συμφέροντος».

Καταλήγοντας στην προσφυγή τους οι φαρμακοποιοί της Αττικής τονίζουν ότι ούτε στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται κάποια ρύθμιση αναφορικά με τις εκπτώσεις στα φάρμακα, έτσι ώστε να δικαιολογείται η διάκριση αυτή σε βάρος των ιδιωτικών φαρμακείων.