ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο σοκ για τον πιλότο που οδήγησε 149 άτομα στο θάνατο

Παγκόσμιο σοκ για τον πιλότο που οδήγησε 149 άτομα στο θάνατο

Παγωμένος παρακολουθεί ο πλανήτης τις σοκαριστικές εξελίξεις για τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings, την Τρίτη 23/03/2015 στις γαλλικές Άλπεις, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άτομα.

Όπως έκανε γνωστό εχθές ο αρμόδιος εισαγγελέας της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο 28χρονος Γερμανός συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus, Αντρέας Λούμπιτς, κλειδώθηκε στο πιλοτήριο του Airbus και ρύθμισε τον αυτόματο πιλότο του Airbus ώστε αυτό να αρχίσει καθοδική πορεία 3.000 ποδών ανά λεπτό, από τα 38.000 πόδια.

Αξιωματούχοι και στελέχη των αεροπορικών εταιρειών Germanwings και Lufthansa (μητρική της Germanwings) εξέφρασαν το σοκ τους.

«Θα επαναλάβω μόνο αυτό που έχω πει τις τελευταίες ημέρες. Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε φανταστεί ότι η κατάσταση θα γινόταν ακόμα χειρότερη» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Κάρστεν Σπορ είπε ότι «αυτό είναι το πιο τρομακτικό περιστατικό στην ιστορία της εταιρείας».

Οι αρμόδιοι της Lufthansa παραδέχτηκαν πάντως ότι οι πιλότοι της δεν υποβάλλονται σε ψυχολογικά τεστ από τη στιγμή που θα προσληφθούν, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Συγκλονισμένη δήλωσε και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η σημερινή αποκάλυψη «ξεπερνά τα όρια της φαντασίας». Είναι δύσκολο να μετρήσουμε το μέγεθος της συμφοράς από αυτή την καταστροφή για τις οικογένειες των θυμάτων, είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Σήμερα λάβαμε νέα ότι αυτή η τραγωδία απέκτησε μία νέα, απίστευτα ακατανόητη διάσταση» δήλωσε η Μέρκελ τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την έρευνα για το δυστύχημα.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα γεγονότα, για αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα και κάθε λεπτομέρεια να εξεταστεί σε βάθος. Τα σημερινά νέα ρίχνουν για άλλη μια φορά ένα φριχτό βάρος στους συγγενείς των θυμάτων. Οι σκέψεις μας, αυτές τις ώρες και τις ημέρες της οδύνης, είναι μαζί τους» δήλωσε η καγκελάριος.

Η διαδικτυακή υπηρεσία FlightRadar24 ανακοίνωσε ότι βάσει των δεδομένων παρακολούθησης που αναλύθηκαν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι κάποιος παρενέβη στο σύστημα του αεροσκάφους και μετέβαλε το ύψος δίνοντάς του στην ελάχιστη δυνατή ρύθμιση, δηλαδή τα 100 πόδια. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε υψόμετρο 6.000 ποδών.

«Μεταξύ 09:30:52 και 09:30:55 μπορείτε να δείτε ότι η ρύθμιση του αυτόματου πιλότου άλλαξε χειροκίνητα από τα 38.000 πόδια στα 100 πόδια και 9 δευτερόλεπτα αργότερα το αεροσκάφος άρχισε την καθοδική του πορεία, πιθανόν με τη ρύθμιση "ανοικτής κατάβασης" του αυτόματου πιλότου», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε ο Φρέντρικ Λίνταλ, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας παρακολούθησης.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι απέστειλε τα δεδομένα σε Γάλλους ερευνητές κατόπιν αιτήματός τους.

mesa

Η πτήση 4U 9525 αναχώρησε από την Βαρκελώνη με 150 επιβάτες στις 7:01 ώρα Ελλάδος, στις 24 Μαρτίου. Το Airbus 320 άρχισε να πετά με κατεύθυνση την Γαλλία και μισή ώρα αργότερα, είχε φτάσει στα 38.000 πόδια.

Στις 7:30 ώρα Ελλάδος, το αεροσκάφος επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον πύργο ελέγχου.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 7:31 ώρα Ελλάδος, το Airbus άρχισε να χάνει ύψος. Ο Γάλλος εισαγγελέας Μπρις Ρομπέν δεν έδωσε στη δημοσιότητα τους ακριβείς χρόνους από το ηχητικό, ωστόσο είπε ότι οι δύο πιλότοι είχαν τον έλεγχο τα πρώτα 20 λεπτά της πτήσης.

Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι αρχικά, ο συγκυβερνήτης ήταν πολύ ευγενικός στις απαντήσεις του προς τον πύργο ελέγχου, στη συνέχεια ήταν «λακωνικός», ιδιαίτερα όταν ο κυβερνήτης άρχισε να ενημερώνει για την προγραμματισμένη προσγείωση. Λίγη ώρα μετά, ο κυβερνήτης εγκατέλειψε το πιλοτήριο, προφανώς για να επισκεφτεί την τουαλέτα.

Μάλιστα, στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται ο κυβερνήτης να ζητά από τον Αντρέας Λούμπιτς να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Στη συνέχεια, ακούγονται βήματα και την πόρτα του cockpit να κλείνει.

Πλέον, ο Λούμπιτζ ήταν μόνος στο πιλοτήριο και τότε το αεροσκάφος να χάνει ύψος, σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα Ρόμπιν. «Αυτή η πράξη μπορεί μόνο να είναι εσκεμμένη» δήλωσε χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα, μέσα σε δέκα λεπτά οδηγήθηκαν στο θάνατο 150 άνθρωποι. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο συγκυβερνήτης δεν είπε λέξη.

