ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σφοδρές μάχες μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και του στρατού

Συρία: Σφοδρές μάχες μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και του στρατού

Ο συριακός στρατός απώθησε μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους εναντίον ενός στρατιωτικού αεροδρομίου στη νότια Συρία, μια μάχη προκάλεσε τον θάνατο 35 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα (11/04/2015) το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Χαλχάλα είναι το μοναδικό στη νότια επαρχία Σουέιντα, μια επαρχία όπου μέχρι τώρα δεν είχαν σημειωθεί σοβαρές συγκρούσεις.

Χθες Παρασκευή «μαχητές που έχουν δηλώσει πίστη στο ΙΚ επιτέθηκαν για πρώτη φορά εναντίον της περιοχής γύρω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Χαλχάλα στη Σουέιντα», μια επαρχία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι δρούζοι, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο έχει γίνει στο παρελθόν επανειλημμένα στόχος επιθέσεων από ομάδες των Σύρων εξεγερμένων, αλλά και από το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, το Μέτωπο αλ Νόσρα, διότι βρίσκεται στον δρόμο που συνδέει την πόλη Σουέιντα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού, με τη Δαμασκό.

Τουλάχιστον 20 στρατιώτες και 15 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη μάχη, με τον συριακό στρατό να καταφέρνει να διατηρήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε επίσης ότι ο στρατός κατάφερε «να εμποδίσει τις προσπάθειες των τρομοκρατών του ΙΚ να εισβάλουν στα χωριά Ντάλφαα και Αμπού Χάρατε» στην επαρχία Σουέιντα.

Εξάλλου στη νότια Συρία μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα αποσύρθηκαν από το συνοριακό φυλάκιο Νάσιμπ στην επαρχία Ντεράα, αφήνοντας τον έλεγχό του στους Σύρους εξεγερμένους, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Ομάδες των εξεγερμένων, με την υποστήριξη στη συνέχεια του Μετώπου αλ Νόσρα, κατέλαβαν την 1η Απριλίου το πέρασμα αυτό, στερώντας από τη Δαμασκό κάθε παρουσία στα σύνορα με την Ιορδανία.

Στο μεταξύ οι Σύροι εξεγερμένοι βομβάρδισαν μια συνοικία του Χαλεπιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε εικόνες από τα βομβαρδισμένα κτίρια και τους δρόμους της χριστιανικής συνοικίας Σουλεϊμανίγια.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι οκτώ, με δεκάδες ακόμη ανθρώπους να παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια, ενώ το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Το Χαλέπι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και είναι μοιρασμένο σε τομείς που ελέγχει ο στρατός και τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες, είναι ένα σημαντικό μέτωπο στον συριακό εμφύλιο. Ομάδες των εξεγερμένων μέσα και γύρω από την πόλη έχουν απωθήσει επανειλημμένα προσπάθειες του συριακού στρατού να κόψει τις διόδους ανεφοδιασμού τους από την Τουρκία.

Το Sana χαρακτήρισε τους εξεγερμένους που εξαπέλυσαν την επίθεση σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές μαχητές «που συνδέονται με το καθεστώς Ερντογάν», μια αναφορά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επιθυμεί την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σχετικές ειδήσεις