ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι βρίσκουν πελάτες οι διακινητές μεταναστών

Έτσι βρίσκουν πελάτες οι διακινητές μεταναστών

Με τιμές φιξ που κυμαίνονται περίπου στα 6.000 δολάρια το κεφάλι οι διακινητές μεταναστών διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στο facebook. Εννοείται πως οι εικόνες είναι ειδυλλιακές, με ηλιοβασιλέματα και πλοία που αν μη τι άλλο υπόσχονται άνεση και ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Quartz υπάρχουν άπειρες σελίδες στο facebook όπου οι διακινητές διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους (τύπου ταξιδιωτικό γραφείο).

TRAFIKERS

Μία εξ αυτών, η Travel to fulfil your dreams, αναφέρει ότι η μετάβαση από το Mersin της Τουρκίας μέχρι τις ακτές της Ιταλίας κοστίζει 6.500 δολάρια και η τιμή δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Στη συνέχεια αναφέρει τηλέφωνο επικοινωνίας, το οποίο φυσικά είναι καρτοκινητό και μέσω αυτού μπορεί κανείς να κάνει κράτηση.

TRAVEL


Ετερη σελίδα, η Mersin to Italy Trips διαθέτει και φωτογραφίες του σκάφους που κάνει τις μεταφορές και χρεώνει 6.000 δολάρια το άτομο. Διαθέτει και προσφορά, αφού όπως λέει τα παιδιά κάτων των 8 ετών ταξιδεύουν δωρεάν. Και πάλι ένα καρτοκινητό χρησιμεύει για τις κρατήσεις.

MERSIN


Σύμφωνα με μελέτη της Frontex, οι βασικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωση, το facebook και το twitter έχουν αναδειχθεί σε βασικά μέσα για την άντληση πληροφοριών σχετικά με την παράνομη είσοδο στην Ευρώπη. Κάποιες σελίδες επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν κάποιου είδους κράτηση.


Η σελίδα Asylum seekers, irregular and regular migration to any country – Exclusively for Syrians, έχει 17.000 likes και είναι τρανό παράδειγμα επαγγελματικού online shop για παράνομη μετανάστευση. Η σελίδα ανανεώνεται καθημερινά σχετικά με το τι ισχύει για εκδόσεις visa σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης ενώ παράλληλα δημοσιεύει και links όπου μπορεί κανείς να απευθυνθεί για την έκδοση πλαστών διαβατηρίων.

TRAFIK

Κάποιοι είναι περισσότερο τολμηροί. Η σελίδα Smuggling to Greece, είναι η σελίδα ενός "ανεξάρτητου" διακινητή με έδρα το Izmir. Όπως αναφέρει διαθέτει σκάφος 8 μέτρων το οποίο μπορεί να περάσει 35 άτομα απέναντι στην Ελλάδα και μάλιστα σε καλή τιμή. Μόλις 900 δολάρια το άτομο.

Σχετικές ειδήσεις