Στο ηχητικό ακούγεται ο κυβερνήτης που επιστρέφει. Άρχισε να χτυπά δυνατά την πόρτα. Ωστόσο, δεν έλαβε καμία απάντηση. Μάλιστα, προσπάθησε ακόμη και να σπάσει την πόρτα, ωστόσο δεν τα κατάφερε.

Στα τελευταία δευτερόλεπτα του ηχητικού, οι επιβάτες ακούγονται να ουρλιάζουν από πανικό...

Οι αρχές επιχειρούν τώρα να συνθέσουν το προφίλ του νεαρού συγκυβερνήτη, ο οποίος πήρε μαζί του στον θάνατο 149 ανθρώπους και να εξακριβώσουν τα κίνητρα για την ενέργεια του, ενώ αναφέρεται ότι κατά τις έρευνες της αστυνομίας στα σπίτια όπου διέμενε, υπήρξε μια «σημαντική ανακάλυψη», χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί κάτι. Πάντως, οι αρχές ξεκαθάρισαν ότι δεν επρόκειτο για σημείωμα αυτοκτονίας.

lubitz 1
MESA copy

Ο Αντρέας Λούμπιτς χαρακτηρίζεται από γείτονες και γνωστούς ένας «αρκετά ήσυχος άνθρωπος», ευγενικός και ευχάριστος, ο οποίος δεν είχε προκαλέσει υποψίες με την συμπεριφορά του. Οι συνάδελφοι του από το κέντρο εκπαίδευσης LSC τον περιγράφουν ως κοινωνικό που είχε πολλούς φίλους και δεν ήταν καθόλου μοναχικός. Ο 28χρονος συγκυβερνήτης έτρεχε σε ημιμαραθώνιους, ενδιαφερόταν για τη μουσική και πήγαινε σε κλαμπ, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook.

Μάλιστα το μέλος του LSC και κοντινός φίλος του 28χρονου, Πέτερ Ρούεκερ είπε στο Reuters ότι ο νεαρός ήταν πολύ ευχαριστημένος με την δουλειά του στην Germanwings. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την συμπεριφορά του νεαρού, ο οποίος από έφηβος είχε όνειρο να πετάξει με ένα Airbus 320.

Οι γονείς του συγκυβερνήτη Αντρέα Λούμπιτς έμαθαν για την πρόθεση του γιου τους, λίγα μόλις λεπτά πριν τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας το μεσημέρι της Πέμπτης (26/03). Οι γονείς του πιλότου μετά τη δημοσιοποίηση της τραγωδίας ταξίδεψαν μέχρι τη Μασσαλία, μαζί με άλλους συγγενείς θυμάτων, ωστόσο σύντομα αναχώρησαν, μετά τις αποκαλύψεις από το μαύρο κουτί, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, μόλις έμαθαν τη συγκλονιστική είδηση οι γονείς του Λούμπιτς έπαθαν σοκ.

Η Lufthansa από την πλευρά της έχει δώσει ελάχιστα στοιχεία για την προσωπικότητα του νεαρού συγκυβερνήτη και περιορίστηκε να αποκαλύψει μόνο ότι δεν είχε μεγάλη εμπειρία στις πτήσεις. Το ίδιο και το κέντρο εκπαίδευσης της εταιρείας στη Βρέμη που αρνήθηκε να μιλήσει για τον νεαρό.

Γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Λούμπιτς έπασχε από κατάθλιψη και υπερκόπωση με αποτέλεσμα να αφήσει για κάποιους μήνες την εκπαίδευση του. Στη συνέχεια επέστρεψε και πέρασε όλα τα τεστ και τον ψυχολογικό έλεγχο, σύμφωνα με εκπροσώπους της Germanwings. Κανείς όμως δεν ξέρει περισσότερες λεπτομέρειες για την περίοδο εκείνη ούτε υπάρχον εξηγήσεις για τη σοκαριστική πράξη του 28χρουν πιλότου.

Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι δεν απαντούσε στις εκκλήσεις του κυβερνήτη να ανοίξει την πόρτα και ανάσαινε κανονικά, γεγονός που προδίδει ότι δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας. Επιπλέον φέρεται να είχε τοποθετήσει τον αυτόματο πιλότο στο χαμηλότερο υψόμετρο δηλαδή στα 100 πόδια προφανώς για να βεβαιωθεί ότι το αεροσκάφος πράγματι θα συντριβεί.

Ειδικοί εγκληματολόγοι και ψυχολόγοι μιλούν με τους γονείς, τους οικείους και τους συναδέλφους του προκειμένου να εξακριβωθεί η ψυχική κατάσταση του 28χρονου. Οι αρχές κάνουν έρευνες στο σπίτι των γονιών του στην Μονταμπαούρ της Βόννης και το διαμέρισμα που διατηρούσε στο Ντίσελντορφ προκειμένου να βρεθούν στοιχεία ή ακόμη και κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας, τα οποία να εξηγούν τους λόγους της ενέργειας του.

Όπως τόνισε ωστόσο τόσο ο Γάλλος εισαγγελέας, όσο και οι αρχές της Γερμανίας, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εμπλέκεται ο 28χρονος σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς δεν προκύπτει κάποια τέτοια σύνδεση από τις έρευνες.

Σχετικές ειδήσεις