ΚΥΠΡΟΣ

Οργή και θρήνος στην Κύπρο

Οργή και θρήνος στην Κύπρο
Με τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα...

Με τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα για την έκρηξη στα εμπoρευματοκιβώτια στη ναυτική βάση «Ευ. Φλωράκης», η επόμενη μέρα βρίσκει την Κύπρο βυθισμένη στο πένθος. Η Μεγαλόνησος μετρά τις πληγές της, μία μέρα μετά τη «βιβλική» καταστροφή που προκάλεσε το θάνατο σε 12 ανθρώπους, και τον τραυματισμό άλλων 62. Με δυο λέξεις, σοκ και θρήνος.

Τα όσα συνέβησαν χθες στα νότια παράλια της Κύπρου, όπου βρίσκεται η ναυτική βάση, είναι πέρα από κάθε λογική. Ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες και πτώματα διαμελισμένα. Από τα νοσοκομεία γίνονταν συνεχώς εκκλήσεις για αίμα και παροχή φαρμακευτικού υλικού. Σκηνές αλλοφροσύνης, με τους συγγενείς να τηλεφωνούν και να σπεύδουν οι ίδιοι ρωτώντας για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πως έγινε η έκρηξη

Τα 98 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με οβίδες, σφαίρες, γομώσεις και άλλα εύφλεκτα υλικά παρέμεναν εκτεθειμένα στον καύσωνα. Άγνωστο παραμένει αν η φωτιά που εντοπίστηκε, προήλθε από έκρηξη ή από ανάφλεξη πυρομαχικών. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν προήλθε από πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα βέβαια και με τις μαρτυρίες. Η εστία φωτιάς πυροδότησε μέρος των πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και ωστικό κύμα 5 χιλιομέτρων. Ο απολογισμός τραγικός. Δώδεκα νεκροί και 62 τραυματίες. Το σύννεφο σκόνης που είχε σκεπάσει την περιοχή, κατακάθισε μετά από 3 ώρες, αποκαλύπτοντας το «βομβαρδισμένο» τοπίο.

Σήμερα θα ολοκληρωθεί με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης, αφού τα σώματα των περισσοτέρων είναι διαμελισμένα.

«Ωρολογιακή βόμβα» στην καρδιά της Κύπρου

Εκατοντάδες τόνοι πυρίτιδας βρίσκονταν εκτεθειμένοι στις χειρότερες δυνατές συνθήκες από τον Φεβρουάριο του 2009. Ο αδικοχαμένος διοικητής της μονάδας Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, το θύμα της πολιτικής αδιαφορίας, είχε απευθύνει επανειλημμένα έκκληση προς τις αρχές για να πάρουν μέτρα, ωστόσο αυτές τον αγνόησαν επιδεικτικά.

Πως βρέθηκαν όμως στην Κύπρο τα εμπορευματοκιβώτια; To 2009, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, με επίκληση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην κατάσχεση του φορτίου του ρωσικών συμφερόντων πλοίου, υπό κυπριακή σημαία, "Μόντσιεργκοσκ".

Το πλοίο μετέφερε φορτίο με ιρανικά πυρομαχικά και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ιράν Μπαντάρ Αμπας, με προορισμό τη Συρία.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες και προέρχονται από τα αρχεία των wikileaks, φέρουν τις ΗΠΑ να άσκησαν, τότε, αφόρητες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να ζητήσει από τον καπετάνιο του πλοίου να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού και εκεί να τεθεί σε περιορισμό.

Το πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι για αρκετές ημέρες. Ύστερα από νηοψίες και έρευνες, πολλών ημερών, το φορτίο του πλοίου, στις 13 Φεβρουαρίου 2009, εκφορτώθηκε στο κυπριακό έδαφος και μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Οι 12 νεκροί

Αξιωματικοί του Ναυτικού, άνδρες της Πυροσβεστικής και ναύτες που υπηρετούσαν τη θητεία τους είναι οι δώδεκα νεκροί της τραγωδίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση νεκροί είναι οι:

  • Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης διοικητής Ναυτικού
  • Αντιπλοίαρχος Λάµπρος Λάµπρου, διοικητής της Ναυτικής Βάσης
  • Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
  • Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
  • Ναύτης (εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης και ο δίδυμος αδελφός του Χριστάκης Χριστοφόρου, επίσης ναύτης-εθνοφρουρός
  • Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος
  • Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος
  • Πυροσβέστης Σπύρος Ταντής
  • Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου
  • Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουµή
  • Πυροσβέστης Αδάµος Αδάµου

Πλήγμα στην Κυπριακή οικονομία

Υπό την απειλή μίας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες τελεί η Μεγαλόνησος. Το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για την κοστολόγηση της οικονομικής καταστροφής και πως θα πληρωθεί το τίμημα.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος.

Μια επένδυση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό.

Οι επιπτώσεις από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού που υπέστη πολύ σοβαρή καταστροφή, μεταφέρθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στην οικονομία.

Ο τουρισμός είναι αδύνατον να λειτουργήσει σωστά χωρίς πλήρη παροχή ρεύματος, με τους επιχειρηματίες να ανησυχούν μήπως χαθεί η χρονιά. Στις επιπτώσεις συγκαταλέγεται και η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό στις διαθέσιμες ποσότητες νερού.

Πλήγμα ενδέχεται να δεχθεί και η υπόλοιπη βιομηχανία που στηρίζει τη λειτουργία της στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το βέβαιο είναι πως με ζημιές 1 δισ. ευρώ, η Μεγαλόνησος θα αργήσει να συνέλθει.