Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Τρόμος στην Κοπεγχάγη, ένας νεκρός τρεις τραυματίες (video+photos)

Σοφία Βεργοπούλου

Ένας νεκρός και τρεις αστυνομικοί τραυματίες είναι το αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε στην Κοπεγχάγη, σε καφέ όπου ο σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς συμμετείχε σε συζήτηση για την Ελευθερία της Εκφρασης, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε ο δράστης βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στον τόπο της επίθεσης. Νωρίτερα η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του Volkswagen Polo.

H αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα ένα καρέ από κάμερα ασφαλείας όπου φαίνεται ο δράστης να αποχωρεί από τον τόπο της επίθεσης. Αρχικά οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν μιλούσαν για δύο δράστες, αλλά τώρα η Αστυνομία μιλά για έναν μόνο δράστη. Η περιγραφή του δράστη όπως δόθηκε από την αστυνομία της Δανίας αναφέρει άνδρα, ηλικίας 25-30 ετών, αθλητικό σώμα, πιθανότατα αραβικής καταγωγής αλλά με λευκό δέρμα και μαύρα ίσια μαλλιά. Φορά μαύρο ή σκούρο μπλε μπουφάν του σκι και παντελόνι σκι. Το πρόσωπό του είναι κρυμμένο με μαντήλι σε χρώματα κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

suspect

Ο ϋποπτος σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας εθεάθη στο σχολείο Kildevæld το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο της επίθεσης

police

Η επίθεση έγινε στο Krudttoenden cafe, όπου ο Λαρς Βικς συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης. Η αστυνομία χαρακτηρίζει την επίθεση ως τρομοκρατική και αναζητούσε αρχικά δύο ή τρεις δράστες.

Ο Λαρς Βιλκς, το 2007 είχε δημοσιεύσει σκίτσα που παρίσταναν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, κάτι που τον έβαλε στο στόχαστρο φανατικών μουσουλμάνων. Εκτοτε, ζει υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία.

Μια γυναίκα από την Πενσιλβάνια καταδικάστηκε πέρυσι σε 10ετή κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχη για συνομωσία με στόχο τη δολοφονία του Βιλκς. Το 2010, δύο αδέρφια προσπάθησαν να κάψουν το σπίτι του σκιτσογράφου. Ο Βιλκς είχε δεχθεί επίθεση και σε διάλεξη που είχε δώσει το 2010 σε πανεπιστήμιο, χωρίς όμως να τραυματιστεί.

Η παρουσία της αστυνομίας στην εκδήλωση ήταν επίσης ισχυρή, κάτι όμως που δεν απέτρεψε το περιστατικό. Ο σκιτσογράφος δεν τραυματίστηκε.

200 πυροβολισμοί

Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν, δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ, ο οποίος παραβρισκόταν στην εκδήλωση.

amb

Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200. Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος, ανέφερε ο ίδιος. Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή, κατέληξε.

Όπως ανέφερε η Helle Merete Brix, η οποία είχε διοργανώσει το event οι δράστες προσπάθησαν να μπουν πυροβολώντας. Η ίδια είπε πως είδε τον έναν από αυτούς από πολύ κοντά αλλά ο δράστης φορούσε μάσκα και άρα δε θα μπορούσε να τον αναγνωρίσει.

Καταδίκασε ο Φρανσουά Ολάντ


Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανουά Ολάντ, αφού ενημέρωσε ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση δεν τραυματίστηκε. Επίσης δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Bernard Cazeneuve θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη το συντομότερο δυνατό και ότι η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Δανέζα πρωθυπουργό Helle Thorning-Schmidt.
Την επίθεση καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius αποκαλώντας την τρομοκρατική.

Τρομοκρατική χαρακτήρισε την επίθεση η Δανέζα πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση λέγοντας ότι "Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια".

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Είναι κάτι που φοβόμασταν μετά το Charlie Hebdo, δήλωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ.
Είναι προφανές ότι ακραίες οργανώσεις διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, κατά της ελευθερίας της ασεβούς κριτικής των θρησκειών και κατά της ελευθερίας της συζήτησης για το θέμα. Ολο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι βρίσκονται υπό προστασία... Αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο της δολοφονίας και τον κίνδυνο της σταδιακής αυτολογοκρισίας...πρέπει να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύο αυτούς κινδύνους, κατέληξε.

Καταδικάζει και ο Κάμερον

Την ενέργεια καταδίκασε με tweet και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον

cameron

Ελλάδα-Υπουργείο Εξωτερικών: Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται

Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και καταδίκασε απερίφραστα την ένοπλη τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος, καθώς στην Κυβέρνηση και στο φίλο λαό της Δανίας, αναφέρει η ανακοίνωση η οποία καταλήγει με τη φράση: Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται.