ΕΛΛΑΔΑ

Νέο «μπλόκο» ταξιτζήδων στο λιμάνι του Πειραιά

Νέο «μπλόκο» ταξιτζήδων στο λιμάνι του Πειραιά
Συγκέντρωση έξω από την ακτή Ξαβερίου στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιούν από τα ξημερώματα...

Συγκέντρωση έξω από την ακτή Ξαβερίου στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιούν από τα ξημερώματα δεκάδες ιδιοκτήτες ταξί, χωρίς τα αυτοκίνητά τους. Αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσεις στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Από τη συγκέντρωση δεν εμποδίζεται η διέλευση των πούλμαν και των επιβατών για τα κρουαζιερόπλοια.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να προσεγγίζουν σήμερα πέντε κρουαζιερόπλοια.

Ζητείτε επειγόντως λύση

Μετά από 12 συνεχείς μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων, οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν να «βάλουν νερό στο κρασί τους» και να ζητήσουν εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούση.

Οι πρώτες σκέψεις των αυτοκινητιστών προσανατολίζονταν στο αίτημα για απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ωστόσο μετά από σύσκεψη αποφασίστηκε να σταλεί φαξ, λίγο μετά τις 20.30 χθες βράδυ, στο υπουργείο ζητώντας άμεση συνάντηση με τον Γ. Ραγκούση.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού χθες το πρωί από το βήμα της Κ.Ο. ομάδας του ΠΑΣΟΚ ήταν η αιτία για να «μαλακώσουν» τη στάση τους οι αυτοκινητιστές. Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση στους ιδιοκτήτες των ταξί να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, ωστόσο σημείωσε πως η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα προχωρήσει.

Όπως δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων θα γίνει με κανόνες, αλλά και διάλογο.

Ραγκούσης: Λύση στο θέμα μέχρι τη ΔΕΘ

Την εκτίμησή του ότι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και πριν την ΔΕΘ, θα έχει λυθεί το θέμα με την απελευθέρωση της αδειοδότησης ταξί εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιάννης Ραγκούσης αν και - όπως είπε - η Ελλάδα έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει στο θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων ακόμα και αυτών που ήδη έχουν ρυθμιστεί.
Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Ραγκούσης επικαλέστηκε την επιστολή της κομισιόν με την οποία ζητούνται εξηγήσεις από το υπουργείο Oικονομικών για τους περιορισμούς που μπήκαν την τελευταία στιγμή στο άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος.


Ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην συνεδρίαση Κ.Ο για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξί ήταν ξεκάθαρη ενώ εκτίμησε ότι «μέχρι την ΔΕΘ θα έχει λυθεί το θέμα».

«Το σχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος είναι ήδη έτοιμο και θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για σχέδιο το οποίο θα έχει την πλήρη στήριξη της κοινωνίας. Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση γιατί ξεκίνησαν κινητοποιήσεις χωρίς να ξέρουν τις θέσεις μας», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης.

Τέλος, ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας πως «Μετά το νέο πακέτο διάσωσης, τα περιθώρια ελιγμών έχουν εκμηδενιστεί.»

Έφτασαν τα πρώτα «ραβασάκια»

Από χθες εν τω μεταξύ οι ιδιοκτήτες ταξί άρχισαν να παραλαμβάνουν τα πρώτα «φακελάκια» από την Τροχαία, για τις ενέργειές τους την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, που κατέλαβαν το λιμάνι του Πειραιά, την Αττική οδό, το αεροδρόμιο και στη συνέχεια κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας αποκλείοντας την κίνηση ταξιδιωτών και οδηγών.

Οι κλήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των τριών μεγάλων δικογραφιών που συντάχθηκαν την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων, ενώ όλες οι επόμενες αφορούν κατά κύριο λόγο στην απελευθέρωση της διέλευσης από τα διόδια των Αφιδνών, της Ελευσίνας και από την τροχαία Κορίνθου για τα διόδια Καλαμακίου.