ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Airbus: «Ο συγκυβερνήτης οδήγησε συνειδητά το αεροπλάνο στη συντριβή»

Συντριβή Airbus: «Ο συγκυβερνήτης οδήγησε συνειδητά το αεροπλάνο στη συντριβή»

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν, ο Γερμανόςσυγκυβερνήτης Andreas Lubitz, βρισκόταν μόνος του στο πιλοτήριο τη στιγμή της συντριβής του Airbus A320 της Germanwings και πιθανότατα οδήγησε εσκεμμένατο αεροπλάνο στο έδαφος, καθώς είχε τις αισθήσεις του και συνειδητά προκάλεσε την απώλεια ύψους του Airbus - Δεν είχε «τρομοκρατικό προφίλ» ο 28χρονος, ανέφερε ο Γάλλος εισαγγελέας.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο M6, είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο κυβερνήτης, Patrick S. φώναζε στον 28χρονο συγκυβερνήτη Andreas Lubitz: «Αντρέας, άνοιξε αυτήν την πόρτα», ενώ αρχικά η εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι ο κυβερνήτης είχε μείνει μόνος του στο πιλοτήριο.

Δείτε ζωντανά τι μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ:

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Μπρις Ρομπέν, εισαγγελέας της Μασσαλίας και υπεύθυνος των ερευνών, αρχικά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πιλότων ήταν «φυσιολογικές», κατά τα πρώτα 20 λεπτά.

Ο κυβερνήτης, Patrick S., στη συνέχεια έκανε το briefing για την προσγείωση στο Ντίσελντορφ. Οι απαντήσεις του Γερμανού συγκυβερνήτη ήταν «λακωνικές», σημείωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας.

Ο κυβερνήτης στη συνέχεια βγήκε από το πιλοτήριο, καθώς στο μαύρο κουτί ακούγεται κίνηση και το κλείσιμο της πόρτας του cockpit.

Τότε ο νεαρός συγκυβερνήτης πραγματοποίησε την κάθοδο του αεροπλάνου, πατώντας το συγκεκριμένο κουμπί χειρισμού. Ο εισαγγελέας σημείωσε επίσης ότι ο Lubitz δεν πραγματοποίησε καμία επικοινωνία από τη στιγμή που έμεινε μόνος στο πιλοτήριο, ωστόσο στο μαύρο κουτί ακούγεται η αναπνοή του, πράγμα που σημαίνει ότι είχε τις αισθήσεις του.

Επιστρέφοντας ο κυβερνήτης ζήτησε πρόσβαση στο εσωτερικό του πιλοτηρίου, κάνοντας χρήση της ειδικής διαδικασίας. Δεν έλαβε καμία απάντηση από το πιλοτήριο.

Στη συνέχεια, από το μαύρο κουτί, ακούγεται ο πύργος ελέγχου που ζητά επικοινωνία, χωρίς να υπάρχει απόκριση. Ο γάλλος εισαγγελέας επανέλαβε πολλές φορές ότι στη διάρκεια των δέκα λεπτών που διήρκεσε η κάθοδος του αεροσκάφους, ο Lubitz δεν είπε «ούτε μία λέξη».

Λίγο πριν την συντριβή του αεροπλάνου της Germanwings, ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός και τα χτυπήματα του κυβερνήτη στην πόρτα γίνονται όλο και πιο δυνατά.

Σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα, πριν την οριστική πρόσκρουση ακούγεται ο ήχος μιας πρώτης πρόσκρουσης.

«Δεν υπήρξε κανένα σήμα κινδύνου που να εκπέμφθηκε από το αεροπλάνο και καμία έκκληση για βοήθεια» υπογράμμισε ο Γάλλος εισαγγελέας.

Οι επιβάτες φέρονται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να είχαν πλήρη συνείδηση της πτώσης, καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένες κραυγές τους λίγο πριν τη συντριβή του Airbus.

Η υπόθεση δεν θεωρείται μέχρι στιγμής τρομοκρατικού χαρακτήρα ενέργεια, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία, υπογράμμισε ο Ρομπέν, κάτι που υποστήριξε άλλωστε και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Μεταφορών.

Νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Bild έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο πιλότων, σημειώνοντας ότι και οι δύο πιλότοι ήταν Γερμανοί.

Ο κυβερνήτης του αεροπλάνου, Patrick S., είχε καταγωγή από το Ντίσελντορφ και ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Ο 28χρονος συγκυβερνήτης, Andreas Lubitz, είχε καταγωγή από το Montabaur, στα δυτικά της Γερμανίας. «Ζούσε στο σπίτι των γονιών του και διατηρούσε ένα διαμέρισμα στο Ντίσελντορφ», είπε ο δήμαρχος της περιοχής.

Εκπαιδεύτηκε στο κέντρο της Lufthansa προτού εργαστεί στην Germanwings περιγράφεται από γνωστό του σαν ένας «νεαρός αρκετά ήρεμος και ακριβής... Ήταν φυσιολογικός και ήταν πολύ ικανοποιημένος που είχε αυτή τη δουλειά».

«Μου φαινόταν πολύ χαρούμενος», είπε ο Peter Rucker, μέλος της αερολέσχης στην οποία ήταν μέλος και ο Lubitz, σημειώνοντας «ότι έκανε αυτό που ήθελε, να πετάει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήταν ικανός για κάτι τέτοιο».

Η οικογένεια του συγκυβερνήτη τη στιγμή των ανακοινώσεων του εισαγγελέα της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν, βρισκόταν ήδη στη Γαλλία, ενώ οι αρχές στη Γερμανία διεξάγουν έρευνες στον τόπο καταγωγής του, στο Montabaur της Γερμανίας.

andreas copy

Νωρίτερα, δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde ανέφερε αρχικά ότι ο συγκυβερνήτης βρέθηκε εκτός του πιλοτηρίου, τη στιγμή της συντριβής. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο M6 ανέφερε το αντίθετο, ότι δηλαδή ο κυβερνήτης βρέθηκε έξω από το πιλοτήριο και φώναζε: «Αντρέας άνοιξε αυτήν την πόρτα».

Σχετική ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας αναφέρει ότι ο νεαρός πιλότος είχε στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσεις πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Germanwings.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, από την πλευρά του, είχε περισσότερα από 10 έτη εμπειρίας και περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης σε αεροσκάφη Airbus στο ενεργητικό του, όπως είχε ανακοινώσει από την Τρίτη η Germanwings.

Σχετικές ειδήσεις