ΕΛΛΑΔΑ

«Στον αέρα» τα Πανεπιστήμια από 1η Σεπτέμβρη

«Στον αέρα» τα Πανεπιστήμια από 1η Σεπτέμβρη
Την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση...

Την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναβεβαίωσαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδο των πρυτανικών αρχών.

Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι πρυτάνεις αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο αποδομεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, αγνόησε τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, διαλύει τις βασικές και ακαδημαϊκές μονάδες, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και παραβιάζει κατάφορα το συνταγματικό πλαίσιο που διέπει τα πανεπιστήμια.

«Ζητούμε από την βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το κατατεθέν νομοσχέδιο και από το υπουργείο να ενσωματώσει τις προτάσεις μας», τονίσθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της συνόδου.

Όπως σημείωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, οι πρυτανικές αρχές πρόκειται να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, ενώ προτίθενται να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Παράλληλα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έκαναν λόγο για εμπάθεια προς τα ελληνικά πανεπιστήμια από τους συγγραφείς του νομοθετήματος.

Οι πρυτάνεις επέμεναν ιδιαίτερα στη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι ακόμη και μετά τις τροποποιήσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή το νομοσχέδιο παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις.

Όπως τόνισαν, η πλειονότητα των συνταγματολόγων έχει εντοπίσει προβλήματα συνταγματικότητας, ενώ υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούν και οκτώ γνωμοδοτήσεις. Προανήγγειλαν δε ότι η σύνοδος θα επεξεργαστεί μια προς μια τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να διατυπώσει άρθρο προς άρθρο τις αντιρρήσεις της.