ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στη Μεσόγειο: Αυτός είναι ο καπετάνιος-δολοφόνος

Ναυάγιο στη Μεσόγειο: Αυτός είναι ο καπετάνιος-δολοφόνος

Στη δημοσιότητα έρχονται φωτογραφίες του Μοχάμεντ Αλί Μαλέκ, του νεαρού Τυνήσιου καπετάνιου του μοιραίου πλοίου, το οποίο ναυάγησε αργά τη νύκτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, ανοικτά της Λιβύης, παρασέρνοντας στο θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπους.

Ο 27χρονος Τυνήσιος καπετάνιος του πλοίου αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για ανθρωποκτονία και δουλεμπόριο, όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές.

Όπως έγινε γνωστό οι αρχές στην Ιταλίας συνέλαβαν δύο επιζώντες του ναυαγίου της Κυριακής, δήλωσε την Τρίτη (21/04/2015) ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο, μετά την άφιξη των διασωθέντων στο λιμάνι Κατάνια της Σικελίας.

Η ιταλική αστυνομία πήρε καταθέσεις από 27 επιζώντες του ναυαγίου μετά την άφιξή της στο έδαφος της χώρας με σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Έως και 800 μετανάστες πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στο προχθεσινό ναυάγιο.

Ο Ντελρίο δήλωσε ότι ο Τζοβάνι Σάλβι, ο επικεφαλής της εισαγγελίας στην Κατάνια, ο οποίος διεξάγει έρευνα για ανθρωποκτονία μετά το ναυάγιο, διέταξε να συλληφθούν τα δύο πρόσωπα.

Σύμφωνα με στελέχη της εισαγγελίας, πρόκειται για τον Τυνήσιο Μοχάμεντ Αλί Μαλέκ, που θεωρείται ο καπετάνιος του σκάφους και έναν 26χρονο Σύριο, ο οποίος εκτελούσε χρέη «υποπλοίαρχου».

«Ο εισαγγελέας Σάλβι διέταξε απόψε τις συλλήψεις δύο προσώπων που ενέχονται, αυτό δείχνει ότι η ιταλική δικαιοσύνη λειτουργεί», είπε ο Ντελρίο μιλώντας σε δημοσιογράφους στο λιμάνι.

Τα άτομα φέρεται να υπέδειξαν στις αρχές άλλοι επιζώντες από το ναυάγιο.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Daily Mail, ο Μαλέκ εμφανίζεται να δαγκώνει νευρικά τα νύχια του, ενώ σε μια άλλη φωτογραφία χαμογελά, δίπλα στον 26χρονο Σύριο που θεωρείται συνεργός του.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, το αλιευτικό με περίπου 950 επιβαίνοντες ανατράπηκε αφού συγκρούστηκε με το πορτογαλικό φορτηγό πλοίο το οποίο έφθασε επιτόπου σε μια προσπάθεια διάσωσης, όμως το φορτηγό δεν ευθύνεται για το ναυάγιο.

Το ναυάγιο αυτό έχει δύο κύριες αιτίες, εξήγησε η εισαγγελία σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Από τη μια πλευρά, τους εσφαλμένους ελιγμούς που αποφασίσθηκαν από τον καπετάνιο του αλιευτικού που, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το φορτηγό, προκάλεσε το σύγκρουση μ' αυτό το μεγαλύτερο πλοίο. Από την άλλη πλευρά, την υπερφόρτωση του αλιευτικού με επιβάτες, το οποίο αποσταθεροποιήθηκε απ' αυτούς τους εσφαλμένους ελιγμούς και από τη μετατόπιση των μεταναστών που βρίσκονταν σ' αυτό», πρόσθεσε η εισαγγελία, υπογραμμίζοντας πως για τους λόγους αυτούς το αλιευτικό «ανατράπηκε», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η εισαγγελία διευκρινίζει πάντως ότι το πορτογαλικό φορτηγό, το οποίο ήταν το πρώτο που έσπευσε μετά το σήμα κινδύνου που εστάλη από το αλιευτικό τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στα ανοικτά της Λιβύης, δεν συνέβαλε σε τίποτε σ' αυτή την τραγωδία.

Σχετικές ειδήσεις