ΚΟΣΜΟΣ

Τα «σχολεία» των τζιχαντιστών για τα «Κουτάβια του Χαλιφάτου»

Τα «σχολεία» των τζιχαντιστών για τα «Κουτάβια του Χαλιφάτου»

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο που αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους, ένα μικρό αγόρι σκότωνε με μια σφαίρα στο μέτωπο έναν άνδρα. Στη συνέχεια φαίνεται να πυροβολεί επανειλημμένα το πτώμα του.Ο Jamie Dettmer αρθρογράφος στο The Daily Beast μιλά για συστηματική εκπαίδευση παιδιών και ένταξής τους στο δυναμικό του Ισλαμικού Κράτους. Τα «σχολειά» των τζιχαντιστών ονομάζονται «Κουτάβια του Χαλιφάτου», λέει και υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται παιδιά ως στρατιώτες.

Στην Καμπότζη είχε συμβεί το ίδιο αναφέρει, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο συστηματική στρατολόγηση και εκπαίδευση. Μπορεί η προσοχή των Διεθνών Μέσων να επικεντρώνονται στα παιδιά που έχουν ζήσει σε χώρες εκτός επιρροής της ISIS και στρατολογήθηκαν εκ των υστέρων, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ντόπιος πληθυσμός είναι η πραγματική πηγή άντλησης ανθρώπινου δυναμικού. Ανήλικου φυσικά.

isis2

H στρατολόγηση

Όπως αναφέρει ο Dettmer υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο κατασκόπων στις επαρχίες που ελέγχουν οι τζιχαντιστές το οποίο εντοπίζει τα παιδιά και κατόπιν πιέζει τους γονείς τους να τα εντάξουν στις τάξεις των τζιχαντιστών. Οι περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν στην πολιορκία του Κομπανί ήταν νέοι από τη Συρία και το Ιράκ.
Ο Dettmer αποκαλύπτει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία απέστειλαν χαρτιά ένταξης στους γονείς πολλών οικογενειών απαιτώντας την εγγραφή των παιδιών τους στα σχολεία που ελέγχει η ISIS. Oι δάσκαλοι για να συνεχίσουν να δουλεύουν θα πρέπει να ορκιστούν πίστη στην ISIS και κατόπιν να διδάξουν στα παιδιά ό,τι προστάζει η οργάνωση. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στις στρατιωτικές δυνάμεις ποια παιδιά δεν συμμετέχουν στα μαθήματα.
Οι μεγάλες απώλειες που έχει η ISIS την υποχρεώνουν να κάνει προσηλυτισμό συνεχώς αλλιώς θα ξεμείνει από μαχητές αναφέρει ο ίδιος. Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα στη Συρία αναφέρει ότι η δράση της ISIS σε ό,τι αφορά τα παιδιά είναι τρομακτική, αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια στρατιά που θεωρεί τη βία τρόπο ζωής.

Παιδιά-Καταδότες

isis

Επιπλέον η στρατολόγηση παιδιών επιτυγχάνει άλλον έναν στόχο. Τα παιδιά λειτουργούν ως καταδότες αφού είναι υποχρέωσή τους να αναφέρουν οτιδήποτε κάνουν οι γονείς τους και έρχεται σε αντίθεση με τον Ισλαμικό Νόμο όπως τον αντιλαμβάνεται η οργάνωση.
Τα γυμνάσια παραμένουν κλειστά ενώ τα δημοτικά σχολεία στη Ράκα άνοιξαν μόλις πριν ένα μήνα, λέει ο αρθρογράφος. Οι ακτιβιστές που ζουν στην περιοχή αναφέρουν ότι οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αφού ξέρουν πως θα υποστούν πλύση εγκεφάλου, από την άλλη αν τα κρατήσουν σπίτι θα πρέπει να υπογράψουν μια δήλωση η οποία λέει ότι έχουν την ευθύνη της απόφασής τους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο αναφέρει ότι οι δάσκαλοι έχουν διαταχθεί να προειδοποιούν τους γονείς για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης. Εξυπακούεται ότι οι δάσκαλοι αυτοί έχουν ήδη ορκιστεί πίστη ειδάλλως δεν μπορούν να διδάξουν.

Τα σχολεία για τα μεγαλύτερα παιδιά παραμένουν κλειστά προκειμένου οι έφηβοι να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα στα στρατόπεδα εκπαίδευσης νέων μαχητών. Στα στρατόπεδα αυτά οι έφηβοι πληρώνονται κάτι που ενίοτε λειτουργεί και ως κίνητρο σε μια χώρα που είναι βυθισμένη στην φτώχεια. Αν οι τζιχαντιστές διαπιστώσουν ότι δε λειτουργεί πολύ απλά απαγάγουν τα παιδιά.

Από τη στιγμή που κάποιο παιδί πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών η οικογένειά του γνωρίζει πως πλέον δε μπορεί να μιλά ελεύθερα. Η ISIS έχει εκδώσει οδηγό για το μεγάλωμα των παιδιών και αν οι μητέρες δεν το ακολουθούν πιστά, τα παιδιά τους είναι υποχρεωμένα να το αναφέρουν.

Σχετικές ειδήσεις