ΚΟΣΜΟΣ

Η Κούβα ζητά άρση του εμπάργκο και επιστροφή του Γκουαντάναμο

Η Κούβα ζητά άρση του εμπάργκο και επιστροφή του Γκουαντάναμο

Την άρση του αμερικανικού εμπάργκο και την παράδοση της Βάσης του Γκουαντάναμο θέτει ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο ως προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας.

«Η επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων είναι η αρχή μιας διαδικασίας ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατό όσο υπάρχει το εμπάργκο, και όσο δεν επιστρέφουν τα εδάφη που κατέχονται παράνομα στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο», τόνισε ο κ. Κάστρο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac), στην Κόστα Ρίκα.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των ΗΠΑ για τα σχόλια Κάστρο, που έρχονται λίγες ημέρες μετά τις πρώτες, ιστορικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών στην Αβάνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει καλέσει το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όμως η διαδικασία άρσης προβλέπεται δύσκολη, δεδομένου ότι οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τις δυο αίθουσες του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Η γη όπου βρίσκεται η ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο ενοικιάστηκε το 1903 από τις ΗΠΑ, μετά από συμφωνία με την τότε κουβανική κυβέρνηση.

Ο κ. Κάστρο ζήτησε παράλληλα την αφαίρεση της Κούβας από την αμερικανική λίστα κρατών που είναι «χορηγοί» της τρομοκρατίας.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι ο δρόμος προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αβάνας και Ουάσιγκτον θα είναι «μακρύς και δύσκολος».

Σχετικές ειδήσεις