ΚΟΣΜΟΣ

Ο Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει τον Σαρκοζί με 50 εκατ. δολάρια

Ο Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει τον Σαρκοζί με 50 εκατ. δολάρια

Ντοκουμέντο το οποίο αποδεικνύει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, πήρε το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει Γάλλος δικαστής, όπως γράφει ο Independent.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δήλωση αυτή βασίζεται σε ισχυρισμούς ενός Λιβανέζου επιχειρηματία, του Ζιαντ Τακιεντίν, σύμφωνα με τους οποίους, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έλαβε 50 εκατ. δολάρια ευρώ από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης κατά την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία το 2006. Και μάλιστα η επιχορήγηση συνεχίστηκε και αφότου ο κ. Σαρκοζί εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο κ. Τακιεντίν, ο οποίος ανακρίνεται από τις γαλλικές αρχές, κατέθεσε ενώπιον Γάλλου δικαστή, ότι έχει στην διάθεσή του αποδεικτικά στοιχεία για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Σαρκοζί από το καθεστώς της Λιβύης. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν μεσολαβητής σε νόμιμες αλλά και παράνομες συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της Γαλλίας και χωρών της Μέσης Ανατολής τα τελευταία 20 χρόνια.

Είπε επίσης ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2007 ανάμεσα στον Μπασίρ Σάλεχ, τότε ειδικό γραμματέα του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και τον Κλοντ Γκεάν, διευθυντή του γραφείου του Νικολά Σαρκοζί όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, προτού αναλάβει την γαλλική προεδρία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», ο Λιβανέζος επιχειρηματίας δεν δίστασε να δηλώσει: «Ναι, η Λιβύη χρηματοδότησε τον Σαρκοζί».

Βέβαια όπως γράφει ο Independent, οι ισχυρισμοί του Τακιεντίν απορρίφθηκαν ως «εξοργιστικές» από πηγές που πρόσκεινται στο Νικολά Σαρκοζί, ενώ υπνεθυμίζεται ότι οι πρώτες καταγγελίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2006, έγιναν από το γιο του Καντάφι, Σαϊφ αλ Ισλάμ τον Μάρτιο του 2011 ενώ η Γαλλία ετοιμαζόταν να επέμβει στη Λιβύη.