ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συνετρίβη αεροσκάφος στις Νότιες Άλπεις-Νεκροί και οι 150 επιβαίνοντες

Γαλλία: Συνετρίβη αεροσκάφος στις Νότιες Άλπεις-Νεκροί και οι 150 επιβαίνοντες

Αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της εταιρείας Germanwings με 150 επιβαίνοντες συνετρίβη στη νότια Γαλλία και συγκεκριμένα στις Νότιες Αλπεις και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεν υπάρχουν επιζώντες. «Θα κάνουμε το παν για τις οικογένειες των θυμάτων», η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Σωστικά συνεργεία μεταβαίνουν στην περιοχή Μπαρτσελονέτ, όπου και κατέπεσε το αεροπλάνο. 

Δείτε τι μεταδίδουν ζωντανά τα ξένα δίκτυα

Όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδονται από τα γαλλικά ΜΜΕ, το αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ, απογειώθηκε με καθυστέρηση μισής ώρας και τα ίχνη του χάθηκαν στις 09.39 (τοπική ώρα) στη νότια Γαλλία με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.

Το αεροσκάφος ανέβηκε στα 38.000 πόδια και εν συνεχεία έπεσε απότομα στα 6.800 ενώ πετούσε με ασυνήθιστα χαμηλή ταχύτητα στους 378 κόμβους. Στις 10.47 ώρα Γαλλίας, το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση, ωστόσο ακόμη παραμένουν άγνωστα τα αίτια της συντριβής.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το πλήρωμα της μοιραίας πτήσης A320, σύμφωνα με τον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ουδέποτε εξέπεμψε σήμα κινδύνου, μεταδίδει το Airlive.net.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, στο Air-Bus βρίσκονταν 144 επιβάτες, τέσσερις αεροσυνοδοί και οι δύο κυβερνήτες και όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, όλοι τους θεωρούνται νεκροί. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε από την πλευρά του ότι «θα κάνουμε τα πάντα για τις οικογένειες των θυμάτων», ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί τα πρώτα συντρίμμια από ελικόπτερο σε υψόμετρο 2.000 μέτρων.

Η περιοχή στην οποία συνετρίβη το αεροσκάφος είναι δύσκολα προσβάσιμη και δεν «φιλοξενεί» κατοικίες κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες στο έδαφος.

Το σημείο στο οποίο έχει συντριβεί το αεροπλάνο είναι, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, 7 χιλιόμετρα μακριά από δρόμο του επαρχιακού δικτύου.

12121212

Δείτε τη διαδρομή που ακολούθησε το μοιραίο αεροπλάνο

Στο σημείο της συντριβής μεταβαίνουν διασώστες, καθώς επίσης 80 πυροσβέστες και 200 αστυνομικοί, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει το ηλικίας 24 ετών αεροσκάφος είναι θυγατρική της Lufthansa, θεωρείται low-cost αεροπορική, έχει έδρα στην Πολωνία και λειτουργεί από το 2002. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι παρότι τα νέα περί πιθανών επιζώντων μόνο ευχάριστα δεν είναι, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημη ενημέρωση.

Eν τω μεταξύ η πορεία του αεροσκάφους πριν χαθεί το σήμα του, δείχνει την πτώση της ταχύτητας και του ύψους του.

radar

Εντοπίστηκαν οι πρώτες σοροί

Για εντοπισμό σορών στο σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος της Germanwings κάνουν λόγο διεθνή Μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει η Daily Mirror, οι διασώστες περισυνέλεξαν σορούς και τις μετέφεραν σε ένα πρόχειρο νεκροτομείο που στήθηκε στην περιοχή. Αν και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η είδηση ότι ένας από τους επιβάτες εντοπίστηκε ζωντανός, οι Αρχές εξακολουθούν να αναφέρουν το αντίθετο, να τονίζουν δηλαδή ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Όπως μεταδίδει το Skynews έχει απαγορευτεί στους κατοίκους της περιοχής να κατευθυνθούν προς το σημείο της συντριβής, προκειμένου να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Η Germanwings αναφέρει ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 2 τοπική ώρα κοντά στο αεροδρόμιο της Κολωνίας.

Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, στο σημείο όπου έπεσε το αεροσκάφος αναμένεται να αρχίσει χιονόπτωση, ενώ στην περιοχή φυσούν ισχυροί άνεμοι με τη θερμοκρασία να δείχνει -4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που θα δυσχεράνει το έργο των Αρχών.

Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι οι Αρχές της Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρουν ότι τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν από το αεροσκάφος ήταν: Emergency, emergency.

Η πρώτη φωτογραφία από την περιοχή που συνετρίβη το αεροπλάνο

SEONLTTIRLObxYRu7SlN CEGrab 20150324 123212 164
photo2

Ο πίνακας αφίξεων στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ...

SofjesHEQVSWVr5LxjpC CEGrab 20150324 122322 139

Σαρανταπέντε Ισπανοί ταξίδευαν με το μοιραίο αεροπλάνο-Γερμανοί και Τούρκοι κάποιοι από τους επιβαίνοντες

Αν και οι πληροροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, τα ισπανικά Μέσα αναφέρουν ότι οι 45 από τους επιβάτες του Air Bus ήταν Ισπανοί υπήκοοι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης έχει ήδη πλημμυρίσει από συγγενείς των θυμάτων και κόσμο που αναζητά περισσότερες πληροφορίες για το δυστύχημα. Σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, στην πτήση βρίσκονταν Γερμανοί και Τούρκοι υπήκοοι. Κυκλοφορεί, δε, πληροφορία που θέλει ανάμεσα στους επιβάτες να βρίσκονται 20 μαθητές σχολείου από τη Γερμανία.

el prat

Η Μέρκελ ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού της

Την απόφαση να ακυρώσει όλα τα προγραμματισμένα για σήμερα ραντεβού της σε ένδειξη πένθους για το αεροπορικό δυστύχημα πήρε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της καγκελαρίας, θα μεταβεί μέσα στην ημέρα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στον τόπο του δυστυχήματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κολωνία, η Μέρκελ δήλωσε συγκλονισμένη με το δυστύχημα. «Θρηνούμε και βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ», τόνισε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «πολύ δυσάρεστα νέα» και υποσχέθηκε ότι η Βρετανία θα προσφέρει όποια βοήθεια της ζητηθεί από τα γαλλικά σωστικά συνεργεία.

Ραχόι: Ανείπωτη τραγωδία

Για ανείπωτη τραγωδία και πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διελευκανθεί η υπόθεση και τα αίτια του δυστυχήματος, έκανε λόγο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Άλλαξαν χρώματα στα λογότυπά τους στο Twitter Lufthansa και Germanwings

Σε ένδειξη πένθους για το τραγικό δυστύχημα και την απώλεια 150 ζωών, οι δύο εταιρείες που σχετίζονταν με το μοιραίο αεροσκάφος άλλαξαν τα χρώματα στα λογότυπά τους, χρησιμοποιώντας πλέον το λευκό και το γκρι.

xrx

Σχετικές ειδήσεις